понеделник, 1 април 2013 г.

Тиквеник със сушени плодове и овесени ядки





Продукти
400 г готови кори
3/4 ч.ч. олио

За плънката:
800 г тиква
2-3 с.л. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.ч. сухи плодове – стафиди, смокини, фурми, сини сливи и др.
3/4 - 1 ч.ч. захар или съответното количество подсладител. Захарта варира в зависимост от сладостта на тиквата.
1 ч.л. канела

За втория вариант - 0,5 ч. ч прясно мляко, 1 яйце , масло

Приготвяне

Първи вариант
Тиквата се настъргва на едро ренде. Плодовете се нарязват на малки парченца. Смесват се всички продукти, без олиото.


Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, намазва се с олио и се разстила от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула се намазват отгоре с олио. Тиквеникът се пече на 190-200 С до зачервяване. 


По желание при сервиране се поръсва с пудра захар.

Втори вариант – вместо настъргана сурова тиква се ползва сварена и смачкана на пюре.
Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, намазва се с олио и се разстила равномерно тиквеното пюре. Отгоре се поръсва с останалите продукти.



Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула са нарязват на парчета, заливат се с яйцето, разбито с прясното мляко. Отгоре разпръскват малки парченца масло.
Пече се  на 190-200 С до зачервяване.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Несъмнено и двата варианта са мнооого вкусни.
    Хубава вечер, Тили!

    ОтговорИзтриване
  2. Тили, много вкусно! И интересни варианти.

    ОтговорИзтриване
  3. Тили, чудесни са и двата варианта, толкова са вкусни, толкова красиви и с този топъл цвят и аромат... Хубав ден, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сърдечно ти благодаря!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Много вкусни и апетитни, но тикви вече нямам....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Това беше последното парче от последната тиква!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. tilli, страхотно изглежда! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Радвам се че ти харесва!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. И двата варианта ми допадат. Изглеждат много апетитни. Записвам си за есента. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря!
      Живот и здраве, есента ще се правят пак :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  7. Много интересна идея за сушените плодове и овесените ядки! :) Много апетитно изглеждат, а и са много сочни парченцата тиквеник! :) Домашните ни тикви свършиха, но на есен с песен, ще се възползвам от идеята. :)
    Хубава вечер, Инче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Последната тиква беше толкова сладка, че не съм слагала и грам захар - само сухите плодове и пак сладнеше :)
      Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Прекрасен тиквеник, Тили! Ще се подсладя виртуално!

    ОтговорИзтриване
  9. О, небеса!!! Прекрасно е!!!
    Веган варианта е невероятен, ще се пробва.
    Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рони, благодаря ти! Много се радвам че предложението ми ти допада!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Вкусно, много ароматно и лесно! Тили, страхотен тиквеник! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Радвам се че ти харесва! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Много богата плънка, несъмнено изключително вкусно и в двата варианта!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче, наистина е богата ! :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Обичам тиквеник, Инче и направо залепнах за монитора. Ръфам си ябълка и фантазирам за тиквеник, гледайки апетитните ти снимки :)) Поздрави и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снеже, благодаря! На диета ли си?
      Прегръдки!

      Изтриване