сряда, 23 ноември 2016 г.

Ябълков сладкиш без яйца




Сладкишът е без яйца, така че е подходящ и по време на пости.
Тази рецепта я имам записана преди доста години от някое от кулинарните предавания по телевизията и е на Вяра Анкова, тогава беше водеща.

Продукти 
За тестото:
1 ч.ч. олио
4 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч. л. оцет
0,5 ч. ч. топла вода
3 ч.ч. брашно

За плънката:
4 - 5 ябълки
4 с.л. захар
канела
орехови ядки

За поръсване
пудра захар

Приготвяне
Към олиото се прибавя захарта и хубаво се разбива.
В чаша се сипва оцетът и содата и се разбърква добре, содата да шупне. Долива се водата, след което сместа се прибавя към разбитата с олиото захар . Постепенно  се добавя брашното, бърка се с лъжица или шпатула и се омесва тесто. Не се меси много, само колкото да поеме брашното и да се оформи на топка. Може да се постави  завито в стреч фолио в хладилника, докато се приготви плънката.
От тестото се заделя парче, с големина на тенис топка.
Останалото тесто се застила равномерно в намазана с олио форма с подвижно дъно, с диаметър 22 см, като леко се притиска към стената, за да се оформи  малък  ръб.
Отгоре равномерно се разпределя плънката от обелените, почистени и настъргани на едро ренде ябълки, смесени със захарта, канела на вкус  и едро нарязани орехови ядки.
Към отделеното тесто се прибавя още малко брашно, омесва се (трябва да стане малко по-твърдо, за да може да се рендоса) и на едро ренде се настъргва върху плънката.
Пече се в предварително загрята умерена фурна, на 180 градуса С.

Готовият и изстинал сладкиш се поръсва с пудра захар.


- Тестото успешно може да се ползва и за сладкиш с плънка от други плодове, например тиква; настъргана дюля; някакъв  конфитюр;
- Ако ябълките са по-кисели, или се използва дюля, количеството на захарта в плънката може да се увеличи.
1 ч. ч. = 200 мл



И една по-стара снимка, видно от върбовите клонки!

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

13 коментара:

  1. Сладкишът е страхотен , толкова апетитен , а като се има предвид , че е постен - разкош !
    Хубав и слънчев ден , Инка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, по нищо не отстъпва на тестото с масло и яйца.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Тили,
    чудесен постен сладкиш.Ще го изпробвам задължително.Прекрасно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Елена!. Знам че ще го харесаш.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Толкова сезонен, вкусен, ароматен сладкиш. Поздрави, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Бих казала - демисезонен, защото ябълки на пазара има целогодишно.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Апетитно и вкусно е при теб, Тили. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Надявам се да опиташ сладкиша.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте и благодаря за рецептата! Трябва да си призная, че имах съмнения отначало как ще се получи, но в крайна сметка сладкишът се оказа красив и много вкусен! Моето произведение много прилича на външен вид на сладкиша на снимките, но доста се рони при отрязване. Чудя се къде съм сгрешила? Поздрави!

    ОтговорИзтриване