Предпочитано
ядене през зимата! Това ни е едно от любимите ястия със зрял
фасул. Скоро
имахме неочакван гост и го почерпихме. Остана много доволен, но се оказа, че
това ястие е непознато за неговото семейство и приятели, въпреки, че е от
съседен окръг ! Много се учудихме, мислехме, че всички го знаят :)
Продукти
2
ч. ч. зрял боб
половин
кисела зелка
2
глави кромид лук
¾
ч. ч. олио
1
ч. л. червен пипер
джоджен,
чубрица
сол
по
желание – чесън, препечена суха червена пиперка, люто чушле
Приготвяне:
Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода поне 12 часа . Измива се, залива се със студена вода и ври 5 -10 минути. Изхвърля се водата,
изплаква се отново, залива се със студена вода и ври докато омекне.
Лукът
се нарязва на ситно и се запържва в част от
сгорещено олио. Прибавя се киселото зеле, нарязано на тънки ивици или на ситно. Добавя
се малко вода и се задушава, докато омекне.
Когато е готово се прибавя червения пипер,
джоджен или чубрица (аз слагам по една щипка и от двете) и отцедения зрял фасул.
По желание - няколко скилидки чесън,
начупена препечена суха червена пиперка
и люто чушле.
Всичко
се смесва, опитва се на сол и се прехвърля в тава, пръстен гювеч или гювечета
за индивидуално сервиране. Ако е необходимо се долива малко от бобената вода.
Отгоре се поръсва с останалото олио.
Запича
се докато остане на мазнина и отгоре се получи златиста коричка.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Това е ястие и по моите очевидно кръгове и окръзи е абсолютно неизвестно. Но затова пък ми звучи толкова вкусно и зимно, че тази година ще наваксам пропуските си;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Тилия! Няма да го пропусна;)
Марта, не ме шашвай и ти! А аз се чудех дали да кача рецептата на това, според мен всеизвестно ядене, да ми се не смеете ! :)
ИзтриванеЗа любителите на мръвката, може да се прибави свинско месо или колбас. Но ние си го предпочитаме постно.
Подходящо е и за Бъдни вечер.
Прегръдки и успешна нова седмица!
Тили,у нас се яде боб със зеле,но не на фурна,предполагам,че така ще е по-вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята,обичам кисело зеле и ще я пробвам!
поздрави и спорна седмица
Миме, ще се радвам ако пробваш! Поне ние го предпочитаме печено :)
ИзтриванеПоздрави, успешна седмица и на теб!
Много любимо ястие, даже най-любимото от всички с кисело зеле :) tillia, изглежда много апетитно, а и това домашно хлебче и тази уханна суха чушка подсилват желанието ми да си го направя веднага. Поздрави и хубав понеделник!
ОтговорИзтриванеСнеже, хлебчето е от содената питка. Само че тази рецепта я качвам по-късно.
ИзтриванеХубав ден! При нас тази сутрин заваля сняг и бързо натрупа!
В нашето семейство също е любимо ястие!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и апетитно изглежда при теб,Тили!
Поднесла си го красиво,поздравления!
Хубава нова седмица!
Мира, благодаря за топлите думи!
ИзтриванеПриятен ден!
Тили, много вкусно изглежда, със съчетанието от вкусен хляб и апетитна чушчица, се превръща в неустоимо ястие! Прегръдки и приятна предпразнична подготовка! :)
ОтговорИзтриванеДани, искрено се радвам че ти харесва!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
И ние го обичаме това ястие :)
ОтговорИзтриванеИ много върви със содена питка.
Поздрави!
Ели, явно сме с еднакви вкусове!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Толкова апетитно звучи, от заглавието, до снимките:) За мен вече е нещо познато:)
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Само съм чувала колко е вкусно, но никога не съм пробвала и не съм готвила. И въпреки, че в домашният тефтер имам рецептата, все не се престрашавах да го направя. Обаче ти сега ме изкуши! Изглежда невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеКате, обезателно пробвай! Обичате ли бобец и кисело зеле, комбинацията е много вкусна! Като готвя и ми остане за следващия ден боб /или кисело зеле/, на другия ден варя съответно другия продукт - зеле или боб и изпълнявам рецептата :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Ауу, как го обичам това! И мога да го ям и посред лято, Инче :)
ОтговорИзтриванеСтрашно апетитно поднесен! Нищо, че два дни ям кисело зеле, пак мога да си го спретна това :)
Поздрави и хубав вторник!
Ехе, на един акъл сме! Добре че през лятото има консервирано зеле! Но все пак през този сезон по-върви:)
ИзтриванеБлагодаря ти, Пепа!
Хубава вечер и спорна седмица!
Тили, убягнало ми е от къде си, но готвиш адски вкусно,и все някакви манджички, дето ги знам от баба ми- а тя е добруджанка...Обожавам кисело зеле с ориз и това е другата комбинация, която си приготвям и лятото и с люти печени чушчици- няма спиране....
ОтговорИзтриванеБЛагодрая ти за емоцията и страхотни снимки си направила!
Бети, благодаря ти от сърце! Трогна ме с топлите си думи!
ИзтриванеОт Монтана съм. Кухнята ни е сбор ястия: от Австрия - по линия на майка ми;българска; селска - северозападна - от свекърва ми, сватята ми и традиции в този край;преса и интернет; импровизации, както при повечето готвещи и т. н.:)))
Кисело зеле с ориз също правя. Още една вкусотия!
Сърдечни прегръдки и спорни дни до празниците!
Мноооого любима комбинация,чудесно си го приготвила и така уютно поднесла в тези глинени гювечета,Тили!Весели празници!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти !Радвам се, че съм ти доставила приятни емоции!
ОтговорИзтриванеПриятни празници и на теб!
Тили, и у нас е позната комбинацията, само дето го готвим на чорбица :) Любимо е на синът ми! И винаги със сушена пиперчица, независимо от сезона ;) Много колоритно и апетитно си го поднесла!
ОтговорИзтриванеПоздрави и топли прегръдки!
Ирма, ще опитам и твоята комбинация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и сърдечни прегръдки!
Стара българска рецепта! Благодаря,че ви има.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!И като всички стари рецепти - много вкусна! :)
Изтриване