Моите
продукти нямат нищо общо с оригинала, което показва, че може да се приготви и с
друго тесто, оформянето е важно.
Сега в ЮТуб е наводнено с този хляб. С най-различна плънка; с други съставки; в различни цветове – розов, зелен, кафяв. Има и вече като козунак. Това ще е следващото ми изпълнение.
Продукти които
използвах
400 г
брашно тип 500
1 ч. л.
сол
2 ч. л.
захар
7 г суха
мая (за 500 г брашно)
1 ч. ч.
кремообразна извара Pilos
50 мл
хладка вода
5 с. л.
олио
1 яйце + 1 белтък
За намазване
– 1 жълтък и няколко капки олио
Чаша с обем 200 мл.
Форма с
подвижно дъно, с диаметър 22 см и височина 7 см.
Приготвяне
Продуктите
на стайна температура, брашното 3 пъти пресято.
На
дъното на формата се поставя кръг хартия за печене, а страната се намазва с
масло.
За приготвяне на тестото използвах кухненски робот Bosch
3501М. Поставих в
купата му предварително пресятото брашно, солта, захарта, и сухата мая. Смесих на първа скорост за 10 секунди, след
което прибавих изварата, водата, олиото, леко разбитите яйце и белтък. Пуснах
отново на ниска скорост за 60 секунди. Прехвърлих готовото тесто върху набрашнен плот.
По стандартния начин – смесва се пресятото
брашно със солта, захарта и сухата мая. Прави се кладенче в средата, прибавя се
изварата, олиото, яйцето и белтъка и по малко от водата и се замесва меко и
еластично тесто.
След като е омесено добре се оформя на
топка и поставя да втаса в намазана с олио тенджера, с капак , във фурна, предварително загрята на
50 градуса С. Изключва се нагряването и се
оставя само да свети лампичката на фурната.
След като тестото втаса, се прехвърля
върху набрашнен плот и се премесва няколко пъти. Разделя се на 5 равни части (ако имате кантар
може да го премерите и разделите на 5). Оформят се
на топки и се оставят да починат
за 15 минути върху набрашнен плот, покрити със стреч фолио, найлон или кърпа, за да не изсъхнат.
Взима се първата топка и се оформя на
руло. За тези съставки и количества на продуктите, както и за този диаметър на
използваната форма, трябва да се разточи с ширина 12 см и дължина около 25 см. Тук има няколко
варианта: да се остави така или да се
намаже с малко меко масло или олио.
Едната половина се разрязва с нож за пица
на тесни лентички с ширина около 4 мм. Точно тука се оказа тънкостта, за да се
получи този ефект – в лентичките – трябва да са тесни!
Започвайки от неразрязаната част се навива
на руло и се поставя във формата за печене.
Така се оформят и останалите 4 рула.
Формата се покрива с кърпа, стреч фолио или капак и се поставя във фурната да втасат.
След като втасат се намазват с много добре
разбития жълтък, смесен с малко олио.
Питката
се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. След поставянето ѝ
температурата се намалява на 170 градуса. При мен се изпече за около 50 минути.
Изпечената питка се изважда от фурната и се оставя за 10-тина минута да се охлади леко, след което се изважда от формата, маха се хартията за печене, покрива се с кърпа и се поставя на скара до като изстине. (ако издържите до тогава да не отчупите от мекия и ароматен хляб! J
Като изстине напълно се завива с кърпа или се поставя в найлонов плик.
Приятен
апетит!
Чудесна е, Тили :) И аз я гледах, даже съм наснимала начина на оформяне, но твоето обяснение (за тънките ленти ) идва съвсем навреме, благодаря :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кайти! То опита и грешките показват какво да се прави :). Даже и на тази питка първото руло не нарязах на толкова тесни ленти и веднага си пролича. Последните две вече ги улучих! Понякога има такива тънкости, които никой не споменава, а те допринасят за по-добрия вид или вкус на ястието.
Изтриване!
Фантастична!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване