Това
е любимата лютеница на дъщерята. Записала я е като „Лютеница за мазане”, макар че я използваме
главно за овкусяване на ястията. И наистина с нея стават много по-вкусни.
Мина
времето на лютениците, но така се случи, че снимам, после забутвам снимките и
така се събраха за няколко години. И докато не са се загубили, а и поради това,
че може би, поради различни причини,
няма да имаме възможност да я приготвяме както до сега на село, по скоро
правя тази публикация, за да ни останат една мъничка част от снимките като спомен!
Продукти 1 ч. ч. = 200 мл
1
кг доматено пюре
5
кг печени обелени червени чушки (около
13 кг сурови месести чушки)
1
ч. ч. захар (или на вкус)
1
ч. ч. олио
сол
на вкус
Приготвяне
Чушките
се измиват и изтърбушват. Изпичат си и веднага се поставят в тенджера, която се
покрива с капак, за да се задушат. Като изстинат се обелват. Сокът, който се образува не се
използва – изхвърля се.
Отмерват
се 5 кг, които се смилат с машинка за месо (на най-едрата решетка).
Смесват
се с готовото пюре. Сместа се овкусява
със сол на вкус и захарта.
Поставя се в подходящ съд и се слага на огъня да заври. Ври десетина минути на
тих огън, като често се разбърква, за да не пръска и загори.
Олиото
се сгорещява и се прибавя на тънка струя при непрекъснато бъркане. Лютеницата
се разбърква много добре, за да поеме цялото количество олио.
Още
гореща се насипва в чисти, сухи бурканчета. Затварят се с капачките и се
стерилизират 20 – 25 минути.
Готовите
бурканчета се обръщат с капачките надолу и се оставят така докато напълно
изстинат. Прибират се за съхранение на тъмно и хладно място.
Лютеницата
е подходяща както за мазане, така и като гарнитура или вместо доматено пюре в
ястия.
По този начин печени, чушките са най-вкусни. Да му мисли този, който ги пече, особено ако са много! |
Този начин е лесен за този, който пече, да му мислят тези, които ще белят! Едната година след 8 часово белене от 3 души, до другия сезон чушки у дома не се пекоха! |
Най-вкусните печени картофи! Извадени от лехата, измити и зарити в жаравата! |
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванеправим лютеницата за по - лесно и бързо като още гореща я напълваме в малки бурканчета с винт.Запечатваме и веднага обръщаме, завиваме с одеало докато изстинат.Така се запазват без допълнителна стерилизация, която отнема и допълнително време.Но пиперките могат за по - бързо и лесно да се изпичат и с горелка.Така ги пекат някои хора по селата.
Поздрави !
Елена, благодаря че сподели! Живот и здраве ще опитам и твоя начин.
ИзтриванеА за горелка - толкова ме е неприятен спомена, че сигурно никога вече! :)