Отдавна
се каня да направя царевични питки. Все си мислех че ще станат много ронливи.
Доверих
се на рецептата на Ева Тонева
и не сгреших! Получиха се страхотни меки, леки, някак въздушни питки! Имах
чувството че вътре са кухи, но като разчупих бяха плътни.
Източник
Продукти
250
г царевично брашно
250 г бяло брашно
7 г суха мая
350 мл топла вода
4 с.л. зехтин + за намазване
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
250 г бяло брашно
7 г суха мая
350 мл топла вода
4 с.л. зехтин + за намазване
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Приготвяне
Двата
вида брашно се пресяват заедно със солта и маята.
В
средата се прави кладенче и в него се изсипва захарта, зехтина и постепенно
водата. Разбърква се добре и се замесва меко тесто. Поставя се в намазнен съд,
покрива се и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
Тестото
се разделя на равни части. Аз разделих на 8. Оформят се на питки. Нареждат се
на разстояние в тава, върху хартия за печене. Намазват се със зехтин, покриват
се и се оставят на топло да втасат още 20 – 30 минути. Отново се намазват със
зехтин. По желание се поръсват с царевично брашно.
Пекат
се в предварително загрята фурна, на 180 градуса.
Изваждат
се и се оставят върху решетка, за да се охладят.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
И аз, Тили, от сума време се каня да направя царевични питки :) И май вече е време след теб да тръгна и да ги опитаме :) Много пухкаво-привлекателни са станали!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Албенче, не отлагай! Заслужават си!
ИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица!
Чудесни са, Инче, вече си ги представям под формата на хлебче, изпечено в машината.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Креми, с машината ще ти е голямо улеснение!
ИзтриванеПриятен след обяд!
Тили, чудесни са станали :)
ОтговорИзтриванеИ ми напомняш, че имам царевично брашно.
Прегръдка и хубава седмица!
Дани, благодаря! Брашното трябва да влезе в действие! :)
ИзтриванеПрегръдка и приятна вечер!
И каква хубава коричка имат, а вътрешността им изглежда плътна, мека и много вкусна! В този момент си ги представям в комбинация с домашна чубрица. :) Чудесни са, Тили! Прекрасна седмица! Прегръщам те! :)
ОтговорИзтриванеДани, съвсем точно си определила и коричката и вътрешността! А ние ги опитахме с една яхнийка с кюфтета, но ще публикувам рецептата по-късно.
ИзтриванеПрегръдка и успешна седмица!
И аз отдавна се каня да направя царевични питки или хляб, но още не съм опитвала, трябва да се поправя! Изглеждат много пухкави и ще ги направя скоро! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава вечер, Инче! :)
Светле, обезателно опитай! Няма да съжаляваш! :)
ИзтриванеПоздрави и усмихната вечер!
Наистина чудесни са станали! И аз съм ги правила, много ни харесаха:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Щом си ги правила, знаеш за какво става дума!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесни питки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване!
ИзтриванеПриятна вечер!
Преоткривам качамака, така че със сигурност ще ми харесат питките. Страхотно изглеждат, Тили, поздрави! :)
ОтговорИзтриванеИ аз скоро правих качамак, та от там ми остана царевичното брашно!
ИзтриванеГери, надявам се да ти харесат!
Приятен ден!
Много са вкусни, личи си, малки крехки питки! Честити празници, Тили! Бъдете здрави и щастливи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеЧестити и на вас!
Обичам хлебчета с царевичен вкус и мисля, че много ще ми допаднат на вкус!
ОтговорИзтриванеМного слънчеви снимки, Тили!
Определено ще ти допаднат!
ИзтриванеБлагодаря, Бети!
Чудни питки,Инче!Ей така само с шарена солчица и сиренце да ги хапне човек-блаженство!Хубав ден и прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеРоси, хапнахме ги с яхния, но и твоето предложение е мнооого вкусно! :)
ИзтриванеПриятна вечер и прегръдка!
Инче, наистина са страхотни на вкус, пробвах ги, но твоите са толкова еднакви, като че с машина си ги отмервала!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Благодаря, Игличе! То като се дели на 8, лесно става! :)
ИзтриванеУсмихната вечер и прегръдка!
Честит празник, Тили! Бъди здрава!
ОтговорИзтриванеЧудни питки са, правих подобни, отгоре поръсени с различни семенца :)!
Прегръдка! Хубава вечер!
Благодаря, Ивана! Честит празник и на теб!
ИзтриванеС поръска наистина ще са още по-вкусни!
Прегръдка и приятна вечер!
Чудесни питки,
ОтговорИзтриванещом а от рецептурника на Ева, а и в твое изпълнение - неустоимо апетитни!
Все още е празник - честит и прекрасен за теб да бъде, Тили!
Благодаря за милите думи, Диана! Всичко, което съм правила по рецепти на Ева винаги ми се е получавало!
ИзтриванеЧестит да е и на теб!
Мила, Тили, честит празник! Бъди щастлива, обичана и обичаща и все такава прекрасна дама! Прегръдки и весел празник!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря,Кате!
ИзтриванеПрегръдка!
Сега замесих тестото, струва ми се, че ще е абсолютна катастрофа. От указаните продукти, излезе някаква каша, изобщо не беше меко тесто. Дано станат!
ОтговорИзтриванеЗа съжаление не ми се получиха.
ОтговорИзтриванеДимитрина, чак сега виждам тези два коментара, не съм ги получила в пощата.
ИзтриванеСъжалявам за неуспеха. Не съм имала никакви спънки, вижда се и тестото на снимките. Предполагам че причината е в брашното.
Питките изглеждат чудесно! Определено мисля да ги пробвам!
ОтговорИзтриванеКолева, доверявам се на рецептите на Ева Тонева. До сега не съм имала неуспехи. Надявам се и при вас да е така!
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте, вчера правих царевичните питки, но за съжаление при печенето ми спаднаха на половина. Освен това станаха ронливи. Къде да търся проблема според вас.
ОтговорИзтриванеТова наистина е неприятно. След горната публикация съм ги правила поне още 5-6 пъти и не съм имала никакви проблеми. Кекс ми спада, но питки да спаднат не ми се е случвало. Ако е спазена рецептата точно, не би трябвало това да стане. Причини може да има много - брашното; маята; втасването (недовтасало или превтасало тесто); температурата за печене. И пак казвам - ако е спазена точно рецептата не би трябвало да има тези проблеми. Ще се радвам ако опитате пак и споделите. Успех!
ИзтриванеЗдравейте, в коя част на фурната се пекат?
ОтговорИзтриване