Рецептата
е на Елидраг . Много ми хареса и веднага се възползвах от
предложението. Сега поне лапад има в изобилие!
Ели, благодаря за интересната рецепта!
Продукти
листа
от лапад
олио
Плънка
250
г сирене или извара /или смес /
1
яйце
магданоз,
джоджен, пресен чесън – по избор
сол
черен
пипер /по желание/
Панировка
3
яйца
1
ч. ч. брашно /125 г/
бира/
прясно мляко, газирана вода /
1
с. л. олио
щипка
сол
Приготвяне
Листата
се накисват в студена вода, измиват се добре и се подсушават леко. Сортират се по големина, за да се улесни след това комбинирането им по 3 броя.
На всеки лист се отстранява частично средната дебела жилка /в долната част/. Внимава се да не се разкъса листа.
За всеки шницел се вземат по възможност 3 еднакви листа.
За панировката се отделят жълтъците и белтъците.
Жълтъците
се смесват с брашното, олиото, солта като постепенно се налива течността
(използвах бира). Сместа трябва да стане по-гъста от боза. Разбива се добре с
телена бъркалка.
Белтъците
се разбиват на твърд сняг.
Смесват
се.
Сместа
се разбърква внимателно в посока отгоре – надолу, за да не спадне.
Сиренето (изварата) се смесват с яйцето и подправките.
Върху
едно листо се слага от плънката,
покрива се с второ листо, пак плънка
и отгоре
се поставя третото листо. Леко се притиска.
Така
получения ”сандвич” се потапя в панировката и се пържи в сгорещено олио.
Изпържените
шницели се поставят върху кухненска салфетка.
Направих
и вариант печени на фурна. Постлах
тавичката с хартия за печене и леко я намазних.
Наредих
потопените в панировката шницели, поръсих с олио.
Запекох
в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Пекох до златиста коричка.
И
в двата варианта се получиха еднакви на вкус шницели. Пържените са по-плътни, но малко по-мазни. Печените са по-крехни. Като се сложат в тавичката за печене, отгоре допълнително може да се добави още малко от панировката. Така и те ще станат по-плътни.
Харесаха
ни сервирани с домати или репички.
Опитах с млечно-чеснов сос, но не ми допадна
комбинацията сирене и кисело мляко.
Следващият
път ще добавя ситно нарязан пресен чесън в плънката.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Определено е много добра идея за вегетариански шницел. Много оригинално и не се съмнявам - вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
За любителите на зеленото е много сполучливо предложение :)
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, наистина интригуващо предложение.
ОтговорИзтриванеСега аз на свой ред ще я заимствам от теб.
Лека вечер!
Албенче, с удоволствие предавам рецептата! :) Заслужава си!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
Много са апетитни, Инче! И рецептата е много интересна. Правила съм подобни панирани сърми, но това е различно и ще трябва да го опитам :) Лакомо д.. не мирясва :)) Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСнеже, Снеже! Разсмя ме с това лакомо д...! Май повечето сме такива! :)
ИзтриванеХубава събота!
Тили, така добре си представила рецептата, стъпка по стъпка, с чудесни фотоси! Ще заложа на варианта с печенето! Изглежда много вкусно! Усмивки и слънчев ден! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря за милите думи!
ИзтриванеСлънчеви събота и неделя!
Чудесни са ти станали, Инче! Много апетитни, с дебела панировка!
ОтговорИзтриванеМного ги обичаме и ние тия, едно от малкото постни неща, които ядем :)
Поздрави ихубави събота и неделя!
Пепа, и постните ястия са хубави ! :) Радвам се че ти допадат!
ИзтриванеСлънчеви почивни дни!
Много са апетитни,Тили.За любителите като мене на зеленкото са чудесно предложение.Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеТанче, щом обичаш зеленко, непременно ги направи!
ИзтриванеСлънчеви почивни дни!
Чудесни са станали!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна!
ИзтриванеПриятни почивни дни!
ММММ..Тилеее страхотна рецепта! Утре ще си набера лапад и ще си направя и аз.
ОтговорИзтриванеМного обичам такива неща ,а твоите са станали невероятни и двата вида. Аз май в тава ще ги сложа по бързо е.:)))
Прегръдки от мен!
Здравче, заслужава си да се направят! Избери си вариант, който ти е по-лесен. Иначе на вкус са еднакви!
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни!
Тези шумки хем са вкусни,пък и как хубаво задържат сиренцето.Чудно ястие!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и Ели , че разпространихте идеята!
Хубава вечер, Инче!
Благодаря, Вили! И аз се радвам че Ели публикува тази вкусна рецепта!
ИзтриванеПриятна вечер и спокойна неделя!
Тили,много ми хареса рецептата!Благодаря, че така подробно си я показала.Имама лапад и ще пробвам. А щом са еднакви на вкус ще опитам печения вариант.Поздрави.
ОтговорИзтриванеНаталия, надявам се да ви хареса!
ИзтриванеПриятна неделна вечер!
Много интересна рецепта. Аз предпочитам лапада пред спанака, по-вкусно ми е. трябва непременно да се пробва :). Благодаря за идейката :)
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Диана, надявам се на положителен отзив след пробата! :)
ИзтриванеСпокойна неделна вечер!
Аз ще заложа на печените. "Ароматът" на пържено у дома ми прави бръчки;) Изглеждат превъзходно, и затова благодаря и на теб , и на Ели!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Марта, щом "прави бръчки" :) заложи на печения вариант!
ИзтриванеУспешна нова седмица и на теб!
Ммм печенки и с чесънче за мен :) Поздрави, Тили :)
ОтговорИзтриванеЛучия, чесънче обезателно! :!
ИзтриванеХубава седмица!
Чудесни са, наистина сега му е времето! Много вкусни шницели! Поздрави и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта и много апетитен резултат, Тили!
ОтговорИзтриване100% съм сигурна, че човек ще си оближе пръстите.
Слънчева седмица, Тили :)
Като фен на лапада веднага биват харесани и от мен,Тили!И в двата варианта са супер!Прегръдка и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеНаистина много интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеЧудни шницели си направила, Тили!
Поздрави :)
Кате, Ина, Роси, Ели - благодаря ви!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че споделих рецептата,защото резултатът наистина си струва!
Приятна вечер!
Леле, много интересна рецептА тъкмо за сезона, а и лапада ми е много любим :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Марина, надявам се да ти хареса и на теб!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, пробвах ги СТРАХОТНИ са!!! Много ни харесаха! Още веднъж благодаря!!!!
ОтговорИзтриванеНаталия, много се радвам и се надявам да ги вида в блога ти!
ИзтриванеПоздрави!
Ина, страхотни са, тъкмо имам доста лапад и намерих идея за ползването му! Ще заложа на печения вариант! Благодаря за споделянето и на двете с Ели, непременно ще пробвам! Лека нощ и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си се решила да пробваш!
Спокойна нощ и прегръдки!
Инче, отивам да ги правя-изкуши ме! Ще пробвач на фурна. Поздрави и благодарност за добре онагледената и чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеНели, благодаря! Радвам се че съм те провокирала!
ИзтриванеПриятен ден!
Пак съм аз, да споделя, че правих шницелите на фурна с пресен чесън, джоджен и магданоз и станаха страхотни. Панировката направих с бити белтъци и бира - много, много ни хареса! Благодаря за чудесните и полезни идеи, Инче! Хубави почивни дни!
ИзтриванеНали, много се радвам! Видях ги вече във ФБ! Чудни са!
ОтговорИзтриванеПанировката може и да е друга. Просто това е моето предложение :)
Приятна петъчна вечер и усмихнати почивни дни!
Лелееее... че интересно предложение Тили :) Непременно ще го пробвам … печено обаче :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат уикенд от мен !
Дани, много се радвам че ти е допаднало предложението. Надявам се да опиташ и ти. Вече доста момичета ги направиха и са доволни :)
ИзтриванеСърдечни прегръдки и хубава неделя!