Продукти
400
г готови кори
3/4
ч.ч. олио
За плънката:
800
г тиква
2-3
с.л. фини овесени ядки
1/2
ч.ч. нарязани орехи
1
ч.ч. сухи плодове – стафиди, смокини, фурми, сини сливи и др.
3/4
- 1 ч.ч. захар или съответното количество подсладител. Захарта варира в
зависимост от сладостта на тиквата.
1
ч.л. канела
За
втория вариант - 0,5 ч. ч прясно мляко, 1 яйце , масло
Приготвяне
Първи вариант –
Тиквата
се настъргва на едро ренде. Плодовете се нарязват на малки парченца. Смесват се
всички продукти, без олиото.
Поръсва
се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, намазва се с олио и се
разстила от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След
като се наредят всички рула се намазват отгоре с олио. Тиквеникът се пече на
190-200 С до зачервяване.
По
желание при сервиране се поръсва с пудра захар.
Втори вариант – вместо
настъргана сурова тиква се ползва сварена и смачкана на пюре.
Поръсва
се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, намазва се с олио и се
разстила равномерно тиквеното пюре. Отгоре се поръсва с останалите продукти.
Навива
се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула са
нарязват на парчета, заливат се с яйцето, разбито с прясното мляко. Отгоре
разпръскват малки парченца масло.
Пече
се на 190-200 С до зачервяване.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Несъмнено и двата варианта са мнооого вкусни.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Тили!
Благодаря, Гергана!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много вкусно! И интересни варианти.
ОтговорИзтриванеБети, благодаря!
ИзтриванеПриятна вечер!
Тили, чудесни са и двата варианта, толкова са вкусни, толкова красиви и с този топъл цвят и аромат... Хубав ден, Тили!
ОтговорИзтриванеКате, сърдечно ти благодаря!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Много вкусни и апетитни, но тикви вече нямам....:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Това беше последното парче от последната тиква!
ИзтриванеПоздрави!
tilli, страхотно изглежда! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
И двата варианта ми допадат. Изглеждат много апетитни. Записвам си за есента. Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря!
ИзтриванеЖивот и здраве, есента ще се правят пак :)
Приятна вечер!
Много интересна идея за сушените плодове и овесените ядки! :) Много апетитно изглеждат, а и са много сочни парченцата тиквеник! :) Домашните ни тикви свършиха, но на есен с песен, ще се възползвам от идеята. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Инче! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеПоследната тиква беше толкова сладка, че не съм слагала и грам захар - само сухите плодове и пак сладнеше :)
Приятна вечер!
Прекрасен тиквеник, Тили! Ще се подсладя виртуално!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия!
ИзтриванеЕсента отново!
Поздрави!
О, небеса!!! Прекрасно е!!!
ОтговорИзтриванеВеган варианта е невероятен, ще се пробва.
Благодаря ти.
Рони, благодаря ти! Много се радвам че предложението ми ти допада!
ИзтриванеПоздрави!
Вкусно, много ароматно и лесно! Тили, страхотен тиквеник! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеРадвам се че ти харесва! :)
Прегръдки!
Много богата плънка, несъмнено изключително вкусно и в двата варианта!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче, наистина е богата ! :)
ИзтриванеХубава вечер!
Обичам тиквеник, Инче и направо залепнах за монитора. Ръфам си ябълка и фантазирам за тиквеник, гледайки апетитните ти снимки :)) Поздрави и прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеСнеже, благодаря! На диета ли си?
ИзтриванеПрегръдки!