Естествено
приготвени през лятото, но сега качвам рецептата. Младежите у дома донесоха светлокафяви,
не много едри, но много сладки смокини. Почерпихме се с невероятния плод, след
което от целите и здрави смокини направих сладко, а от меките и по смачкани –
конфитюр.
Сладко от зрели
смокини
Продукти
1
кг смокини
1
кг захар
600
мл вода
1
ч. л. лимонена киселина
Приготвяне
В
емайлирана тава се смесват водата и захарта и след като сместа заври и захарта
се разтопи, се прибавят почистените от дръжките смокини. Ври 15 – 20 минути и
огънят се изключва. Сладкото се отстранява
от огъня и се оставя да престои няколко часа /може и цяла нощ/ на хладно. След
това отново се слага на огъня и ври до готовност – капка от горещия сироп,
поставена върху наклонена чинийка да се задържи, без да потича надолу.
Няколко
минути преди сваляне от огъня се добавя лимонената киселина и се разбърква.
Пълнят
се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират 5 минути.
Конфитюр от зрели смокини
От
смачканите и меки смокини приготвих
конфитюр. Само че намалих захарта наполовина,
но мисля че още можеше да се намали – толкова сладки бяха смокините!
Продукти
1
кг зрели смокини
500
г захар
1
ч вода /200 мл/
1
ч. л. лимонена киселина
Приготвяне
Смокините
се почистват от дръжките и се поставят в емайлирана тава. Намачкват се и се
поръсват със захарта. Оставят се на студено да престоят няколко часа /или цяла
нощ/. Прибавя се чашата вода и се поставят на огъня. Варят се докато се сгъсти
и капка от сиропа, поставена върху наклонена чинийка, се задържи, без да потича
надолу. Няколко минути преди сваляне от огъня се добавя лимонената киселина и
се разбърква.
Пълнят
се сухи бурканчета, затварят се с капачки и се стерилизират 5 минути.
Естествено,
че семената на смокините личат. Дъщерята, без да го опита, ме попари с мнението
си, че „Това никой няма да го яде!” Но внукът като се върна от работа веднага
се почерпи и много хареса конфитюра. Семената бяха определени като „сусамово
семе”. Така че няма опасност конфитюра да не се изяде!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много обичам, и при възможност приготвям и аз.
ОтговорИзтриванеЧудесни са и двете ти предложения!
Веси, толкова е ароматен! И аз се надявам догодина пак да имам възможност да приготвя.
ИзтриванеПоздрави!