петък, 13 юли 2012 г.

Тиквички с домати на фурна


Едно бързо и вкусно ястие, в което нищо не се пържи !

Продукти
1 кг тиквички
500 – 600 г червени домати /може консервирани/
2 връзки пресен лук
по половин китка копър и магданоз
100 мл олио
брашно /по желание и галета/
сол

Приготвяне
Тиквичките се остъргват, измиват и нарязват на кръгчета. Посоляват се и се овалват в  смес от брашно и галета.
Доматите се настъргват или се нарязват, ако са консервирани.
Лукът, заедно с перата се нарязва на ситно. Смесва се с доматите, посолява се, прибавя се и олио, от което се оставят 2 с. л. за поръсване на ястието преди да се сложи да се пече.
Половината доматена смес се слага на дъното на намазана с олио тавичка. Отгоре се нареждат тиквичките, като се застъпват   /като керемидки/. Покриват се с втората половина от доматената смес, която се напръсква с отделеното  олио. Отгоре се поръсва малко от панировачната смес. Така се получава една много вкусна коричка
Ястието се пече в силна фурна 30 минути. При поднасяне се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.

*Ястието може да се приготви и с картофи /които  не се овалват в панировка/, или да се комбинира тиквички и картофи, като се наредят кръгче тиквичка, кръгче картоф .
*Ако няма пресен лук, може да се използва и стар, като се нареже на тънки полумесеци и се претрие с малко сол, преди да се смеси с доматите.

Източник:с малки изменения от  "Ястия от зеленчуци и варива” – София Смолницка

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html?showComment=1344805376746#c4302040399773347424

2 коментара:

  1. Страхотно е, Тилия! Вкусно и лесно! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, така е- хем вкусно, хем бързо. Тъкмо за тези горещини:)

    ОтговорИзтриване