Сватята
от с. Горно Церовене често правеше такива чушки. Това са пълнени сухи чушки със
зрял фасул и орехи. Наименованието е
диалектно. Означава „натъпкани”, „нагнетени”.
Много
често се правят в нашия край. По време на пости, по различни поводи – весели и
тъжни, и без поводи ! :)
Не
са „фотогенични” :))), но пък са вкусни!
Продукти
2
ч.ч. зрял фасул
2-3
глави кромид лук, за предпочитане червен (водняк) или 3-4 стръка праз лук
1/2
ч.ч. олио
1
ч.ч. едро счукани орехи
джоджен
или чубрица
16
– 20 сухи чушки
Приготвяне
Сухите
чушки се измиват и предварително се накисват в топла вода да
омекнат. След това внимателно се
почистват от семето, за да не се разкъсат.
Фасулът
(ако е шарен още по-добре) се накисва
в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, кипва се за десетина
минути, отново се излива водата. След това се сварява, отцежда, посолява и се
смачква (счуква).
Червеният
лук се нарязва на ситно и също се счуква.
/На
времето за тази цел – счукването – са ползвани високи, тесни дървени съдове,
наричани „чутури”, приличат на
дървените хаванчета/. Нещо подобно:
Смесват
се отцеденият фасул, лукът, орехите, стритият сух джоджен (чубрица) и се пробва
на сол .
С
тази смес се пълнят плътно ( с натискане, натъпкване, „гнетене”) чушките. Отворът им се потапя в
брашно, за да се запечата.
Редят
се в намазнена тава. Ако остане от сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша подсолена бобена или обикновена вода, поливат се с тънка струйка олио, поръсват се
с малко сол и се пекат в умерена
фурна.
За
Бъдни вечер с тази плънка правим и зелеви сарми.
|
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудни са ,Тили ! Мама ги прави тези чушки само ,че без орехи ,ама пак са страхотно вкусни :) !
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за хубав утрешен ден !
Благодаря, Ив! Може и без орехи, но вкусът е малко по-друг.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ!
Супер са Тили.Бих ги опитала с удоволствие заради интересната плънка с орехи а и заради сухите чушки.Не съм опитвала пълнени сухи чушки.Лека вечер ти желая Тили.
ОтговорИзтриванеТаня, надявам се да ти допаднат!А пълнените сухи чушки, независимо с какво - с боб, с ориз, с ориз и кайма и други плънки са много вкусни :)
ИзтриванеХубав ден!
Сигурно са много вкусни, макар и без месце. Яла съм чушки с ориз и орехи, но с боб и орехи за пръв път чувам - допадат ми много :)
ОтговорИзтриванеУсмихнато утро!
Инче, и без месце са вкусни :)))
ИзтриванеФен на бобените чушки е дъщерята, аз съм на тези с ориз :)
Приятен ден!
Хареса ми рецептата. Отдавна искам да си намеря рецепта за пълнени чушки с боб. Доста срещнах, но тази... ме грабна :) Намират ми се и чушки, и кисела зелка. А и скоро не съм готвила боб. Значи... утре ще ги направя.
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден! :):)
diva, радвам се, че си надникнала в блога и ти е харесало предложението ми! С интерес ще очаквам мнението ти!
ИзтриванеХаресвам ми блога ти и скоро ще те посетят пак!
Поздрави!
Тили, много вкусно изглеждат! Не съм опитвала и много ме изкуши да ги направя. Прекрасен ден, прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеДани, искрено бих се радвала, ако ти харесат!
ИзтриванеС пожелание за чудесен ден!
Много са апетитни, Ина! Отдавна искам да напълня чушки с боб, но само с желанието си оставам. Ще се възползвам от рецептата ти, само да им дойде момента.
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден :))
Пепа, щом не са направени до сега, явно още не им е дошъл момента :))) Все ще дойде - за всяко нещо си има време!
ИзтриванеПрегръдки и прекрасен ден!
Тили ,тези чушки и аз ги знам от моята сватя от Враца е родом и тя ги правеше за Бъдни вечер. Харесаха ми и аз също започнах да си правя от тях.
ОтговорИзтриванеТвоите са станали много апетитни оххх приядоха ми се сега .....
Прегръдки и хубава вечер!
И аз от врачанска приятелка ги зная тези пълнени чувки с боб:)
ОтговорИзтриванеМного са вкусни Тили!
С поздрав: Дани
Здравче,
ОтговорИзтриванеДани,
Радвам се че ви подсетих за тези чушки! Те са типични за този край - Монтана, Враца.
Прегръдки и хубав ден ви желая!
много апетитни чушки ,Тили!
ОтговорИзтриванеправила съм но не с счукан боб,а тези изглеждат страхотно,браво
прегръдки и хубави почивни дни
Миме, надявам се да опиташ и по този начин!
ИзтриванеПрегръдки!
Сигурно са много вкусни като чета рецептата,Тили!И сърмичките и те!Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Надявам се да опиташ!
ИзтриванеХубава вечер!
Ехаа, тези чушки ми напомнят за детството - и баба ги правеше така. Отдавна не съм ги правила, но толкова ми харесаха, че през почивните дни ще ги сготвя. А рецептата я бях забравила, благодаря Tillia, че я сподели с нас !
ОтговорИзтриванеАнонимен, радвам се че съм ти припомнила хубав спомен от детството!
ИзтриванеПриятна вечер!
Тилия,
ОтговорИзтриванеами освен и аз да се оближа тук.
Изглеждат зимно и вкусно.
Ще нагньетам едни някой мразовит следобед;))
Хубава вечер!
Марта, не се облизвай, ами "гньетай"! :)))
ИзтриванеЛека вечер и спокойни почивни дни!
Страхотни са, никога не съм слагала орехи вътре, но ще пробвам непременно- у дома това ястие се хапва комай само за Бъдни вечер, а вървят под заглавие -"тъпкани чушки с боб". Но ще запомня тази комбинация!
ОтговорИзтриванеИглика, наименованието е точно - "тъпкани"!:)
ОтговорИзтриванеАз съм дала диалектното. Като кажем че ще правим или искаме "гньетени" чушки, без повече обяснение се знае за какви точно чушки става въпрос :)
Хубав почивен ден!
Тили, много интересно! ОБичам пълнени червени сушени пипери, както ги наричаме в нашия край, но не съм се сещала да сложа и орехи. Вкусът несъмнено ще е много добър!
ОтговорИзтриванеБети, когато приготвяш по твоя си начин, прибави в 1 - 2 чушки орехи и ще разбереш разликата :)
ИзтриванеХубава съботна вечер!