събота, 21 юли 2012 г.

Кюфтета от тиквички, картофи, грах и овесени ядки


Правя кюфтета поотделно от тиквички, от картофи. В момента имах от всички продукти по малко и нали съм си по импровизациите :), реших да ги съчетая и се получи тази рецепта на вкусни  кюфтета .

Продукти

500 г тиквички
500 г картофи
200 г грах от консерва
1/2 - 3/4 ч.ч. фини овесени ядки
1 голяма глава лук
2  яйца
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
копър, магданоз
за сгъстяване: 2 - 3 с.л. галета (или смес  от брашно, пшеничен зародиш, пшеничени трици)
по желание: 2 с.л. сурово слънчогледово семе или едро нарязани орехови       ядки
олио за пържене

Приготвяне
Почистените и обелени тиквички и картофи  настъргвам на ситно ренде, посолявам и оставям в наклонен съд да се отцедят, като на няколко пъти изливам образувалата се течност.
Грахта  отцеждам добре и  намачквам на пюре.
Лукът и зелените подправки  нарязвам на ситно.
Смесвам всички съставки и оставям сместа да престои 10 – 15  минути, за да може овесените ядки да поемат от останалата течност и да омекнат. Тук вече, ако е необходимо, се прибавя продукта за сгъстяване.

Загребвам от сместа с лъжица, с ръка оформям кюфтето (така, както е в лъжицата), поставям в сгорещеното олио и леко притискам отгоре. Изпържвам от двете страни на умерен огън и   поставям върху салфетка, за да попие излишната мазнина.
За по-здравословно, може да се опекат в  намаслена тава или върху хартия за печене, като отгоре се поръсят /или намажат с четка/ с олио. 
Поднасят се с млечно-чеснов сос или салата.
Съотношението тиквички : картофи може да се промени по желание на готвача.



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html?showComment=1344805376746#c4302040399773347424

2 коментара:

  1. Тази импровизация е дала чудесен резултат! Позравления, Тилия! Приятна неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, права си - резултатът е много добър!
    Прохладна вечер и на теб! :)

    ОтговорИзтриване