Тази рецепта научих от сватята - свекървата на дъщерята. Често ги правеше, когато ходехме на село. Много са вкусни и бързо се приготвят.
Продукти
1 яйце
1 ч. ч. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
2 ч. ч. брашно
олио за пържене
пудра захар; мед; сладко; конфитюр; сирене: кисело или прясно мляко, айрян, компот или сок.
Приготвяне
С тел смесвам яйцето, солта и содата. На порции прибавям брашното и водата, докато се получи тесто малко по-гъсто от палачинковото. Оставям го да престои около половин час.
Загребвам се с лъжица от сместа и пържа в горещото олио.
Изпържените тиганици поставям върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Поднасят се поръсени с пудра захар; с мед, сладко, конфитюр, сирене, кисело или прясно мляко, айрян, компот или сок.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Здравей Тилия, има ли някакъв шанс тези тиганици да имат и друго име като например "Лакомки"? Не зная от коя част на БГ е вашата сватя, но издирвам точна рецепта за въпросните "Лакомки" от Видинско и много си мисля, че е възможно твоите тиганици да са като лакомките.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, анонимен!
ИзтриванеТези тиганици са от село на 10 км от Монтана. По Видинско не зная как се казват, ако има такъв вариант. Във сайта "Веселият готвач" съм ги намерила под името "Лалангички" и са с 3 яйца.
Поздрави!
ДОБРУДЖАНСКА
ОтговорИзтриване? Не разбирам - какво значи "Добруджанска" ?
Изтриване