Нещо
нетрадиционно, но уверявам ви – много вкусно!
Тази
рецепта ми е спомен от моята свекърва. Омъжих се в края на септември преди много,
много години :) и като млада снаха, това беше един от първите десерти, които
опитах. Отнесох се с недоверие - в нашето семейство (както в
повечето семейства) се правеше баница със сирене, щрудел с ябълки и тиквеник, но след като я вкусих, толкова много ми
хареса, че редовно я правя щом есента
узрее гроздето!
Продукти
400
г кори за баница
600
- 800 г грозде
3/4
ч.ч. олио
300-350
г захар
70
г галета
100-150
г счукани или нарязани на едро орехи
1
ч.л. канела
Приготвяне
Гроздето
предварително се измива много добре и се оставя да се изсуши.
Поръсва
се една кора с олио, върху нея се слага втора кора и също се ръси с олио. На около 1/4 разстояние от долния ръб се нареждат в 2-3 реда зърна грозде . Поръсва
се с 2 с.л. захар /използвах кафява/, 1
ч.л. галета, 1 с.л. орехи и щипка канела.
Гроздето
се реди в ред, а не се разпръсква по цялата кора, както сместа при другите
баници, защото по-трудно се навива кората.
Ако
имате различно по цвят грозде - бяло, червено, черно - става още по интересно,
когато готовата баница се нареже на парчета.
Прегъва
се кората от долния край върху реда с грозде, навива се и се слага се в
намазнена правоъгълна тава.
Така
се приготвят всички кори, поръсват се с олио и баницата се пече в предварително загрята умерена
фурна, при 180 градуса С, до
зачервяване.
След
изпичане, още гореща, баницата се наръсва леко с вода и се завива с кърпа или
хартия, за да омекне.
Поднася
се изстинала.
Понякога
поради различни причини, ми се налага да правя баница само за себе си и в началото това ми беше голям проблем. Цял
пакет кори са ми много. Сега изваждам от пакета 2, 4 или 6 кори и с тях обикновено комбинирам, например както
в случая – баница със сирене, щрудел с ябълки с подсладител и баница с грозде. Просто!
И трите вида баници |
С ябълки за щрудел |
С яйце и сирене |
Споделям
го, поради това, че може би имате близък, който живее сам, или член на вашето
семейство, на който се налага да спазва
някаква диета или по други причини.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
ауууу ,страхотна идея!!!!
ОтговорИзтриванепредполагам,че гроздето е без семки...
само да намеря такова и ще пробвам!
Изглежда много апетитни!
Поздрави
Мария, гроздето си е съвсем обикновено. Семето не се усеща, още повече като е съчетано с орехите. Е, ако човек е много претенциозен, трябва да потърси грозде без семе :), но ние не сме от тях :):):)
ИзтриванеАко правиш скоро някаква баница, пробвай с едно руло /както съм описала в допълнението към рецептата/. Така ще видиш какво представлява :)
Поздрави и приятен нов ден!
благодаря ти много!
ИзтриванеПриятен предстоящ ден и на теб :)
Еха Тилия, страхотна баничка си спретнала :)Добро съчетание на грозде с ядки.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря ти, Маринка!
ИзтриванеЛека вечер!
Тилия, първоанчално ще пробвам с едно руло, както си казала. И аз малко с недоверие:):):), но след като я препоръчваш съм сигурна, че ще ми допадне, още повече, че обичаме щрудели и баници. Само гроздето ме притеснява, мисля да пробвам без семки. На твоите снимки ми изглежда много вкусно!:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКатя, съвсем нормално е нещо ново и непознато да се посреща с недоверие :) А относно семето - нали правим сладкиши с грозде, сладко с грозде и там семето не се чисти. Така, че няма нищо притеснително. Ще се радвам да пробваш и да споделиш мнението си!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Баница ли е там съм и аз,Тили,страхотни са ти всичките,най-много ми намига щрудела с ябълки!
ОтговорИзтриванеЧудесно постъпково представено!
Прегръдки!
Роси, щруделът с ябълки е най-често приготвян и у дома, още повече че ябълки има целогодишно :)
ИзтриванеБлагодаря ти и приятна вечер!
Наистина изглежда нетрадиционно, но много ме впечатли тази баница, Тилия и съм сигурна, че ще е с уникален вкус! Благодаря ти за страхотната идея! Прегръдки! Слънчев и усмихнат ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, радвам се, че те заинтригувах:) Вкусът наистина е уникален!
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки и от мен!
Това нещо мога да го ям, докато на половината тавичка не и видя дъното, толкова привлекателно ми изглежда! Страхотна рецепта, благодаря, че сподели!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и хубав, сслънчев ден!
Лети, права си - който обича сладко бързо ще преполови тавичката :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Поздрави!
Там е работата, аз всъщност не обичам много сладкото и рядко ям, обаче когато се наканя, ме привличат плодови сладкиши :) Твоята баничка ми е много, много апетитна :)
ИзтриванеПоздрав и хубаво утре!
Много интересна рецепта! Никога не съм срещала подобна.
ОтговорИзтриванеМного е фотогенична тази баница, а предполагам и много вкусна :)
Поздрави и пожелания за хубав ден!
Ели, аз също не съм срещала, а иначе е от нашия край - с. Портитовци.
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Изпробвана и много любима рецепта! Прекрасна е на вкус! Поздрави и прегръдки :)
ОтговорИзтриванеСнежи, мила, ти най-добре познаваш вкусът на тази баница, защото си я правила, споделяла одобрението си и имаш прекрасни снимки във Веселия готвач! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, сърдечна прегръдка, усмихната и уютна вечер!
Тук ме застреля:) Сигурно е ужасно вкусна!:)
ОтговорИзтриванеА,а,а - не стрелям! :) Иначе как ще я пробваш?:)
ИзтриванеПрегръдки и приятна вечер!
Давай няколко парчета насам, че изглежда неустоимо вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята, Тили :)
Инче, давам с две ръце, колкото искаш! И да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЛека неделна вечер!
Тили, много вкусно! Чудесна идея!Радвам се, че си я публикувала!
ОтговорИзтриванеБети, това ми беше и целта - да заинтригувам с тази почти непозната, но много вкусна баница!
ИзтриванеПоздрави и спокойна нощ!
tillia, кафето с кардамон е от мен, ако е останало поне малко парченце, запази го за мен :) От толкова желаещи няма как да се уредя.Това е майтап разбира се, но ми се напълни устата ... Чудесна баница, браво на теб!!!
ОтговорИзтриванеРуми, хайде сега ти пък ме шашна с това кафе с кардамон!
ИзтриванеПарченце не остана, но пак ще направя и си първа!
Лека нощ!
Чудесна идея!
ОтговорИзтриванеХаресва ми гроздето в сладкиши
и ще опитам и щрудел!
Поздрави!
Дани, надявам се да ти хареса !
ИзтриванеСърдечни поздрави и спокойни сънища!
Наистина е ужасно вкусна баница.Преди много години моята баба често ми правеше такава баница,защото ми е любима.Днес и аз реших да направя такава за моята дъщеря.Благодаря tillia,че ми припомни рецептата
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеРайничка, много се радвам че си запозната с вкуса на баницата! А и това, че предаваш щафетата от баба на внучка :)
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!