Тестото
е като за питка, но с тази плънка станаха кифлички с превъзходен вкус!
Продукти
500
г брашно
7
г суха мая
1
ч. л. захар
щипка
сол
250
мл прясно мляко
100
г масло /0,5 ч. ч. зехтин или олио/
1
яйце + 1 белтък
Плънка
1
ч. ч. сусамова тахан халва
150
г пудра захар
За намазване
1
жълтък, 1 ч. л. прясно мляко (зехтин,олио)
едро
нарязани орехови ядки
Приготвяне
Халвата
се раздробява и се смесва с пудрата захар.
3
чаши от брашното се пресяват три пъти заедно със солта и маята. Прави се
кладенче в средата и се сипва захарта, леко
разбитото яйце и белтък, затопленото прясно мляко и разтопеното масло (зехтин
или олио). Разбърква се с миксера, с бъркалките за тесто, на най-ниска скорост.
На порции се прибавя брашно от четвъртата чаша, докато миксера може да меси.
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и с добавката на необходимото
количество брашно се омесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса на топло,
в покрит намаслен съд, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и
леко се премесва. Разделя се на 12 равни парчета. Всяко парче се разточва на правоъгълник с дебелина 2 – 3 мм.
Отгоре се разпределя от плънката и се навива по дължина на руло.
Рулата се покриват
с кърпа и се оставят да престоят около 30 минути. Всяко втасало руло се
разточва с ръце, за да се удължи колкото е възможно, като се внимава да не се
скъса. Навива се на охлюв.
Пекат
се в предварително загрята фурна на 180 С около 20-30 минути до златисто.
След
като се извадят от фурната се покриват отгоре с кърпа.
Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Ех, че са вкусни! Обожавам халва, но се сещам за нея само по Сирни Заговезни, което е много голям пропуск през останалото време! Вкусен десерт!
ОтговорИзтриванеЩе се възползвам на есен от рецептата, а сега ще я добавя към списъка!
Нещо лятото не ми се хапват тестени, но видиш ли с настъпването на есента какво ще стане...
Поздрави и усмихнат и ведър ден!
Габи, при нас има един магазин, в който продават гръцки маслини, сусамов тахан, халва, зехтин. От там купуваме и сме много доволни. А тестени правя заради внука, иначе и аз ги избягвам. :)
ИзтриванеСлънчев ден!
Изглежда много апетитно, Тили! Истинска радост за сетивата!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Вале! Особено за вкусовите сетива! :)
ИзтриванеПоздрави!
Идеята е страхотна, Тили! Изпълнението ти също! Голямо предизвикателство е!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен!
Вили, не мога да те настигна с твоите сладости! Благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, привет. Правила съм баклава с халва, но това е разкош... Толкова обичам тази калорична бомба - халвата. Задължително ще изпробвам рецептата и ще се върна, за да споделя своя опит.
ОтговорИзтриванеВ последно време рядко ми остава време да надничам в чуждите кухни и да пиша коментари. Тили, при теб е винаги вкусно.
С поздрав!
Стас, наистина баклавата с халва е разкош!
ИзтриванеЩе чакам с нетърпение отзива. Благодаря за добрите думи!
Аз напоследък също така не мога редовно да следя блоговете, както и да публикувам в моя.
Поздрави!
Инче, много вкусни кифкички! Колко много ги обичам, а как не трябва да ги ям :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен утрешен ден!
Благодаря, Христинка! Май доста от нас не трябва да ядат сладости, но изкушенията са големи!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, изглежда просто божествено! Така ме вдъхновяваш, че ще взема и аз да направя нещо тестено...дали да не проверя дали не ми останало малко халва :) Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, ако не е останало, припни до магазина! Заслужава си! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, обичаме халва с господина, а тези кифлички изглеждат страхотно! Ще е чудесна закуската с тях. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, това че обичате халва е още един плюс да пробваш кифличките!
ИзтриванеПоздрави!
Тези дни си мислех за кифлички.. а твоите направо надминават представите ми! Чудни и ми се приисква някой да ми ги поднесе!
ОтговорИзтриванеЛучия, с удоволствие ти ги поднасям! :)
ИзтриванеПоздрави!
Много апетитни кифлички, Инче! А и с такава ароматна плънка, няма как да им устоя и аз. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, ще се възползвам. :)
Прегръдка!
Светле, имам още една подобна рецепта, но кога ще кача публикацията не знам!
ИзтриванеПрегръдка!
Тили, пролетта правих козунак с тахан халва и много ни допадна, так че и това предложение знам, ще е вкусно!
ОтговорИзтриванеВеси, и аз слагам халва в козунак. На нас също много ни допада.
ИзтриванеПоздрави!
Много вкусни и златисти са станали, Тили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче!
ИзтриванеПоздрави!