Това ястие наричаме „дроб сарма” и се прави
доста често.
Продукти
500
г черен дроб - свински, агнешки, телешки
2-3
глави лук
3/4
ч.ч. олио
1
ч.ч. ориз
1
ч.л. джоджен (или няколко листа пресен)
черен
пипер
щипка
индийско орехче
сол
Заливка
1
непълна ч.ч. кисело мляко
1-2
бр. яйца
1
с.л. препечено брашно
щипка
сол
було
Приготвяне
Добре
измитият черен дроб се нарязва на 2-3 парчета, слага се във вряща вода и се
сварява. След като поизстине, се нарязва на малки кубчета.
Ситно
нарязаният лук се запържва до златисто в сгорещеното олио, прибавя се оризът и
се пържи още 1 - 2 минути. Прибавя се дробът, 3 - 3 и 1/2 ч.ч. прецеден бульон от сварения
дроб, посолява се на вкус и се прибавят останалите подправки.
Прехвърля
се в тава и се пече първоначално в силна фурна и като заври – на умерена
температура, докато оризът поеме течността.
От
разбитите яйца, киселото мляко, брашното и щипка сол се прави заливка.
Пече се
още десетина минути, да се зачерви.
Поднася
се със салата, туршия или млечно-чеснов
сос.
II вариант - ако има було, не се прави заливка, а се покрива с булото и се пече.
III вариант - булото се реже на парчета, слага се в черпак за супа, напълва се със сместа, обръща се върху тавата и се пече.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, страхотно ястие си ни поднесла, а пък допълнителните варианти са много интересни. Не съм се сещала да направя дроб по този начин, правила съм дроб сърма. Хубав ден, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , Кате! Често го правим. Отдавна не мога да намеря було и затова по този начин процедираме.
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Интересно интерпритиране на агнашката дроб сърма,Тили!Много ми хареса!Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеМиленче, благодаря! Радвам се!
ИзтриванеПриятен ден!
И аз никога не съм готвила така, а много обича дрроб-сарма. Ще се възползвам от идеята ти, Ина. Много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пепа!
ИзтриванеНападаме го още преди да влезе във фурната да се пече! :)
Поздрави!
Точно така и аз май не съм хапвала дроб сърма,но пък много харесвам подобна заливка върху нещо с ориз.Страшно е вкусно при теб,Тили,и снимките още повече го доказват!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
ИзтриванеДъщерята и внукът харесват без заливка, но става сухо и ако остане за вечерта или другия ден прави коричка. Така че съм надделяла :) и слагам заливка, а те си я обират !
Сърдечни прегръдки!
Много красиво, свежо и пролетно предложение, Тилия -
ОтговорИзтриванеблагодаря за чудесната рецепта, снимки и представяне.
Поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
Диана, благодаря за положителния отзив!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Това ми е любимо ястие ! И го обичам така както си го направила ,Тили със заливка ! Чудно е ! Вкусно и много родно !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ! Хубав следобед !
Ив, радвам се че рецептата е по вкуса ти и ти припомня родното!:)
ИзтриванеПрегръдки и спокойна вечер!
И аз много обичам подобни неща. Още едно доказателство колко вкусна е българската кухня.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили, чудесно си го представила!
Гергана, благодаря за добрите думи!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Много апетитно поднесено Тиле и много апетитно изглежда.
ОтговорИзтриванеОбичаме дроб сърма в къщи и скоро май не съм правила ще трябва да го поправя.
Прекрасна вечер и прегръдки!
Здравче, радвам се че те подсещам!
ИзтриванеПрегръдки!
Обожаваме дроб-сарма Тили :) Моята рецепта е малко по различна, но тази която ни показваш изглежда много свежо и апетитно :) Би им харесало на моите момчета!
ОтговорИзтриванеПоздрав с прегръдка от мен и от твоя приятел :)))
Благодаря ти , Дани!
ИзтриванеБлагодаря и за прегръдките! От блога ти съм свалила снимки на Роки и съм си ги сложила в една папка! :) Честичко надничам и много ми повдига настроението!
Сърдечни прегръдки и от мен!
Много апетитно поднесено Тили.Много обичаме дроб сармичка по същия начин приготвена ,само че слагам и други дреболиики освен дробчето,много пресен лук.Ако имам и пресен спанак слагам мъничко.Ако има и печено месце покрай дроб сърмичката :):):)Чакам с нетърпение Великден да приготвя тази вкусотия.За вариантите с булото съм чувала но не съм опитвала така приготвено ястие.
ОтговорИзтриванеХубава вечер ти желая Тили!
Благодаря, Танче!
ИзтриванеУ дома другите дреболии не са много на почит. Идеята за спанака много ми допада, ще пробвам с лобода в единия край на тавата,че колкото аз съм фен на зеленото, толкова другите не са! :)
С було също е много вкусно. То се запича, става хрупкава коричка, а отдолу плънката се запазва сочна и вкусна.
Спокойна вечер!
Много обичам дроб сарма и агнешко много обичам, макар че доста хора не го харесват. :) Снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден, Инче! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Тили, много хубави снимки!
ОтговорИзтриванеИ аз я правя по същия начин, всъщност първия пътя завивам с булото или правя малки сармички-пипкава работа...:)А по-нататък, с порцийките, които замразявам я готвя със заливката.
Стана ми пролетно от тази публикация-най-често приготвям това ястие пролетно време-на Великден и след това!Рецептата ти е страхотна и мисля, че за да попадат хората точно на нея, по точното й име е "Дроб сарма"
Хубав петък!
Вети, сърдечно ти благодаря за добрите думи!
ИзтриванеЕдинственото, което ме спира да променя името на рецептата е, че начинът на представяне не е сърма. Ако е в було - да :)
Сърдечни поздрави и приятна петъчна вечер!
Вкусно ястие си приготвила ,Тили!Не съм правила само с черен дроб ,но никога не е късно.:)
ОтговорИзтриванеЗа булото признавам си ми даваш добра идея,благодаря!
Поздрави и хубав уикенд!
Благодаря ти Мира!
ИзтриванеРадвам се, че съм полезна с предложението си!
Приятна петъчна вечер!