Стерилизирани кисели краставички
От
много години по този начин приготвяме краставичките. Стават много вкусни, хрупкави,
ароматни.
Продукти за един
буркан от 800 мл
Краставички
корнишони – около 400 - 500 г
80
мл винен оцет - 6% или 9 %
1
равна с. л. сол
1
равна с. л. захар
1/4
средно голяма глава лук, нарязана на филийки
1
– 2 зърна бахар
5
– 6 зърна черен пипер
½
ч. л. синапено семе
½
дафинов лист
съцветие
копър (може и изсушен)
по
желание – няколко скилидки обелен чесън
Приготвяне
За
предпочитане е да се подберат краставички с големина 8 – 10 см.
Измитите
краставички се накисват в студена вода за 1 – 2 часа. Изплакват се и се отрязва по малко от
двата края.
В
буркана се налива оцетът (мярката може
да бъде както на практика е
познато - „до резката” – грапавината на буркана).
Добавят
се останалите продукти. Плътно се нареждат краставичките една до друга,
изправени по стените. Долива се вода и се запечатват с капачките. Обръщат се
няколко пъти, за да се разтворят солта и захарта.
Стерилизират
се не повече от 5 минути, след завирането на водата. Обръщат се върху капачките
и след като напълно изстинат се прибират за съхранение.
Кисели краставички с фикс на
Dr.Oetker
За
пръв път приготвям кисели краставички с фикс. Наистина стават бързо, не е нужно
да се варят, твърде много се доближават до познатия ни вкус от горната рецепта.
Наличието на семена от кориандър придава интересна нотка във вкуса.
Използвала
съм рецептата от предоставените книжки и от упътването на пакетчетата, като съм
направила съвсем малки промени в продуктите.
Благодаря
за предоставените продукти от фирмата Dr. Oetker
Продукти
2
,5 кг корнишони
100
г - 1 пакетче „Пикант фикс-сладко кисела
Dr.Oetker”
7
г - 1 пакетче „Консервант Dr.Oetker”
150
г захар
300
мл оцет (6% или 9%)
1750
мл. вода
75
г сол
200 г кромид лук
2
– 3 моркова
на 1 буркан – по 1 съцветие от копър (пресен или
сух); 5-6 зърна черен пипер; 1- 2 зърна бахар
Приготвяне
Тези
продукти са достатъчни за 5 компотени буркани (800 мл).
Измитите
и почистени корнишони се заливат със солена саламура (на 1 л вода 75 г сол). Остават
се да престоят 12-24 часа на хладно място, след което се измиват.
В
предварително измитите буркани се разпределят нарязаните лук и моркови, съцветията
копър, черния пипер и бахара. Плътно се подреждат корнишоните.
Съдържанието
на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Така получената
марината се слага на огъня и се оставя да ври 3 – 5 минути, като непрекъснато
се разбърква. Прибавя се консерванта. След като сместа заври, ако е необходимо
се доовкусява с оцет и сол.
Горещата
смес се излива внимателно върху подредените краставичките, разклаща се буркана
и ако е необходимо се долива от маринатата. Бурканите веднага се затварят
херметически с капачки. На практика
маринатата оставям на много слаб огън и като налея марината в един буркан,
веднага го затварям. Така я запазвам гореща за всички буркани, докато затварям
капачките.
След
като изстинат, се съхраняват на хладно и тъмно място.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много апетитни буркани си затворила, Ина :)
ОтговорИзтриванеИ при мен стереилизираните са същите, без дафиновия лист :) и с Йоткера също правя малко, заедно с моркови, за руски салати.
Поздрави на теб и хубава есен!
Благодаря, Пепа!
ИзтриванеТази година сложихме 40 буркана стерилизирани. Никога не сме правили толкова много, но такава беше заявката! :)
В тези с фикса внукът много хареса морковите и имам поръчка да приготвя отделно моркови. Да видим какво ще излезе...
Успешна нова седмица!
Инче, страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеПървия вариант непремено ще опитам.
Фикс тук надали ще намеря. Благодаря за споделената рецета!
Поздрави, миличка!
Завърнах се :)
Аля, не е сложна направата. Пък и не изисква много време за варене. Надявам се да ви хареса.
ИзтриванеДобре дошла! :)
Толкова цвят и хрепкавина лъха от снимките ти, че няма начин да не повярвам, че са такива, каквито ги описваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, остава само да ги опиташ! :)
ИзтриванеПоздрави!
По-вкусни снимки на кисели краставички не бях виждала. Браво, Тили! Благодаря за споделената рецепта! Поздрави и усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеЛюси, много си мила! Благодаря ти!
ИзтриванеУспешен вторник!
Тили,
ОтговорИзтриванеприготвяме киселите краставички по подобни рецепти.Майка ми добавя и жълти сливи към всеки буркан, стават идеални краставички.Варим ги като поставяме бурканите с капачките надолу до момента в който краставичките си променят цвета.Веднага ги изваждаме.
Правила съм и с фикс, също стават.Но тази година опитах рецепта чрез самостерилизация, която публикувах в моя блог.По - бърза се оказа и по - лесна.Не сме ги пробвали още на вкус.И твоите са се получили прекрасни.Но с истинска ферментация са най - полезни - с преточване на саламурата, навремето така ги правеше моят прадядо.
Поздрави !
Елена, има много начини за приготвяне на кисели краставички. Прочетох предложението ти за самостерилизация - интересно е и ще пробвам.
ИзтриванеХубава вечер!
Тили, аз бих заложила на първата рецепта)и мама май така ги прави), фиксовете не са ми по вкуса, верно по-бързо е, ама си е химия.
ОтговорИзтриванеВесе, това е в основни линии най-често срещания начин на консервиране на киселите краставички, поне що се отнася за краставичките, солта, захарта и оцета. Подправките вече са на вкус.
ИзтриванеЩо се отнася за фикса - както има и други предложния (например с аспирин), така е и това. Свобода на избора! :)
Приятна вечер!
Тили, много апетитни! Мога да си представя вкуса, по подобна рецепта приготвяме и ние у дома.
ОтговорИзтриванеХубави и усмихнати есенни дни!
Бети, общо взето - нещо като класическа рецепта. С разлика в добавките! :)
ИзтриванеСпокойни почивни дни!
Все не мога да се реша да използвам готовите фиксове за консервиране, но тези краставички ми изглеждат перфектно и мисля да опитам. Щом ти си приготвила и ти харесва резултата, мога да се доверя, Иве!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Танче, внукът хареса и двата вида, а съм писала колко е капризен! :)
ИзтриванеНищо не пречи да експериментираш. Освен това нали знаеш - различни хора, различни вкусове. не е задължително на един като му харесва нещо, и на друг да му харесва. Така и аз - опитвам. :)
Хубава съботна вечер!
Дойде ракиено време,личи си,Инче,и много краставички си заредила,браво на майсторката!Да ви е сладко и наздраве!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Нямаме любители на ракията, но пък си ги хрупкаме като гарнитура към различни ястия или част от съставките! :)
ИзтриванеУспешна нова седмица!
Защо побеляха бурканите с краставички с пикант фикс на д-р Йоткер и капачките се надуха. Сложила съм ги преди 20 дена. Мога ли да ги спася?!
ОтговорИзтриване