Едно бързо и вкусно ястие, в което нищо не се пържи !
Продукти
1 кг тиквички
500 – 600 г червени домати /може консервирани/
2 връзки пресен лук
по половин китка копър и магданоз
100 мл олио
брашно /по желание и галета/
сол
Приготвяне
Тиквичките се остъргват, измиват и нарязват на кръгчета. Посоляват се и се овалват в смес от брашно и галета.
Доматите се настъргват или се нарязват, ако са консервирани.
Лукът, заедно с перата се нарязва на ситно. Смесва се с доматите, посолява се, прибавя се и олио, от което се оставят 2 с. л. за поръсване на ястието преди да се сложи да се пече.
Половината доматена смес се слага на дъното на намазана с олио тавичка. Отгоре се нареждат тиквичките, като се застъпват /като керемидки/. Покриват се с втората половина от доматената смес, която се напръсква с отделеното олио. Отгоре се поръсва малко от панировачната смес. Така се получава една много вкусна коричка
Ястието се пече в силна фурна 30 минути. При поднасяне се поръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.
*Ястието може да се приготви и с картофи /които не се овалват в панировка/, или да се комбинира тиквички и картофи, като се наредят кръгче тиквичка, кръгче картоф .
*Ако няма пресен лук, може да се използва и стар, като се нареже на тънки полумесеци и се претрие с малко сол, преди да се смеси с доматите.
Източник:с малки изменения от "Ястия от зеленчуци и варива” – София Смолницка
http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html?showComment=1344805376746#c4302040399773347424
Страхотно е, Тилия! Вкусно и лесно! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДани, така е- хем вкусно, хем бързо. Тъкмо за тези горещини:)
ОтговорИзтриване