Предполагам
че всеки изпада понякога в някакво състояние, когато нещо все не върви както трябва!
Е, и аз в момента съм така – или ястията не стават за снимка, или снимките не
стават за показване, накрая се появиха и проблеми с очите /то като цяла зима стоях по нощите на компютъра друго не може и да се очаква!/, така че силно
ограничих седенето пред компютъра и то през деня.
И
с това лесно и ефектно предястие също имах проблеми. Правила съм го няколко
пъти, но с домашни картофи. Сега купих някакви вносни, вкусни, но някак си воднисти и сместа стана по-рядка, макар че малко увеличих брашното. По-трудно
се оформиха, леко се разляха, но това не повлия на вкуса, а само на визията ! :) Затова качвам и по-стари снимки, на
които по-добре личат оформените слънчогледи. За съжаление и "блогера" ми прави сечено - половин час не мога да си кача снимките!!!
Въпреки
проблемите, реших поне тази рецепта да види „бял свят”, снимките все ще дадат
някаква представа за предястието. А то си заслужава да се направи, като се ползват различни варианти за плънка!
Продукти
800
г картофи
1
яйце + 1 белтък
1
с.л. масло / маргарин/
2
ч.л. брашно
сол
естрагон,
индийско орехче
майонеза,
кашкавал
листа
от зелена салата /в зависимост от сезона – липови или лозови листа, от зеле и
пр./
За намазване:
масло
1
жълтък
Пълнеж по желание:
-
в оригиналната рецепта - 200 г гъби, 1 глава лук, 80 г сварен морков, 2 с.л.
олио (зехтин), смлян черен пипер и сол
-
ситно нарязани колбас и лук
-
кайма, подготвена като за кюфтета
-
ситно нарязано и подправено по желание пилешко месо
-
пилешки дробчета, запържени с лук
-
извара, ситно нарязан копър, яйце, сол
И
пр.
Приготвяне
По
оригиналната рецепта - Ситно нарязаните лук и гъби се запържват в олиото,
добавят се рендосания на ситно ренде морков, черен пипер, сол и се пържи още
няколко минути
.
Аз използвах
единият път задушен лук и нарязан колбас; на другите снимки - задушен
пресен лук, ситно нарязана коприва и добавих накрая нарязан колбас;
Картофите
се сваряват в подсолена вода, обелват се и горещи се смачкват.
Добавят
се яйцето, белтъка, маслото, брашното, по желание естрагон /тарос/ или индийско
орехче и всичко се смесва.
От
картофената смес с намокрени ръце се
оформят 12 топки и се слагат в намаслена тава или върху хартия за печене, на разстояние
едно от друго, за да могат да се оформят по-лесно. Леко се притискат.
В
средата на всяка топка се прави малка вдлъбнатина, която ще се запълни с плънката.
Оформят
се *листенца* на всяка картофена питка, като с дръжката на намокрена лъжица или
нож се натиска тестото и се разделят краищата на листенцата.
С
намокрени пръсти леко се притискат, за
да се заострят.
Тези снимки са по-стари, но по-добре личи оформянето |
Слънчогледите
се намазват с яйчен жълтък, а плънката
по желание с майонеза или се поръсва с настърган кашкавал.
Поставят
се в предварително загрята до 180 С фурна и се запичат до златисто.
Веднага
се намазват с малко масло.
Докато
са още горещи, внимателно се отделят от тавата, (особено ако не се ползва
хартия за печене, защото са крехки и е възможно да се натрошат), като
първоначално с нож се отлепват краищата на листата и след това с шпатула се
отделя целия *слънчогледов цвят*.
Сервирани върху листа от липа |
Леко
поизстинали се сервират върху листа от зелена салата.
Кулинарки
от „Веселият готвач” дадоха хубава идея -слънчогледите могат да се изпекат и без плънка, а след това
да се напълнят с плънка по избор-
например салатка от зеле, морков, пилешко филе, домат, майонеза; или - пушено
пилешко, мариновани краставички, варено яйце, горчица и майонеза и пр.
Аз
направих плънка от извара, овкусена със сол, ситно нарязана краставица, копър и
пресен чесън.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ина, чудесни слънчогледи, и снимките ти са страшно апетитни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Маги!
ИзтриванеПрегръдки и успешна седмица!
Тили, ама те са прекрасни. Открадвам си идеята, да знаеш. Много е оригинална.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря, Гери! Затова споделям идеята, защото е интересна, пък и аз съм я намерила в интернета и много ми допадна! :)
ИзтриванеСпокойна нощ!
Тили, много добре и апетитно изглежда всичко на снимките! Иначе, да, за онези периоди, в които все нещо не върви, мога дълго да пиша.
ОтговорИзтриванеНо ти, както винаги, си се справила като истински кулинар! И със снимането се справяш чудесно! Прегръдки и хубава предпразнична седмица! :)
Дани, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеСърдечни прегръдки и прекрасна седмица и на теб!
Тилия, добих съвсем реална представа за какво иде реч и да ти кажа, много са ефектни, а щом ни уверяваш, че са и вкусни, ще чакам подходящ повод да ги направя;)Благодаря за хубавата идея!
ОтговорИзтриванеМарта, радвам се че съм ти била полезна! Добавяш плънка която ти допада!
ИзтриванеХубава предпразнична седмица!
Безкрайно ми допада идеята, Тили, непременно ще пробвам подобно оформление!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика! Не е сложно! :)
ИзтриванеПоздрави и спокойни сънища!
Много са красиви, Инче! А ако знаеш от кога им се каня :)) Снимките са толкова цветни и слънчеви, направо греят!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки, мила!
Снеже, благодаря! Като ги направиш пиши отзива! Като знам каква си изобретателна, каква ли плънка ще им сложиш?! :)
ИзтриванеПрегръдки и спорна седмица!
Много ефектно предложение, Елти. Поздравление!
ОтговорИзтриванеС пожелание за светли празници!
Благодаря, Стаси!
ИзтриванеСветли празници и на теб!
Чудни са, Тили и лесни, защото ги оформяш върху хартията. Благодаря ти за рецептата и най-вече за идеята! Поздрави, Тили и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се че ти допадат! Благодаря ти!
ИзтриванеПриятна вечер и весели празници!
Тили, и на мен много ми харесаха! Не са сложни,красиви са и търпят много вариации, според вкуса!
ОтговорИзтриванеЗа ужасните периоди, прекрасно те разбирам! От 2 седмици почти всички нови рецепти, които пробвам не ми допадат или не се получават.Ето вчера правих едни сладки и след като се мъчих на снимките, се ядосах и оставих фотоапарата.Нито една не бе на фокус! После се оказа, че сладките не ми допаднаха :) Надявам се че излизам от тази серия на неудачи,защото почвам козунаците!Стискай палци!
Пожелавам ти весели празници!
Натали, явно с теб имаме еднакви периоди! И аз съм така от 2 седмици! И козунак правих, и той не се получи добре, а не правя за пръв път!
ИзтриванеДа се надяваме да се измъкнем в най-скоро време!
Желая ти успехи и весели празници!
Много ефектни и апетитни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеВесели празници!
Зярнах снимката във фейса , щях да чета и после забравих , но съм доволна ,че все пак открих рецептата . Много красиво ястие ,Тили !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ив! Ефектно е, макар че с последните картофи не ми се получи много добре :)
ИзтриванеХубави празници!