Чорбата
направих в топлите дни, преди сегашния сняг и студ. При разходка в близката
околност намерих малко покарал лапад и коприва – дребна, тъмна и червеникава,
но за чорбата напълно подходяща. Обикновено я правя със застройка с кисело
мляко, но в момента нямах и използвах тази рецепта.
Продукти
3
шепи (500 г) коприва
1
глава (50 г) лук
5
с.л. (50 мл) растително масло
2-3
бр. (150 г) домати
40
г ориз (фиде; овесени ядки)
1
ч.ч. (200 мл) прясно мляко
1
ч.л. (5 г) червен пипер
сол
магданоз;
джоджен
Приготвяне
В
мазнината се задушава нарязаният на ситно лук. Прибавят се червеният пипер и
настърганите на ренде домати. След задушаването на доматите се прибавя
копривата, предварително измита и нарязана на ситно. Когато поомекне копривата,
сместа се посолява, залива се с 5 ч.ч. топла вода и се кипва. Прибавя се оризът
(фидето или както при мен – овесени ядки) и се вари до готовност.
Готовата
чорба се подправя с горещо мляко, поръсва със ситно нарязания магданоз
(джоджен) и се поднася.
По желание във всяка порция може да се добави
по малко натрошено сирене.
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили, сигурна съм, че е много вкусна!
ОтговорИзтриванеПрясна коприва....
Прегръдки!
О, чудесно! И точно така с кисело млекце, много обичам точно тази манджичка, независимо от зеленийката вътре. :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер ти желая, Тили!
Много обичам копривени супи. Всякакви модели. И само да се стопи пустия сняг, излизам да бера- сигурна съм, че първите листенца са факт отдолу. Поздрав, Тилия!
ОтговорИзтриванеИдейката е добра, да заменим киселото мляко с прясно! И щом си я направила Инче, значи е станала много вкусна, благодаря за споделеното. Когато намеря и аз прясна коприва, а ние обичаме да си я хапваме, непременно ще опитам и така!
ОтговорИзтриванеПрекрасно утре!!!
Копривенета супа ми е една от любимите супи, а такава с прясно мляко не съм опитвала. Ще чакам с нетърпение да се стопи снежеца, за да изляза на разходка и да си набера малко количество, че само аз я хапвам у дома.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили,
ОтговорИзтриванеправя най - различни супи от коприва.Стават чудесни , добавям фиде, ориз или картофи, корени за супа, вода, прясно или кисело мляко.Твоята супа е станала прекрасна, много подходяща за сезона.Има вече тук - там млади стръкчета коприва по нашия Варненски край.
Поздрави !
Много интересно, Тили. Аз също я правя с кисело мляко, но непременно ще пробвам и твоята, изглежда вкусно:)
ОтговорИзтриванеРазкошна, разкошна е, Тили! Идвам с голямата лъжица!!! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз я правя с кисело мляко и сирене на финал. Ще опитам и с прясно :)
ОтговорИзтриванеАз също не съм слагала прясно мляко, пък и червен пипер не слагам :) Но така вкусно изглежда и като много обичам коприва, ще пробвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили!
Обожавам коприва...Тили, с прясно мляко не съм правила, но изглежда вкусотия!
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам коприва, но така не съм пробвала. Записвам си, а на теб прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеМомичета, благодаря ви за коментарите! С настъпването на пролетта все повече ни се прияжда нещо зеленичко и свежичко! Пък и ако можем сами да си го наберем, всичко приготвено с него е много по-вкусно!
ОтговорИзтриванеИма различни варианти на супи с коприва. Предложението е един от тях.
Желая ви успешна нова седмица!