Вкусно,
подходящо за постите ястие.
Продукти
1
кг картофи
6
– 7 скилидки чесън
5
с. л. олио
сокът
на половин лимон
3
с. л. ориз
сол
2
чаши вода
по
0,5 ч. л. черен пипер, смлян кориандър и ким (по желание)
Приготвяне
Картофите
се измиват, обелват и нарязват на филийки с дебелина по 5-6 мм. Посоляват се.
Чесънът
се обелва и смачква с преса за чесън. Смесва се с олиото и лимоновия сок.
Картофите
се редят в намаслена тава, като всеки ред се залива с малко от чесновата смес и
се поръсва с по лъжица от ориза. Накрая се залива отгоре с водата.
Ястието
се пече първоначално в гореща фурна –
220 – 250 градуса С и като заври водата се намалява на 180 градуса.
Пет
минути, преди да се извади ястието, се поръсва с подправките.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванепреди години една колежка ми беше показала подобно ястие - на дъното на съда се слага ориз, а отгоре се редят картофи.Твоето е подобно ястие, но почти същият вариант.Чудесно се е получило.
Поздрави !
Елена, имам и други рецепти за пирян, надявам се да успея да ги приготвя и запиша в блога. Малко разнообразие в постните ястия! :)
ИзтриванеПоздрави)