Още една мамина рецепта от австрийската кухня :)
С излизането на първите краставици (на времето нямаше като сега целогодишно ), това беше едно от първите ястия, които приготвяхме у дома.
Докато беше жива майка ми, така и не записах рецептата за ноклите, както ги наричаме в нашето семейство. Един, два пъти я попитах, а тя се засмиваше и казваше: „Каква рецепта?! Смесваш брашно и вода и готово!”.
Да, но дойде време аз да направя нокли и не зная как ! :) Че има яйца отгоре – има, но в тестото имаше ли? Колко гъсто трябва да е тестото!
С проба – грешка,скалъпих нещо ! :)
По-късно, когато вече имахме компютър и аз се научих да работя с него, се разрових в интернета и открих, че ноклите имат друго име - „Васершпатцен”. Но за нас те си остават НОКЛИ!
Така от прочетеното и от спомените се възроди нашата си версия на рецептата :)
За направата им ползваме специална решетка - нещо като гевгир, но с право дъно и широки отвори, с която лесно се приготвят.
Продукти
2 ч. ч. брашно /250 г/
1 ч. ч. вода /200 мл/
2 – 3 с. л. олио
2 – 3 яйца
сол
пресни краставици
оцет
копър
Приготвяне
Брашното смесвам с 0,5 ч. л. сол и постепенно прибавям вода. Замесвам тестото с лъжица. Трябва да е по-гъсто от кексовото, по-скоро като много меко тесто.
Тестото изсипвам в решетката и с помощта на лъжица или дървена шпакла натискам, за да излезе през отворите на решетката и във вид на капки да падне във врящата подсолена вода.
Ако не разполагаме с такъв решетъчен прибор, тогава със супена лъжица, предварително натопена във вода, се загребват тестени топчици и с помощта на друга лъжичка се пускат във водата.
Оставям ги да врат десетина минути, без да похлупвам с капак. Готовите нокли се издигат на повърхността на водата.
Изливам ги в гевгир, поливам ги със студена вода , за да се отделят едно от друго и след като се изцедят добре, ги запържвам за малко в горещото олио.
Отгоре счупвам яйцата, смесвам с ноклите. Разбърквам, за да не загорят и оставям да се запържат, докато се стегнат яйцата и ноклите леко се зачервят.
Сервирам се със салата от пресни краставици, овкусена със сол, оцет и ситно нарязан копър.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Привет Тилия.Много интересни Нокли,не съм опитвала до сега ама..като ги гледам такива апетитни ми се приядоха и ще ги приготвя през почивните дни.Лека вечер от мен и прекрасен уикенд.
ОтговорИзтриванеМного интересно пределожение. Никога не съм опитвала нещо подобно, трябва да се възползвам! :)
ОтговорИзтриванеТака е - интересни са, защото не са познати в българската кухня. Понеже свареното тесто е малко тежко за ядене, много добре се допълва със свежестта на краставичките и киселото на оцета.
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви допаднат :)
Таня, Дани, сърдечни поздрави!
А сега де! Я, какво имало тук - нокЕДли! :) Така ги знам аз, Тили - израсла съм с тях. В някои части на Унгария (Somogy) ги наричат така. Много, много вкусно и апетитно ястие! Правим ги точно така и в такъв тиган, но слагаме в тестото 1 яйце (малка разлика). Но, после вече ги гарнираме малко по-различно - примерно: ползваме ги като гарнитура на яхнии(пилешка, заешка, гулаш...) или ги смесваме с изпържено, прясно зеле, поръсваме с черен пипер и печем докато станат леко хрупкави. Ммм... Я, какво ме подсети, че не съм правила отдавна :) Скоро ще покажа и мои варианти, а ти следи ако ти е интересно. Благодаря ти за намигването, мила!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд! Прегръдки!
Ирма, с голямо удоволствие прочетох коментара ти! Винаги е приятно да срещнеш човек, който е запознат с вкуса на това необичайно за българите ястие! Сега и аз вече ще слагам яйце в тестото! Много ми харесва предложението за гарнитура към яхнии, както и за зелето /със прясно зеле имам още една интересна рецепта, останала от мама, за която вярвам ще си допаднем - като твоята, но с юфка/.
ОтговорИзтриванеС най-голямо нетърпение чакам рецептите ти!!! Знам че ще ни допаднат!
Сърдечни прегръдки и от мен!
Тили, вчера правих нокедли с пиле яхния, но снимка съм качила за сега в групата. А това със прясното зеле и при нас е точно юфка - домашна, нарязана на малки квадратчета по 1см. Не го уточних, да не става много дълго :) Явно родата ни е горе-долу в един регион, макар от двете страни на границата - ние сме потомци на Капошвар и Надьканижа (Унгария)
ОтговорИзтриванеНе знам кога ще пусна публикация в блога, но ако често правиш нокедли и ако искаш скоро да опиташ моите, ето:
това е по-голямо количество(за 8 порции)
500 гр. брашно
2 яйца (най-добре домашни, ако не - 3 жълтъка)
1/2 ч.л. сол
около 300 мл. студена вода
Гъстотата я знаеш, нататък както при тебе.
Готвя малко яхния (само за сос - колкото да покрие месото, за да е с по-наситен вкус, но с никакви домати) от пиле, заек(най-вкусно е), може свинско или телешко.. и сервирам по отделно, всичко на масата. Всеки си слага по колкото желае нокедли, добавя месо и чак тогава поливаме със соса на яхнията. Понякога месото е само изпържено, а в мазнината му правя "постна" кромид яхния с гъби.
Много върви натурална салата от прясно зеле, поръсена сериозно с черен пипер ;)
Ирма, много се радвам че си писала!
ОтговорИзтриванеЗеле скоро правих,но с готова юфка. Планувам го в най-скоро време :)
Нокли правим най-често пролетно време, при появата на пресните домашни краставици.Но съм крайно заинтересувана от рецептата ти за яхнията.Хайде, качи я в блога !:)
Моля те ,дай ми линк да видя снимката! Сериозно ме запалваш! :)
Сърдечни прегръдки и приятна вечер!