петък, 6 юли 2012 г.

Шоколадов кейк с круши



Продукти
    2 - 3  круши
    125 г масло
    1 ч.ч. захар - пълна с връх
    4  яйца
    60 г лешници (орехи)
    60 г брашно (1/2 ч.ч.)
    1 ч.л. бакпулвер
   4 с.л. какао
   щипка сол
   100 г натурален шоколад (шоколадов кувертюр)

Приготвяне

Избират се еднакви на големина и зрялост круши. В съд се слагат да заврят 2 ч.ч. вода и 5 с.л. захар. Поставят се предварително почистените круши, нарязани на осминки по дължина. Кипват се и се оттеглят от огъня. Оставят се да престоят покрити с капак, за да омекнат. 
Ситно смлените лешници (орехи) се смесват с пресятото с бакпулвера брашно, какаото и солта.
Предварително нарязаният на парчета шоколад се разтопява на водна баня, на слаб огън. 
Много мекото масло и останалата захар се разбиват с миксер, докато се получи пухкава смес. Едно след друго се прибавят яйцата, които трябва да са със стайна температура и се разбиват добре. Добавят се разтопеният и леко охладен шоколад и сухата смес. Внимателно се разбърква с шпатула. Готовата смес се изсипва в кръгла форма с подвижно дъно и диаметър 20-22 см, предварително покрито с хартия за печене. Върху сместа се подреждат крушите под формата на ветрило, с кората нагоре. 
Кейкът се пече в предварително загрята фурна, на 170 С, за 35-40 минути. След като се извади от фурната се охлажда върху решетка. 
Вади се от формата и се нарязва на порции след като изстине. 

* Може да се ползват круши от компот, добре оцедени.
* 1 ч.ч. = 200 мл




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

4 коментара:

  1. Отново страхотно предложение, съчетаващо любими вкусове! Чудесно е, Тилия! Списъкът ми се напълни с рецепти, които с удоволствие ще приготвя! Прохладна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, радвам се, ако съм полезна със споделените рецепти! Много харесах кейка, когато гледах предаването и при първа възможност го приготвих.

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли да ми кажете захарта в рецептата на какво количество течен подсладител съответства?

    ОтговорИзтриване
  4. Съжалявам, но не мога да ви бъда полезна! Зная че има различни видове подсладители, трябва да се ориентирате по упътването върху опаковката.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване