Приготвих
го по същият начин, както приготвям Зрял боб с кисело зеле, запечен на фурна . По вкус въобще не му отстъпва!
Продукти
2
ч. ч. нахут
половин
кисела зелка
2
глави кромид лук или праз лук
¾
ч. ч. олио
1
ч. л. червен пипер или 1 с. л. доматено
пюре
подправки
– джоджен; чубрица; кимион;
по
желание – няколко скилидки чесън
сол
Приготвяне:
За
по-бързо готвене използвам тенджерата
под налягане.
Изчистеният
и измит нахут се кисне в студена вода поне 12 часа. Още първият път, когато
готвих нахут, смених няколко пъти водата. Много-по-късно прочетох някъде, че
така било правилно. Изплаква се, залива се
със студена вода и ври докато омекне.
Лукът
се нарязва на ситно и се запържва в част от
сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле, нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя
се малко вода и се задушава, докато омекне.
Когато
е готово се прибавя червения пипер (доматеното пюре), подправка по избор,
чесъна и отцедения нахут.
Всичко
се смесва, долива се малко от нахутената вода и се оставя да поври малко, за да
се опита на сол как е. Ако е необходимо се посолява.
Прехвърля
в тава, пръстен гювеч, съд от йена стъкло. Отгоре се поръсва с останалото олио.
Може да се добави препечена суха чушка или люто чушле.
Ако
се ползва гювеч или съд от йена стъкло се поставя в студена фурна. Загрява се
на силна температура и след като течността заври, се намалява на умерена температура
– 180/190 градуса С.
Запича
се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ей на това казвам вкусотия! И все любими нещица вътре. Тили, знаеш как да сготвиш вкусно и уютно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Благодаря, Гери! Оказа се че това, което може да се приготви със зрял фасул става и с нахут. Естествено търся и други, по-нестандартни рецепти! :)
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер!
Не се и съмнявам, че не отстъпва на боба:) Изглежда чудно запечен!
ОтговорИзтриванеМалко разнообразие в редуването на бобовите ястия!
ИзтриванеПриятна петъчна вечер, Траянче!
Оооооооо,много ми хареса това ястие!
ОтговорИзтриванеПрекрасна си ,Тили!
Ако харесваш зрял фасул със зеле, не може да не го харесаш!
ИзтриванеПрегръдка, Миленче!
Не съм голям почитател на нахута, но това изглежда много апетитно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИване, опитай, надявам се да ти допадне!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Тили, страхотно изглежда, ама много вкусно. Сигурна съм, че ще се хареса в къщи. Поздрави, миличка и прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Надявам се да ви допадне!
ИзтриванеСлънчеви и топли почивни дни!
Много вкусно, много апетитно и чудесна идея за пости...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотното предложение, Тили
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Диана, радвам се че ти харесва! Подходящо е по време на пости.
ИзтриванеСлънчеви почивни дни!
✿⊱°•
ОтговорИзтриванеPassei para uma visita e para ler as receitas.
Essa é simplesmente deliciosa.
°º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
Beijinhos✿♫° ·.
Brasil⊱°•
Инче,уж е далеч вечерята,а ме накара да огладнея часове по-рано пред тези твои изкусителни гозби!Много вкусно готвиш,ей,личи си майсторството и опита!
ОтговорИзтриванеПожелавам отпочиваща и вкусна неделя!
Много си мила! Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеПриятна вечер!