петък, 6 юли 2012 г.

Пиле фрикасе със сос от моркови


Майка ми правеше по този начин фрикасето и това е едно от любимите ястия в нашето семейство. Харесва ни това съчетание на сладък вкус от морковите и леко кисело от лимона.

Продукти

     1 пиле
     5 с.л. брашно
     3 - 4 с.л. масло (олио)
     2 жълтъка
     1 лимон
     2-3  моркови
     1-2 с.л. олио за морковите
     1 ч.л. захар
     щипка сол

Приготвяне

Пилето се  нарязва на порции и сварява . 
Приготвя се сос: в 3 - 4 с.л. масло (олио) се запържва брашното, като се бърка непрекъснато, докато се получи златист цвят, без да се зачерви. Запърженото брашно се разрежда с прецеден пилешки бульон. Към соса се прибавят постепенно добре разбитите жълтъци и изцедения сок от половин лимон. След това сосът се бърка с тел на слаб огън още няколко минути. 
Наст
ърганите моркови се задушават в 1- 2 с.л. олио и 1- 2 с.л. вода под капак, до омекване. Добавя се щипка сол и захарта. Задушава се още 2 - 3 минути. 
Сервира се като всяка порция пилешко месо се залива със соса и се гарнира с резен лимон и от морковения сос.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

2 коментара:

  1. Никога не съм опитвала това съчетание на фрикасе с моркови, звучи изключително интересно. Убедена съм, че е вкусно! Сърдечни поздрави, Тилия! Пожелавам ти скоро да се сдобиеш с нов лаптоп, а още по-хубаво ще е, ако някой те зарадва с такъв подарък. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,опитай и дано ти допадне. Майка ми е родена в Австрия, с чехословашко потекло,така че имаме в менюто си доста непознати за тукашния вкус ястия :)
    А за лаптопа - и този ми е подарък от добри хора, на които съм безкрайно благодарна, че можах да го ползвам няколко месеца!

    ОтговорИзтриване