За внука - намазани обилно с шоколад и то бял! |
Палачинката
– лакомство за всеки сезон, предизвиква представата за смес от брашно, яйца,
прясно мляко. Поне така се приготвяше преди време.
Сега
вместо прясно мляко може да се ползва кисело мляко, газирана или обикновена
вода, срещала съм и с бира, вино; да не говорим че в сместа може да се добавя
какво ли не – ябълки, тиквички, тиква, сирене …; яйцата може да се прибавят
цели, или разделени, като белтъците се разбиват на сняг и се добавят последни в
сместа; плънката също е разнообразна – освен традиционната сладка плънка, може
със зеленчуци или плодове, сирене; поръсват се с пудра захар или се заливат с
някакъв сироп /топинг/; пържат се или се пекат на фурна…
И
аз ги правя по различен начин, в зависимост от продуктите, с които разполагам в
момента. Този вариант е с кисело мляко и вода.
Продукти
2
яйца
400
г кисело мляко
400
мл вода
1
ч.л. захар
1
с.л. олио
1
ч. л. сода за хляб
щипка
сол
брашно
Приготвяне
В
купа се смесва киселото мляко със содата. Прибавят се яйцата, захарта, олиото,солта и водата и с тел се разбърква добре. На части се
прибавя брашно, докато се получи течна смес с гъстотата на боза. Палачинковата
смес престоява покрита поне 30 минути.
Тиганът
се нагорещява и се намаслява леко. В него с черпак се сипва от приготвената
смес и се наклонява бързо на всички страни, за да се разнесе равномерно по
цялото дъно. След като се изпече от едната страна, с помощта на лопатка се
обръща да се изпече и от другата страна.
Покрити
остават меки и на другия ден.
Намазани
се завиват на рула, на пликчета, на фуниики.
*Използвам тиган с диаметър 22 см, черпак с вместимост
70 мл.
За мен - ненамазани, със сирене и нектар |
Вчера късно вечерта и аз правих точно тези палачинки, изчезнаха за минути. Но кой отказва на палачинки !!!! Твоите изглеждат страхотно Тили, да ви е сладко :) Прекрасен ден ти желая :)
ОтговорИзтриванеПоредното ми изчезване на отговора! :(
ИзтриванеВили, благодаря! Явно едновременно сме ги правили, пък вкусното изчезва бързо! :)
Поздрави!
За палачинки винаги съм "ЗА":)!Съблазнителна работа са твоите,Тили!.....И аз като внука ще съм с бял шоколад:),прегръдки от мен за теб:))))!
ОтговорИзтриванеМиленка, май никой не им отказва! Е, и на теб ще ти угодим - да е с бял шоколад! :)
ИзтриванеПрегръдки!
Тили, бих си опитала и от твоите, и от на внука ти. :) Прекрасни са, поздрави!
ОтговорИзтриванеГери, има за всеки вкус!
ИзтриванеПоздрави!
Изглеждат навероятно, адмирации от мен!
ОтговорИзтриванеРоси, сърдечно благодаря! Добре дошла в блога!
ИзтриванеПриятна вечер!
Непременно ще пробвам, защото твоите са страхотни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Надявам се да ти харесат и на теб!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, правила съм палачинки с кисело мляко и дори повече ги харесвам, по крехки са ми, не така жилави. Твоите мамят от екрана! Аз пък ги обичам със сладко, сякаш със сини сливи най-вече! Става и с боровинково! Или пък с мед!
ОтговорИзтриванеВеси, щом си ги правила, знаеш какво представляват! Намазват се по вкус - поне това е лесно и може да се угоди на всеки в семейството! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тия палачинки се казват КАТМИ и са любими и на моето семейство.
ОтговорИзтриванеВили, добре дошла!
ИзтриванеДоколкото съм чела , основната разлика между катмите и палачинките е, че катмите са значително по-плътни от палачинките и се правят с мая. Но както и да ги наричаме са нещо вкусно! :)
Поздрави!
Оле, така апетитна е първата снимка, а всъщност и двете, страхотни палачинки, много обичам:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катя! Като че ли няма капризни по отношение на палачинките!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Чудесни! Много обичам палачинки и вкъщи ги приготвяме предимно с вода, мнооого рядко с мляко. Чакам с нетърпение почивните дни за някоя закуска по-така. :–)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Инче!
Светле, само с вода не съм правила палачинки, а тиганици. Ще опитам!
ИзтриванеПоздрави!
Инче,повече ми харесват с кисело,отколкото с прясно мляко,затова и аз ще се присъединя към овациите по твоите вкусни палачинки!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Радвам се, че и на теб ти харесват!
ИзтриванеПрегръдка!
Не съм правила палачинки с кисело мляко! Срамота :( Ще поправя тази грешка! Дотогава си придърпвам порцийката на внука - с белия шоколад :)
ОтговорИзтриванеАаа, няма нищо срамно! :) Човек докато е жив все се учи! Колко пък от твоите вкусотии аз не съм правила!
ИзтриванеЯвно и ти си любител на белия шоколад!
Прегръдка!
Права си, Тили, палачинските са любимо лакомство по всяко време :) И е много хубаво, че търпят толкова вариации. Твоите определено са станали супер! Да ви е вкусно и със следващите :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бени! Опитваме всякакви варианти, според наличните продукти :)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасни палачинки ! И аз така ги правя, колкото кисело мляко толкова и вода, понякога слагам 3 яйца..( да излязат повече ;) ). Други рецепти, които съм опитвала не ми харесват, но тези с киселото мляко винаги са върховни на вкус, пухкави, с дупчици....:))
ОтговорИзтриванеЕлена, добре дошла в блога! Радвам се, че тези палачинки допадат и на вас!
Изтриване