Това
е вариант на Щрудел с различни плодове .
Обичам
да експериментирам с плодовете, както и
със съотношенията им. Различен аромат, различен вкус.
Продукти
400
г кори за баница
около
800 г - 1 кг плодове - ябълка, круша, дюля, морков
¾
ч. ч. олио
по
2 – 2,5 с. л. захар на кора
1
ч. ч. орехови ядки
1
ч. л. канела
Галета
(или смлени обикновени бисквити)
(стафиди
и /или/ други сухи плодове, кокосови стърготини)
по
желание - пудра захар за поръсване
Приготвяне
Съотношението
на плодовете е по желание. От дюлята да се ползва парче, защото е кисела, леко
стипчива и вкусът ще доминира над другите плодове. Ябълките и крушите се
обелват, морковът се остъргва. Всички
плодове се настъргват на едро ренде и се смесват.
Готовите
кори се разпределят по две, като и двете се намазват с олио. Плодовете се
разпръскват равномерно по цялата повърхност на кората.
Поръсва
се със захар, щипка канела, по 1 ч. л. галета и едро нарязани орехови ядки. Може да се добавят стафиди и кокосови
стърготини.
Корите
се навиват на руло и се нареждат в
намаслена тава. Тя може да е правоъгълна или
кръгла /за вита баница/. Може да се направи и налагана баница –слагат се
двете намазани с олио кори в тава, отгоре плънка, пак кори и плънка и т. н.
Най-отгоре са 2 кори без плънка, поръсени с олио..
И
тук, като при баницата с моркови, навлажнявам рулата с някаква течност, за да
не се напукат толкова корите.
Отгоре
се поръсват (намазват) с олио.
Щруделът
се пече в предварително загрята фурна, на около 180 С.
Горещ
леко
се напръсква с вода и покрива с
кърпа или вестник, за да се задуши и омекне.
По
желание, като изстине се поръсва с пудра
захар.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Инче, Инче, точно това ми се яде в момента! Нямаш ли път към Ямбол?
ОтговорИзтриванеПрегръдка и пожелание за хубава вечер! :)
Креми, нямам, мила! Вече не пътувам никъде. А ти заповядай насам! :)
ИзтриванеПрегръдка!
Поредното вкусно изкушение! Стана ми едно уютно, пъстро и есенно... Прекрасни снимки, Тили! :*
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Със сапунерката толкова може, не мога да се сравнявам с вашите красоти! :)
ИзтриванеСлънчева нова седмица!
Благодаря ти, Тили! Аз пък смятам, че правиш красиви снимки и винаги успяваш да ме заинтригуваш, което си е магия - при това не само с рецептата, но и с кадъра, който си заснела. Прегръдки!
ИзтриванеТили, както каза Дани - толкова да е пъстър щруделът ти! Прекрасен е - вкус, аромат, чудо!
ОтговорИзтриванеУсмивки и спорна седмица ти желая!
П.П. И снимките са си страхотни! Знаеш ли само как огладнявам всеки път при теб... :)
Гери, както винаги с мили думи! Благодаря! Черпя виртуално! :)
ИзтриванеУспешна седмица и на теб!
Ех, че пъстра палитра наистина!
ОтговорИзтриванеЕсен в чиния, Тили, чудесен е!
Благодаря, Мария! Особено пък ако всичко е собствено производство!
ИзтриванеПоздрави!
Разкош Тили! Никога не ми е идвало на ум да спретна един такъв асорти щрудел :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!
Дани, аз пък обичам такива експерименти и смесвам каквото имам под ръка! :) Но пък се и получава!
ИзтриванеПрегръдки и слънчев ден!
Разкошен и много любим!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка!
ИзтриванеУсмихнат ден!
Тъкмо правих такъв щрудел с ябълки, а сега ти ми даде идеята как да го обогатя ;-)
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Кайти, сега е сезонът на щруделите, така че надявам се да ползваш идеята! :)
ИзтриванеКрасив и слънчев ден!
Тили, събрала си цялата красота и аромат на есента. Прекрасен е щрудела, много ми хареса. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Постарах се! :)
ИзтриванеТолъл и слънчев ден!
Истинска есен - цветовете, вкусът, аромата! Комплименти, Тили и голяма прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеКатенце, благодаря за комплиментите!
ИзтриванеСилна прегръдка и от мен!
Едно прекрасно есенно предложение, Тили, навяващо невероятен уют, прииска ми се да ти гостувам не само виртуално:)
ОтговорИзтриванеВеси, заповядай! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПоздрави!
Щрудел на щруделите, винаги ме изненадваш! Прекрасен е! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, надявам се приятно! :)))
ИзтриванеБлагодаря ти! Приятна вечер!
Чудесна идея, Тили! Както имам в изобилие и ябълки, и круши, и както обичам всичко, сътворено в кори за баница, ще взема да го спретна този твой прекрасен щрудел! Прегръдка и от мен!
ОтговорИзтриванеВили, нищо по-лесно, щом имаш наличните продукти и обичаш баниците! Надявам се да споделиш, след като приготвиш щрудела.
ИзтриванеХубава и спокойна есенна вечер!
На това му казвам аз богат разкош! Всичко си има щрудела, цвят, аромат, вкус..., приказка!
ОтговорИзтриванеТолкова е фотогеничен, че ми се прииска да си грабна едно парченце :)
Поздрави, Тилия!
Таня, добре дошла! Тъкмо открих и твоя прекрасен блог!
ИзтриванеБлагодаря за топлите думи! Грабвай и да ти е сладко!
Поздрави!
Любим, любим вкус на есен! Поздрави, Тилия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Марта!
ИзтриванеПриятна есенна вечер!
Инче, пак нещо вкусно откривам при теб. С тези плодове няма как да не вкусна.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Аура! Радвам се, че мога да те заинтригувам!
ИзтриванеХубав ден!
оле-мале,онемях при вида на хрупкавата коричка и сочната вътрешност на този божествен щрудел,Тили,невероятен е!Обещавам си да опитам с добавка на моркови,вярвам,че ще е супер!Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, сочен и ароматен! Обезателно експериментирай!
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Приятен ден!
Прекрасна картина на есента си нарисувала с този щрудел,Инче.....Топлите цветове на есента са толкова изразителни,че само като им се наслаждавам и сякаш до мен достига неустоимия вкус(сигурна съм:))
ОтговорИзтриванеПрекрасен ноември,Тили!
Благодаря, Миленче! Радвам се че ти харесва!
ИзтриванеПрегръдка!