неделя, 9 март 2014 г.

Пиле с булгур, чушки и домати





Да прибавя още една рецепта към колекцията с булгур. За тези, които постят, може да се направи и без месо.


Продукти
1 пиле - около 800 г
1 ч.ч. булгур
2 глави лук
4–5 бр. чушки
2-3 бр. домати
100 мл олио
сол
магданоз

Приготвяне
Пилето се нарязва на порции и се сварява в подсолена вода.
В сгорещеното олио за малко се задушава ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните на дребно чушки и след като омекнат, обелените и нарязани на ситно домати. Като се поизпари течността почти наполовина, се прибавя булгура и 2 чаши от пилешкия бульон (или съгласно упътването на опаковката) и се опитва на сол.
Ястието ври на тих огън. Когато булгурът е почти готов, се прибавят порциите пилешко месо и ври още десетина минути.
Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се отстранява от огъня.
Ястието може да се запече на фурна и тогава става още по-вкусно.
През зимата може да се ползват консервирани домати и печени чушки.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Тили, изглежда страшно апетитно!
    Аз още не мога да свикна с вкуса на точно този булгур. Имам го в шкафа и само се чудя какво да го правя. Повече ми харесва онзи зърнестия, който прилича на грис...
    Хубав ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, готвя какъвто ми попадне, само гледам упътването на опаковката, защото е различно. До сега нямаме оплаквания - харесва ни, а има и още интересни рецепти! :)
      Приятен ден!

      Изтриване
  2. Ех, че апетитно! Не бих отказала двойна порция:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея, Тили :)
    Имам печени чушки в хладилника и ще ги използвам :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, през зимата и пролетта го готвя с консерва печени чушки и домати. Така че чушките ще ти свършат добра работа!
      Хубава вечер и прегръдка!

      Изтриване
  4. Обичам булгур и много ми допада тази идея, Тили,
    ще бъде разкошно и в постен вариант - благодаря ти!
    Сърдечни поздрави, хубава вечер и успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, аз също го харесвам в постния вариант!
      Спокойна вечер и спорна нова седмица!

      Изтриване
  5. Много вкусно, Тили и така примамливо, че ми се иска да придърпам чинийката! Ще взема да сготвя и аз скоро булгур. Много обичам, но рядко правя, че децата не искат даже да го опитат!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, малко трудно се възприемат новите (по-скоро забравените !) продукти. У дома постепенно се настаниха елдата, булгура, нахута сега пробвам с просо. Постепенно откриваме вкуса им.
      Приятен ден!

      Изтриване
    2. Ние с половинката обичаме много и булгур и нахут, елдата половинът и се мръщи малко, но аз я харесвам, децата обаче са друга работа, как да обясниш на едно 7г. и едно 5 г. детенце, че е хем вкусно, хем полезно, като мръщи личице и само вика "неиииииискаааам" :-) Понякога готвя отделно за тях и за нас, ама не винаги графика позволява :-) Нищо, като поотраснат и вкусовите рецептори се развият ще проядат ;-)
      Хубав и цветен ден днес!

      Изтриване
  6. Чудесно предложение, Тили, страхотна комбинация на булгур с месце, а дори и без ястието определено е вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Малко разнообразие - да се замести ориза!
      Слънчев ден!

      Изтриване
  7. Ех как искам да си бодна от чинийката, де да можех! И аз не съм готвила булгур, имах един пакет, държах го в шкафа, уж щях да го правя на табуле и като гледам му изтекъл срока и хайде на гълъбите...Изкушавам се обаче да направя втори опит :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани, дай му втори шанс! Убедена съм че ще ти хареса!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  8. Днес купих булгур и пилешко! Остава да докладвам как е минало опитването! Благодаря за рецептата Ина!ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, като знам колко вкусни неща приготвяш, определено ще добавиш нещо свое и ще стане още по-вкусно!
      Лека вечер!

      Изтриване
  9. http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D1%81-%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D1%83%D1%80-%D1%87%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8, ястието изглежда вкусно, но много се дразня когато някой преписва и си приписва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен, хубаво е че Ви дразни когато "някой преписва и си приписва" ! Аз също се дразня. Но ако нямате нищо против, обърнете внимание - рецептата и снимката във "Веселият готвач", където съм редовен и деен участник от м. февруари 2008 г, са качена от мен - Ина Петкова - tillia. И там, и тук съм с едно и също име. Само че там съм ги публикувала през месец август 2011 г, а в блога си - на 9 март 2014 г. И не е нужна анонимност, когато човек е прав! :) Твърде стриктна съм и посочвам източника, ако ползвам чужда рецепта.

      Изтриване