Запържени
лук, сурови чушки и домати. Добавка – сирене и яйца. Това е миш-маша у дома.
И
тук вкусът ни е различен! :) Внукът както винаги „такова” не яде, или
евентуално ще топне някои залък в соса от моята порция; аз го обичам без сирене
и яйца (сиренето
отделно);
дъщерята – пържено с яйца и сирене.
Приготвяме
го и с печени чушки (консервирани), но главно през
сезоните, когато няма пресни.
Продукти
1
– 2 глави лук
4
– 5 големи чушки
3
– 4 домата
5
с. л. олио
сол
щипка
захар
”””””””””””””””
1
– 2 яйца
100
г сирене
”””””””””””””””
магданоз
Приготвяне
Под
капак задушавам за 3 – 4 минути в сгорещената мазнина ситно нарязания
лук. Прибавям нарязаните на ивички чушки. След като и те се задушат и всичко леко
се карамелизира, прибавям настърганите на едро ренде домати /или обелени и
нарязани/ , захарта и сол, като имам в предвид, че след това ще се добави в
едната част сирене. Пържа докато течността се изпари и ястието остане почти на
мазнина.
Тук
вече го разделям на две – половината част пресипвам в чиния и поръсвам със
ситно нарязан магданоз. /това
е моята порция :) /
Към
останалата част добавям яйцата и начупеното сирене . Като стегнат яйцата,
отстранявам от огъня /това е порцията за
дъщерята/.
При
едно от ходенетата ни до село сготвих миш-маш с продукти от градината. Е, вкусът
е съвсем различен с набрани пресни
зеленчуци (да оставим настрана умората от работата и чистия въздух)! Такава
вкуснотия в града, с купени зеленчуци не
се постига!
И част от изсушените подправки и билки
Джоджен, копър и цвят от копър |
Чубрица и жълт кантарион |
Инче, безспорно, вкусът на плодовете и зеленчуците от градината на село е несравним с този на купените. Имам възможност да консумирам само такива и то, благодарение на това, че свекъра и свекърва ми живеят там. Иначе, ще имаме пресни, ама друг път. :)
ОтговорИзтриванеА за яйцата и селските птици да не говорим... Нашите пък са в Североизточна България и се грижат за голяма ябълкова градина. Цяла зима имаме свежи и вкусни ябълки. Да са ни живи и здрави! Помагаме, разбира се, но трябва някой да има в градините, иначе - всичко ще бъде обрано. Колкото за различните вкусове у дома - познато ми е - един иска с едно, друг - с друго, един иска рядко, друг - гъсто ... Глезотии! Хубава вечер и прегръдка! :)
Креми, докато бяха живи сватовете и зетя /лека им пръст!/ и ние ползвахме пресни продукти - месо, плодове и зеленчуци и много помагахме. Сега ходим 1 - 2 пъти в месеца и всичко запустя, за съжаление!
ИзтриванеПрохладна вечер!
Вкусът на току що откъснатия домат,патладжан,чушка.......е несравним....Мирише на "зелено",както казват децата ми:)!Няма по-вкусен домат от този,който съм откъснала от двора на баба(:.....
ОтговорИзтриванеМиш машите ти,Тили са чудесни във всичките им вариации:))))
Прегръщам те!:)Лека нова седмица!
Как децата точно умеят да определят! Наистина мирише на зелено, на свежо!
ИзтриванеБлагодаря, Миленка и хубав ден!
И моите родители, Тили, като се пенсионираха станаха "селяни", години наред много им помагахме - всяка седмица. Сега обаче, по ред причини рядко ходим, пък и те понамалиха работата, но още ни помагат с каквото могат. Вкуса на купешки домат няма нищо общо с този, откъснат от градината, все едно различни неща ядеш. Тази година лошото време не остави е един домат за жалост.И с всичко останало, което е домашно - е така - вкусно.
ОтговорИзтриванеХаресвам миш-маша всякак. Аз не слагам лук, само чушки, предпочитам сурови, домати, сирене и яйца. Дъщерята обича да е по-сочен, да има да се топи...
Много вкусно си снимала твоите миш-маши.
Веси, и ние ходехме от ранна пролет да късна есен всяка седмица - от петък вечерта до неделя вечерта. Сега ходим по 1 ден един или два пъти в месеца, пребиваме се от работа и после 3 дни не можем да се съвземем! :)
ИзтриванеДъщерята обича само с чушки, но чак толкова екстри няма, ако не готви миш-маша тя! :) Аз пък обичам с повече лук.
Инче,това ще направя за вечеря,така ми се хапва миш-маш,благодаря ти за провокацията и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеУ нас такива простички ястия са на почит през лятото. Радвам се, че те провокирам!
ИзтриванеПрохладна нова седмица!
Друг е вкусът на градинските ни зеленчуци; друг е въздуха на село; друг апетит ни гони :)
ОтговорИзтриваненареждам се при порцията на дъщеря ти, Ина :) така го харесвам и аз.
Поздрави на теб и хубава нова седмица!
Казва го човек, който има връзка със село и знае!
ИзтриванеДа де, ясно е че ще си като дъщерята, особено по въпроса за магданоза! :) :) :)
Приятен ден!
Това си е истинска класика, Тили! А за различните вкусове - аз пък го предпочитам с всичко, но без лук :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Благодаря, Албенче! Така е - всеки с вкуса си!
ИзтриванеПоздрави!
ето я утрешната ни вечеря;) любима лятна манджичка! Поздрави, тИЛИЯ!
ОтговорИзтриванеЗначи има нужда от публикуването - подсеща да се сготви! :)
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили, точно така го приготвяме и ние вкъщи (майка ми де) - като теб. И с пресни през лятото, и с консервирани чушки през зимата. Иначе моят човек е точно като внука ти - "такова нещо" не яде, даже и залче няма да си топне. Не че яде много неща, ама това е друга тема. Но... те изпускат. ;)
ОтговорИзтриванеИ няма как да не потвърдя, защото и ние си имаме градина, та знам какво е след работата в нея - няма по-вкусно хапване след умората там. :)
Ех, много ме усмихна, да знаеш! Силно те прегръщам, мила Тили!
Оле, тези капризи! Но наистина изпускат!
ИзтриванеГери, радвам се че съм предизвикала приятни спомени и емоции!
Прегръдка!