неделя, 4 октомври 2015 г.

Кисели краставички – стерилизирани и с фикс



Стерилизирани кисели краставички

От много години по този начин приготвяме краставичките. Стават много вкусни, хрупкави, ароматни.

Продукти за един буркан от 800 мл
Краставички корнишони – около 400 - 500 г
80 мл винен оцет - 6% или 9 %
1 равна с. л. сол
1 равна с. л. захар
1/4 средно голяма глава лук, нарязана на филийки
1 – 2 зърна бахар
5 – 6 зърна черен пипер
½ ч. л. синапено семе
½  дафинов лист
съцветие копър (може и изсушен)
по желание – няколко скилидки обелен чесън

Приготвяне
За предпочитане е да се подберат краставички с големина 8 – 10 см.
Измитите краставички се накисват в студена вода за 1 – 2 часа. Изплакват се и се отрязва по малко от двата края.
В буркана се налива оцетът (мярката може  да бъде  както на практика е познато - „до резката” – грапавината на буркана).
Добавят се останалите продукти. Плътно се нареждат краставичките една до друга, изправени по стените. Долива се вода и се запечатват с капачките. Обръщат се няколко пъти, за да се разтворят солта и захарта.
Стерилизират се не повече от 5 минути, след завирането на водата. Обръщат се върху капачките и след като напълно изстинат се прибират за съхранение.





Кисели краставички с фикс на Dr.Oetker


За пръв път приготвям кисели краставички с фикс. Наистина стават бързо, не е нужно да се варят, твърде много се доближават до познатия ни вкус от горната рецепта. Наличието на семена от кориандър придава интересна нотка във вкуса.
Използвала съм рецептата от предоставените книжки и от упътването на пакетчетата, като съм направила съвсем малки промени в продуктите.
Благодаря за предоставените продукти от фирмата  Dr. Oetker  


Продукти
2 ,5 кг корнишони
100 г - 1 пакетче  „Пикант фикс-сладко кисела Dr.Oetker”
7 г - 1 пакетче „Консервант Dr.Oetker”
150 г захар
300 мл оцет (6% или 9%)
1750 мл. вода
75 г сол
200 г кромид лук
2 – 3 моркова
на  1 буркан – по 1 съцветие от копър (пресен или сух); 5-6 зърна черен пипер; 1- 2 зърна бахар

Приготвяне
Тези продукти са достатъчни за 5 компотени буркани (800 мл).
Измитите и почистени корнишони се заливат със солена саламура (на 1 л вода 75 г сол). Остават се да престоят 12-24 часа на хладно място, след което се измиват.
В предварително измитите буркани се разпределят нарязаните лук и моркови, съцветията копър, черния пипер и бахара. Плътно се подреждат корнишоните.
Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената марината се слага на огъня и се оставя да ври 3 – 5 минути, като непрекъснато се разбърква. Прибавя се консерванта. След като сместа заври, ако е необходимо се доовкусява с оцет и сол.
Горещата смес се излива внимателно върху подредените краставичките, разклаща се буркана и ако е необходимо се долива от маринатата. Бурканите веднага се затварят херметически с капачки. На практика маринатата оставям на много слаб огън и като налея марината в един буркан, веднага го затварям. Така я запазвам гореща за всички буркани, докато затварям капачките.
След като изстинат, се съхраняват на хладно и тъмно място.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

19 коментара:

  1. Много апетитни буркани си затворила, Ина :)
    И при мен стереилизираните са същите, без дафиновия лист :) и с Йоткера също правя малко, заедно с моркови, за руски салати.
    Поздрави на теб и хубава есен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа!
      Тази година сложихме 40 буркана стерилизирани. Никога не сме правили толкова много, но такава беше заявката! :)
      В тези с фикса внукът много хареса морковите и имам поръчка да приготвя отделно моркови. Да видим какво ще излезе...
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Инче, страхотно предложение!
    Първия вариант непремено ще опитам.
    Фикс тук надали ще намеря. Благодаря за споделената рецета!
    Поздрави, миличка!
    Завърнах се :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, не е сложна направата. Пък и не изисква много време за варене. Надявам се да ви хареса.
      Добре дошла! :)

      Изтриване
  3. Толкова цвят и хрепкавина лъха от снимките ти, че няма начин да не повярвам, че са такива, каквито ги описваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. По-вкусни снимки на кисели краставички не бях виждала. Браво, Тили! Благодаря за споделената рецепта! Поздрави и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много си мила! Благодаря ти!
      Успешен вторник!

      Изтриване
  5. Тили,
    приготвяме киселите краставички по подобни рецепти.Майка ми добавя и жълти сливи към всеки буркан, стават идеални краставички.Варим ги като поставяме бурканите с капачките надолу до момента в който краставичките си променят цвета.Веднага ги изваждаме.
    Правила съм и с фикс, също стават.Но тази година опитах рецепта чрез самостерилизация, която публикувах в моя блог.По - бърза се оказа и по - лесна.Не сме ги пробвали още на вкус.И твоите са се получили прекрасни.Но с истинска ферментация са най - полезни - с преточване на саламурата, навремето така ги правеше моят прадядо.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, има много начини за приготвяне на кисели краставички. Прочетох предложението ти за самостерилизация - интересно е и ще пробвам.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Тили, аз бих заложила на първата рецепта)и мама май така ги прави), фиксовете не са ми по вкуса, верно по-бързо е, ама си е химия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, това е в основни линии най-често срещания начин на консервиране на киселите краставички, поне що се отнася за краставичките, солта, захарта и оцета. Подправките вече са на вкус.
      Що се отнася за фикса - както има и други предложния (например с аспирин), така е и това. Свобода на избора! :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  7. Тили, много апетитни! Мога да си представя вкуса, по подобна рецепта приготвяме и ние у дома.
    Хубави и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, общо взето - нещо като класическа рецепта. С разлика в добавките! :)
      Спокойни почивни дни!

      Изтриване
  8. Все не мога да се реша да използвам готовите фиксове за консервиране, но тези краставички ми изглеждат перфектно и мисля да опитам. Щом ти си приготвила и ти харесва резултата, мога да се доверя, Иве!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, внукът хареса и двата вида, а съм писала колко е капризен! :)
      Нищо не пречи да експериментираш. Освен това нали знаеш - различни хора, различни вкусове. не е задължително на един като му харесва нещо, и на друг да му харесва. Така и аз - опитвам. :)
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  9. Дойде ракиено време,личи си,Инче,и много краставички си заредила,браво на майсторката!Да ви е сладко и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Нямаме любители на ракията, но пък си ги хрупкаме като гарнитура към различни ястия или част от съставките! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  10. Защо побеляха бурканите с краставички с пикант фикс на д-р Йоткер и капачките се надуха. Сложила съм ги преди 20 дена. Мога ли да ги спася?!

    ОтговорИзтриване