Продукти
650 г дюли
350 г лук
100 мл олио
25 г доматено пюре
15 г сол
25 г захар
1 с. л. препечено брашно
Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно и се запържва. Прибавя се малко топла вода, пържи се още, докато се изпари водата и тогава се налива още топла вода. Като кипне водата се прибавят дюлите, нарязани на парчета или резенчета, почистени от семената и дървесните клетки. Ври, докато омекнат дюлите. Прибавят се доматеното пюре, солта, захарта и по желание препеченото брашно, размито в малко студена вода. Ври още десетина минути.
Източник: Българска национална кухня 1991 г
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Супер вкусно! Препоръчвам да пробвате - ще ви хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, анонимен! Този яхния е от старите и позабравени, но много вкусни български ястия.
ИзтриванеМного интересно, много! Тили, определено ме заинтригува. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Обичам дюли в ястие и това със сигурност ще ни се хареса!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Пробвала съм преди много години и ми допада е, прегръдки, Инче
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала само с дюли, страхотна идея и рецепта, Тили.
ОтговорИзтриванеИзглежда апетитно и ми допада...
Благодаря и хубав съботен ден!
Тили, радвам се, че отново си сред нас. И то с толкова изненадваща, поне за мен, рецепта.
ОтговорИзтриванеДобре завърнала да си!
Топъл, усмихнат и празничен декември!
Много интересна яхнийка:)
ОтговорИзтриванеВключвала съм дюлята в задушено с месо,но тази яхнийка не съм я приготвяла.Ще я спретна тези дни и съм сигурна ,че съпругът ми ще те благославя,Тили:)!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГери, Дани, Игличе, Диана, Стас, Траяна, Миленка - тази постна, но вкусна яхния често я правя в този сезон, както и със сини сливи. Разбира се имам и два варианта с пилешко. Мястото на публикацията не е тук, защото я бях качила миналата година, сега само добавих още една нова снимка от началото на месеца, но не зная как стана така, че се публикува тук, вместо само да се актуализира заради снимката. Но пък може да провокирам тези които постят да я опитат - наистина си заслужава!
ОтговорИзтриванеПриятни почивни дни, момичета!
Много, много интересна яхния! Не съм си и помисляла, че има такава! Благодаря за рецептата, Тили!
ОтговорИзтриванеХубав неделен следобед! Прегръдка!
Ив, от позабравените български рецепти е. Прави се повече по селата. Малко необичайна е - яхния с плод! Но наистина е ароматна, вкусна, едно съчетание на сладко, кисело, солено. Така че на тези, което обичат такава комбинация, определено ще допадне
ИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица!.
Еее ... такова нещо не знаех даже че съществува :)
ОтговорИзтриванеПросто трябва да се пробва!
Съществува, мила, съществува! Надявам се да опиташ и да ви допадне!
ИзтриванеПрегръдки!
Много интересно предложение, много! Бих го опитала непременно. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Тили!
Благодаря, Дани! ще се радвам да го опиташ!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово!