С круши |
С круши |
Това
постно тесто открих преди време първо в forum.say7.info, и докато се мотаех с превода :) и направата на първия галет , при labrex - bg. mama Много ми допадна и
често го използвам, не само по време на пости.
Има
много предимства –
-
малко
продукти, които може да се намерят във всеки дом и по всяко време;
-
удобно
за работа тесто;
-
богато
разнообразие на плънки;
-
подходящо
за хора, които по една или друга причина не могат да ползват масло, яйца;
В
зависимост от плънката, се получава солен пай или сладкиш. Освен това от нея
зависи дали е постен или не (например
кайма за тези, за които това не е проблем).
Може
да се оформи и на няколко по-малки по размер пайове, на руло, на кифлички.
Повечето
от снимките ми са стари, но дават представа за различните плънки, с които съм
ползвала това тесто.
Продукти
1 ч. ч. = 200 мл
За
тестото:
2
– 2,5 ч.ч. брашно
1
ч.л. бакпулвер
0,5
ч.ч. олио
0,5
ч.ч. гореща вода
щипка
сол
Плънка: сладка или солена
по желание. Някои предложения:
Сладки
- конфитюр, мармалад, сладко; шоколад; халва; локум; извара - подсладена или смесена с плод, конфитюр, мед; пресни или замразени плодове; пюре от ябълки; пюре от тиква и т. н.
Солени
- сирене; сирене и яйце; извара - солена; кашкавал; гъби с лук; зеленийки; овкусена кайма и т. н.;
- конфитюр, мармалад, сладко; шоколад; халва; локум; извара - подсладена или смесена с плод, конфитюр, мед; пресни или замразени плодове; пюре от ябълки; пюре от тиква и т. н.
Солени
- сирене; сирене и яйце; извара - солена; кашкавал; гъби с лук; зеленийки; овкусена кайма и т. н.;
Поръсване или
намазване:
за
сладкиши - бяла или кафява захар на кристали
Вместо
предварително поръсване с кристална захар, може след изпичане и изстиване на
сладкиша да се поръси с пудра захар; канела; какао; течен шоколад; топинг;
за солен пай - едра сол, предпочитани подправки
за солен пай - едра сол, предпочитани подправки
Приготвяне
Брашното
се смесва с бакпулвера и солта.
Чашата
се напълва до половината с олио и се допълва с горещата вода. Разбърква се,
постепенно се налива в брашното и с лъжица се замесва тесто. Оставя се да
почива покрито около половин час или докато се приготви плънката.
Ако тестото стане по-твърдо (използват се 2,5 ч.ч. брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако се замеси по-меко, с по-малко брашно ( около 1,5 - 2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкишът от него става мек и нежен. Подходящо е за направата на руло.
При използване на пресни и по-сочни плодове или замразени плодове, тестото се поръсва с галета, отгоре се поставят плодовете и се поръсва със захар.
Тестото се разточва на кръг с диаметър около 40 см /2 педи/. Най-добре е да се
разточи върху хартия за печене, за да може след това по-лесно да се прехвърли в тавичката за печене.
Плънката се слага в средата на тестото, на около 20 см в диаметър /1 педя/. Разпределя се равномерно. Свободните, ненамазани краища на тестото се загъват (загръщат) върху плънката (ориентировъчно се получава ширина около 8-9 см, т.е. четири пръста на ръката). Тази ширина не трябва да бъде по-малка, иначе след изпичане, при разрязване и поднасяне, плънката може по-лесно да изпадне. Загъва се свободно - получават се по-малки или по-големи гънки. В центъра остава непокрита плънка.
Горната, прегънатата част на тестото, се намазва леко с вода и се поръсва със захар (евентуално сол и подправки).
Пече
се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 – 190 градуса С,
около 30 минути.
Ако
е необходимо се покрива с фолио – само плънката или целия пай.
Паят с круши явно се хареса на една досадна оса, от която трудно се отървах, докато снимах! :)))
С тиква
С коприва и сирене и яйце
С течен шоколад
Със сини сливи
С праскови
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, страхотна идея! Много благодаря, че я сподели! Спокойна вечер и усмихнат уикенд! :)
ОтговорИзтриванеПропуснах да отбележа, че снимките са чудесни, както всички варианти на галета (пая)! :))
ИзтриванеДани, благодаря ти! Ще се радвам ако съм полезна!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Ехеее, Ина, при теб колко варианта има този галет! Аз съм от тези, дето само и все още му се канят, но с тези толкова много синмки направо ме провокираш.
ОтговорИзтриванеЧудесна са всичките, не знам кой по-напред да си избера :)
Поздрави и хубави почивни дни!~
Пепа, хареса ми тестото и става с всякакви плънки. След крушите му се каня с дюли :)
ИзтриванеРадвам се, ако те провокирам! :) И очаквам някоя изненада, както само ти можеш!:)
Сърдечни поздрави и слънчеви почивни дни!
Ооооо.....какво разнообразие на галети и с тесто което е по мой вкус!И аз имам рецепта на това тесто и с пълнеж от тиква но е замесено с прясно мляко и брашното ми е с фибри.Значи може и с вода , съвсем постно.За Коледа ще си избера един от твоите варианти Тили:) страшно апетитни са всичките!
ОтговорИзтриванеМного се радвам че ни подшушна тази идея!
Поздрав сърдечен и приятни събота и неделя*
Благодаря ти, Дани! Радвам се, че ни съвпадат вкусовете.
ИзтриванеКоледата е добър повод да се направи това тесто!
Лека вечер и хубава неделя!
Страхотни предложения,за всеки вкус!
ОтговорИзтриванеМного красиви и апетитни галети!
Благодаря за подробната информация,Тилия!
Още не съм правила галет ,но след твоята публикация със сигурност ще приготвя!
Хубави почивни дни!
Благодаря, Мира! Надявам се да те предизвикам да направиш този лесен галет!
ИзтриванеПриятна вечер и усмихната неделя!
Останаха ми очите в последната снимка , но всички са много красиви и изглеждат страхотно вкусни ! Обичам такова универсално тесто ,без много да се чудиш решаваш проблем с предястие и десерт :) !
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта ,Тили !
Хубави събота и неделя ! С прегръдка !
Ив, благодаря ти за милите думи! Радвам се, че ти допада идеята!
ИзтриванеПрегръдки и от мен!
Тили,страхотна сборна публикация и с толкова много снимани варианти!Явно наистина си фен на това постно тесто,което,аз признавам си,доста недоверчиво неглижирам също от дълго време.Под твоето подстрекателство си обещавам поне веднъж да го направя за проба,че ми стана любопитно каква е разликата с масленото тесто.
ОтговорИзтриванеИначе страхотно кокетно си оформила галета с круши,така кокетно си го надиплила,красиви снимки и много апетитни са всички показани варианти!
Избирам си първо плодовите естествено :) !
Пожелавам приятни почивни дни!
Роси, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеА разлика между това тесто и масленото естествено има. Както , например между тестото за обикновения хляб от брашно, мая и вода и това с брашно, мая, прясно мляко и яйца! :) Но всеки от тези продукти намира достойното си място на нашата трапеза!
Прегръдки и хубава неделя!
Страхотни предложения Тили, разнообразие на апетитни галети за всеки вкус.Благодаря за споделената рецепта и за чудесните идеи.Хубав уикенд ти желая Тили.:) :) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня!! Радвам се, че си харесала рецептата и ти допада идеята!
ИзтриванеЖелая ти чудесна неделя!
Чудно тесто и прекрасни пайове!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря!
ИзтриванеХубава вечер и прекрасна неделя!
Страхотна идея за тестото!
ОтговорИзтриванеА предложението за различните видове пай, както и изпълнението, са невероятни!
Хубав неделен ден Тили*)
Кате, благодаря за милите думи!
ИзтриванеПриятна вечер и успешна нова седмица!
Браво, много подробно обяснение и разнообразие от идеи!
ОтговорИзтриванеСнимката с осата ме усмихна :))) Доказателство за вкусотия!!!
Усмихната неделя, Тили :)
Ина, с тази оса имах доста неприятности! Съсипа ми доста снимки, докато я прогоня!
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и хубава нова седмица!
Тили, много полезна е публикацията ти.Пробвах тестото с олио за галет и вече не чакам до припадък масленото тесто да ми отлежава.....пък и идват пости.
ОтговорИзтриванеПоздрави , мила и прекрасен неделен ден!
Вили, благодаря! Радвам се че съм полезна и ти допада тестото!
ИзтриванеСърдечни поздрави, спокойна вечер и успешна седмица!
Много атрактивно изглеждат всички пайове, Тили!
ОтговорИзтриванеИ сладки, и солени :)
Хубава нова седмица!
Благодаря, Ели! радвам се че ти харесват!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и хубава седмица и на теб!
Аз съм от хората, които с недоверие гледаха на това тесто :$, признавам си. Сега като гледам твоите пайове, толкова разнообрази и вкусни, обещавам да пробвам :))). Поздравления мила и благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеДианче, тестото е простичко и може би затова не предизвиква интерес, но те уверявам, че се получават много вкусни пайове! Надявам се да пробваш!
ИзтриванеСпокойна вечер и успешен утрешен ден!
Много ме изкушаваш с този парад от пайове :) Не съм пробвала още, но май, май ще ме навиеш, че е лесно :) А за вкусно нямам съмнения. Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеГаби, надявам се да те изкуша! А наистина е много лесно!
ИзтриванеПоздрави и приятна сряда!
Гелдам и а зтук и се чудя кога ще се навия за нещо подобно? Ти си направила всичко, което е е изпречило пред погледа ти, а аз още едно не съм завъртяла?
ОтговорИзтриванеСтрашна си!
Марта, благодаря ти! Много си мила! И хич не се чуди, а пробвай с каквато и плънка да е!
ИзтриванеСърдечни прегръдки и хубава сряда!
Много интересно и практично тесто!И как хубаво си представила различните галети, направо ще пробвам, макар да прескачам тестените неща!благодаря, че сподели, Тили!Чудесна публикация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Сонче! Ще се радвам да ти допаднат!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Тили, много ти благодаря, че сподели това тесто с нас! От него съм приготвяла галет, последно и соленки. Може и друго, но не се сещам сега. Е, наистина е прекрасно за работа, искрено благодаря! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спорен ден!
Гери, затова го споделих, защото освен че лесно се приготвя, икономично е, има и разностранно приложение!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубава вечер!
Страшно полезна публикация! Наложи се внезапно да посрещам гости от днес за утре и трябваше спешно да измайсторя някакви соленки. Първото, за което помислих беше маслено тесто, но нямах масло у нас, затова реших да потърся вариант с олио/ захтин. Получиха се прекрасни, хрупкави и вкусни соленки с пълнеж. Тестото се приготвя много бързо и лесно, а работата с него е играчка. Отлично е както за спешни случаи, така и за приятни заигравки в кухнята. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАлександра
Александра, много се радвам че съм помогнала с това предложение! Аз пък ще пробвам идеята за приготвяне на соленки. Благодаря че споделихте!
ИзтриванеПоздрави!
За пръв път правих пай - днес, по тази рецепта. Получи се невероятен, с плънка от ябълки и сушени сливи. Исках нещо по-различно за следобедна закуска на детето, което да става и за следобедното кафе на мама :) Записвам рецептата в любими, скоро ще пробвам и със солена плънка! Хиляди благодарности!
ОтговорИзтриванеКраси, чудесно предложение за плънка - ябълки и сушени сливи! Много се радвам че се е получила вкусна закуска за малки и големи! Аз пък благодаря, че сте се доверили на предложението ми.
ИзтриванеПоздрави!
Наистина това е една от любимите ни рецепти. Вчера правих със стафиди и печена тиква,а днес за закуска- със спанак и сирене. Харесва се много и от децата и от гостите, за които съм го правила.
ИзтриванеКраси, отново чудесни предложения! Много се радвам че ги споделяш тук. Все ще са в полза на някои тези нови идеи. Сърдечни благодарности!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Много ми допадна идеята за тесто без масло. Дали ще се получи класически тарт с него, имам предвид без даго загърлям отгоре.
ОтговорИзтриванеЗлатка
Това изглежда ще е новото любимо тестено нещо в нашата фамилия! Толкова лесно се прави, а има толкова много варианти и за сладко, и за солено... Вече правих с праскови, сини сливи, орехи и парченца шоколад, а майка ми извъртя гъби с лук. Следващото, което сме си наумили, е с тахан с мед, или с халва за мазане. Май ще се прави под някаква различна плънка всяка седмица!
ОтговорИзтриване