петък, 13 юли 2012 г.

Консервиран зелен фасул или грах в тенджера под налягане



У дома зеленият фасул и грахта не са на особена почит . Само аз ги харесвам и то в повечето случаи – постни. Но като сготвя 1 голям буркан, трябва да  ям едно и също ядене 2 - 3 дни! Затова започнах да използвам конфитюрени и бебешки бурканчета.
Този начин на консервиране ми бе подсказан преди години от съседка. Бях доста резервирана, но след това се сетих, че имам книжка с кулинарни рецепти за ястия под налягане, където има рецепти и за консервиране.
И така, събирайки написано и опит ще споделя своя начин на консервиране.

В началото бланширах продуктите. След това опитах без бланширане, но с малко по-дълго варене. И при двата варианта нямам издънки. И сега консервирам продуктите сурови, само бланширам целите шушулки зелен фасул, предназначен за паниране и то защото по-лесно се подреждат в конфитюрените буркани.

Продукти
зелен фасул / зелен грах /
сол

Приготвяне
             Зелен фасул

Суров:
Измитият и почистен зелен фасул се нарязва на парченца с дължина 2,5 – 3 см. Нарежда се плътно в приготвените буркани  и се залива с топла подсолена вода /20 г сол на 1 л вода или на вкус – аз слагам съвсем малко сол/. Слагат се капачките и се затварят бурканите херметически.


Бланширан:
Измитият и изчистен зелен фасул се бланшира за 2 – 3 минути във вряща подсолена вода. Изважда се с решетъчна лъжица и веднага се охлажда в студена  вода, за да запази цвета си. След като изстине се нарежда плътно в бурканите. Довършва се по горния начин.
                  Грах
Зеленият грах се почиства от шушулките, приготвените буркани се пълнят, заливат с подсолена вода, запечатват с капачки и се довършва по горния начин.

В тенджера под налягане се наливат 2 чаши вода, на дъното се поставя металната скара, а върху нея се нареждат бурканите. Тенджерата се затваря и се слага на силен огън. Щом започне да съска, огънят се намалява и след 20 минути за суровите продукти или 10 минути за бланшираните, тенджерата се сваля. Не по-рано след 30 минути парата се изпуска, тенджерата се отваря и бурканите се изваждат (незабавното й отваряне би довело до рязко спадане на налягането и до изкипяване на консервираните продукти!). Обръщат се с капачките надолу и след като изстинат напълно, се прибират.
За консервиране могат да се използват буркани от 800 мл, 400 мл или бурканчета от бебешки храни - в зависимост от размерите на тенджерата под налягане.

Този начин на консервиране е удачен за по-малки количества продукти. За по-голямо количество – големият казан на двора и 2 - 3 часа варене:)

Източник: от собствен опит и : „Ястия под налягане” – А. Алпря, С.  Солпас


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. страхотен номер.за10 мин.стерилизация.ще опитам!!!!!!!,а и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз да се включа с опита си. Най-удачният начин е с бланширане 5 min. След това ги стерилизирам 20 мин. От зеления фасул става чудесна салата с чесън, оцет и олио (зехтин) и копър.
    По този начин правя и бамя, но във водата за бланширане слагам и оцет и допълвам бурканчетата с доматен сок.
    Агата
    За съжаление от домочадието за мен не остава:/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Агата, радвам се че се включи с коментар! Салата и аз си правя, наистина е чудесна.
      Бамя при нас не се намира, роднините ми от Асеновград много готвят и там съм яла, когато съм ходила на гости.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Такъв фасул правехме, когато бях дете после като твориш буркана и като се запече с пилешко е прекрасен. Аз винаги му добавях кисело мляко. Това ми беше любимото ядене...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние също добавяме понякога кисело мляко при сервиране, но само когато го готвим постно. А с пилешко също е много вкусен.

      Изтриване