петък, 30 декември 2016 г.

Кекс с гореща вода




Всеки има записани рецепти с името на човека, който му ги е дал. Тази рецепта ми е от близка приятелка и е много сполучлива.
Имам подобни, които често правя, но с конфитюр, особено ако имам  някои отворен буркан в хладилника.

Продукти  (1 ч. ч. = 200 мл)
4 – 5 яйца
2 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. гореща вода
3 ч. ч. брашно (380–400 г)
1 бакпулвер

Допълнително – по избор
- миризма – ванилия; настъргана лимонова или портокалова кора; ром и пр.
- може да се използва какао – за да стане шоколадов кекс или да се ползва в част от тестото, за нашарване на кекса;
- едро нарязани орехови или други ядки;
- сухи плодове;
- кокосови стърготини;
- напълно изстинал да се поръси с пудра захар или да се залее с глазура;

Приготвяне
Брашното се пресява. 2 чаши от него се смесват с бакпулвера и отново се пресяват.
Яйцата и захарта се разбиват добре, докато сместа побелее и увеличи обема си. Добавя се миризма по желание.
Горещата вода се смесва с олиото, за да се затопли и то. Прибавя се  по малко към яйчената смес и се разбърква. След това се прибавят 2-те  чаши брашно с бакпулвера и постепенно третата чаша, докато се получи необходимата  гъстота за кексово тесто. Така правя, защото брашното е различно и понякога ми се налага да добавя или по-малко, или повече.
Разбърква се за кратко на ниска скорост с миксера или с лъжица (шпатула).

- Ако се добавят ядки или сухи плодове, това става на този етап от приготвянето на кекса, като за да не паднат на дъното на формата, предварително се смесват с 1 ч. л. брашно, слагат се в цедка и се изтърсва излишното брашно.
- кокосовите стърготини или какаото (ако се ползва за оцветяване на целия кекс и пресято с малко от брашното, за да не се образуват бучици) се прибавят преди  добавянето на третата чаша брашно, защото в такъв случай, ще се добави съответно по-малко брашно.
- ако какаото се ползва за шарка, отделя се малко от готовото вече кексовото тесто и се смесва с какаото. Ако стане много гъста смес, се добавя по малко хладка вода, за да стане с гъстотата на кексовата смес.

Формата за кекс  е с диаметър 25 – 26 см. В зависимост каква е, ако не е тефлонова или силиконова, се намазнява леко и поръсва с брашно или се застила с хартия за печене.
Пече се в предварително загрята умерена фурна, на 170-180 градуса С.
Фурната не се отваря 30-40 минути. Проба за готовност на кекса по познатия начин – с дървено шишче (клечка). Ако излезе сухо, значи кексът е изпечен
Изпеченият кекс се оставя  да поизстине, след което се изважда от формата. Напълно изстинал се поръсва  с пудра захар или се украсява по друг начин.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тили, чудесен кекс! Подобен имам и аз, с малко по-различни пропорции и си представям колко е сочен и вкусен!
    Желая ти весела новогодишна вечер ! Здраве и много радостни мигове през новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! При кексовете винаги има варианти. :)
      Весело посрещане на Новата година, да е спорна и щастлива!

      Изтриване
  2. Чудесен ти е кекса, Тили, а името "евтинийка" звучи и весело :) но защо пък сладкишите винаги трябва да излизат скъпи :)Бих се наредила за парче в утрешната сутрин, но си ми много далеч :)
    Хубава и весела да ви е празничната новогодишна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, науката напредва, так че може да настане време да може се телепортират и ястия! За сега само виртуално и с удоволствие мога да те почерпя!
      А "евтините" ястия също са вкусни, стига да са приготвени с умение и любов!
      Весело посрещане на новата година!

      Изтриване
  3. Тили, много хубав се е получил кекса ти, па макар и с вода, права си, че понякога и непретенциозни ястия и десерти са много вкусни.
    Честитя ти Новата2017 ити желая здраве - за теб и близките ти!
    И да ни радваш с чудесните си рецепти и снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси!
      Честита Нова година и на теб, и близките ти! Да е здрава, мирна, спорна и щастлива!

      Изтриване
  4. За много години, Тилиа!
    Здраве и берекет желая!
    М

    ОтговорИзтриване
  5. Тили,
    чудесен кекс.Честита, мирна, здрава и благотворна година !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена!
      Честита да е и на теб, и твоите близки новата 2017 година!Нека се сбъдват хубавите пожелания и щастлива да са идващите дни!

      Изтриване
  6. Как да приготвя влажен кекс? Ще съм много Благодарна, ако ми дадете някакъв съвет? По тази рецепта ще стане ли или трябва да се промени нещо в продуктите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Зависи какво разбирате под "влажен". В повечето случай под "влажен" се разбира сиропиран с някаква сладка заливка - млечна или шоколадова. Ако е за по-сочен, преди дни например направих горния кекс, но не с какао, а с добавка на 1 голяма настъргана ябълка. По-сочни ми се получават и тези с добавка на конфитюр; плод - ябълка, круша, дюля; тиква; извара;
      Опитайте този Какаов сладкиш с извара, без набухвател - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2016/12/blog-post_12.html
      Поздрави!

      Изтриване