Сладкишът е без яйца, така че е подходящ и по време
на пости.
Тази рецепта я имам записана преди доста години от
някое от кулинарните предавания по телевизията и е на Вяра Анкова, тогава беше
водеща.
Продукти
За тестото:
1 ч.ч. олио
4 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч. л. оцет
0,5 ч. ч. топла вода
3 ч.ч. брашно
За плънката:
4 - 5 ябълки
4 с.л. захар
канела
орехови ядки
За поръсване
пудра захар
Приготвяне
Към олиото се прибавя захарта и хубаво се
разбива.
В чаша се сипва оцетът и содата и се
разбърква добре, содата да шупне. Долива се водата, след което сместа се
прибавя към разбитата с олиото захар . Постепенно се добавя брашното, бърка се с лъжица или шпатула и се омесва тесто. Не се меси много, само колкото да поеме
брашното и да се оформи на топка. Може да се постави завито
в стреч фолио в хладилника, докато се приготви
плънката.
От тестото се заделя парче, с големина
на тенис топка.
Останалото тесто се застила равномерно
в намазана с олио форма с подвижно дъно, с диаметър 22 см, като леко се притиска
към стената, за да се оформи малък ръб.
Отгоре равномерно се разпределя плънката
от обелените, почистени и настъргани на едро ренде ябълки, смесени със захарта,
канела на вкус и едро нарязани орехови
ядки.
Към отделеното тесто се прибавя още
малко брашно, омесва се (трябва да стане малко по-твърдо, за да
може да се рендоса) и на едро ренде се настъргва върху
плънката.
Пече се в предварително загрята умерена
фурна, на 180 градуса С.
Готовият и изстинал сладкиш се поръсва
с пудра захар.
- Тестото успешно може да се ползва
и за сладкиш с плънка от други плодове, например тиква; настъргана дюля;
някакъв конфитюр;
- Ако ябълките са по-кисели, или
се използва дюля, количеството на захарта в плънката може да се увеличи.
1 ч. ч. = 200 мл
И една по-стара снимка, видно от върбовите клонки! |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Сладкишът е страхотен , толкова апетитен , а като се има предвид , че е постен - разкош !
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден , Инка !
Мира, по нищо не отстъпва на тестото с масло и яйца.
ИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесен постен сладкиш.Ще го изпробвам задължително.Прекрасно изглежда.
Поздрави !
Благодаря, Елена!. Знам че ще го харесаш.
ИзтриванеПоздрави!
Толкова сезонен, вкусен, ароматен сладкиш. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Катенце! Бих казала - демисезонен, защото ябълки на пазара има целогодишно.
ИзтриванеПоздрави!
Апетитно и вкусно е при теб, Тили. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Надявам се да опиташ сладкиша.
ИзтриванеПоздрави!
Много приятен сладкиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПоздрави!
Много е вкусен!
ОтговорИзтриванеТака е и затова често го правя. :)
ИзтриванеЗдравейте и благодаря за рецептата! Трябва да си призная, че имах съмнения отначало как ще се получи, но в крайна сметка сладкишът се оказа красив и много вкусен! Моето произведение много прилича на външен вид на сладкиша на снимките, но доста се рони при отрязване. Чудя се къде съм сгрешила? Поздрави!
ОтговорИзтриване