Продукти
800 г тиквички (картофи) или 400 г тиквички и 400 г картофи
2 моркова
1/2 глава целина
2 връзки зелен лук
2 - 3 стръка пресен чесън
4 - 5 домати
1 с.л. брашно
15 - 20 маслини
1 дафинов лист
по 1/2 връзка магданоз и копър
1 лимон
1/2 ч.ч. олио
черен пипер, сол
Приготвяне
Морковите и целината се нарязват на ситно (или настъргват на едро ренде) и се задушават до омекване с щипка сол и 2 с.л. олио, като по време на задушаването се добавят 2 - 3 с.л. топла вода.
Тиквичките се остъргват, нарязват се на кръгчета и се посоляват, след което се нареждат керемидообразно в намазана с олио тава (или кръгче тиквичка, кръгче картоф и т.н.). Поръсват се с черен пипер. Прибавят се парченца дафинов лист и почистените от костилките маслини.
Върху тях се слагат задушените корени, смесени със ситно нарязаните лук, магданоз и копър.
Покриват се с филийки от доматите и лимона, посоляват се и се заливат с останалото олио.
Ястието се слага за 15 минути в гореща фурна, след което се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода и се пече още 15 минути (ако се готви с картофи или смесено, времето се удължава). Брашното се размива в малко студена вода, разрежда се с течност от ястието до 1 ч.ч. и се прибавя.
Пече се още 5-6 минути.
Източник: Ястия от зеленчуци и варива - София Смолницка
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html?showComment=1344805376746#c4302040399773347424
tillia, тази рецепта е повече от прекрасна. Преди да се появи в блога ти, си я взех от твоя профил в друг готварски сайт. Правила съм я в оригинал и в леко изменен вид - страхотна е за летните горещини. Поздрави и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Elti!.Радвам се, че си пробвала рецептата и ти е харесала. А пък аз харесвам "леко изменения" ти вид - да се заместят лимоните с джанки :)
ОтговорИзтриване