сряда, 1 юли 2015 г.

Кифлички със сусамова тахан халва и орехи




Тестото е като за питка, но с тази плънка станаха кифлички с превъзходен вкус!
Продукти
500 г брашно
7 г суха мая
1 ч. л. захар
щипка сол
250 мл прясно мляко
100 г масло /0,5 ч. ч. зехтин или олио/
1 яйце + 1 белтък
Плънка
1 ч. ч. сусамова тахан халва
150 г пудра захар

За намазване
1 жълтък, 1 ч. л. прясно мляко (зехтин,олио)
едро нарязани орехови ядки


Приготвяне
Халвата се раздробява и се смесва с пудрата захар.
3 чаши от брашното се пресяват три пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипва  захарта, леко разбитото яйце и белтък, затопленото прясно мляко и разтопеното масло (зехтин или олио). Разбърква се с миксера, с бъркалките за тесто, на най-ниска скорост. На порции се прибавя брашно от четвъртата чаша, докато миксера може да меси. Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и с добавката на необходимото количество брашно се омесва меко, нелепнещо тесто. Оставя се да втаса на топло, в покрит намаслен съд, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнен плот и леко се премесва. Разделя се на 12 равни парчета.  Всяко парче  се разточва на правоъгълник с дебелина 2 – 3 мм. Отгоре се разпределя от плънката и се навива по дължина на руло. 


Рулата се покриват с кърпа и се оставят да престоят около 30 минути. Всяко втасало руло се разточва с ръце, за да се удължи колкото е възможно, като се внимава да не се скъса. Навива се на охлюв.
Навитите кифлички се нареждат на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре се намазват с разбития жълтък и се поръсват с едро нарязани орехови ядки.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С около 20-30 минути до златисто.
След като се извадят от фурната се покриват отгоре с кърпа.




Източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Ех, че са вкусни! Обожавам халва, но се сещам за нея само по Сирни Заговезни, което е много голям пропуск през останалото време! Вкусен десерт!
    Ще се възползвам на есен от рецептата, а сега ще я добавя към списъка!
    Нещо лятото не ми се хапват тестени, но видиш ли с настъпването на есента какво ще стане...
    Поздрави и усмихнат и ведър ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, при нас има един магазин, в който продават гръцки маслини, сусамов тахан, халва, зехтин. От там купуваме и сме много доволни. А тестени правя заради внука, иначе и аз ги избягвам. :)
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Изглежда много апетитно, Тили! Истинска радост за сетивата!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вале! Особено за вкусовите сетива! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Идеята е страхотна, Тили! Изпълнението ти също! Голямо предизвикателство е!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, не мога да те настигна с твоите сладости! Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Тили, привет. Правила съм баклава с халва, но това е разкош... Толкова обичам тази калорична бомба - халвата. Задължително ще изпробвам рецептата и ще се върна, за да споделя своя опит.
    В последно време рядко ми остава време да надничам в чуждите кухни и да пиша коментари. Тили, при теб е винаги вкусно.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стас, наистина баклавата с халва е разкош!
      Ще чакам с нетърпение отзива. Благодаря за добрите думи!
      Аз напоследък също така не мога редовно да следя блоговете, както и да публикувам в моя.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Инче, много вкусни кифкички! Колко много ги обичам, а как не трябва да ги ям :))
    Поздрави и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Христинка! Май доста от нас не трябва да ядат сладости, но изкушенията са големи!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, изглежда просто божествено! Така ме вдъхновяваш, че ще взема и аз да направя нещо тестено...дали да не проверя дали не ми останало малко халва :) Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, ако не е останало, припни до магазина! Заслужава си! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Тили, обичаме халва с господина, а тези кифлички изглеждат страхотно! Ще е чудесна закуската с тях. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, това че обичате халва е още един плюс да пробваш кифличките!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Тези дни си мислех за кифлички.. а твоите направо надминават представите ми! Чудни и ми се приисква някой да ми ги поднесе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, с удоволствие ти ги поднасям! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Много апетитни кифлички, Инче! А и с такава ароматна плънка, няма как да им устоя и аз. :)
    Благодаря за идеята, ще се възползвам. :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, имам още една подобна рецепта, но кога ще кача публикацията не знам!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. Тили, пролетта правих козунак с тахан халва и много ни допадна, так че и това предложение знам, ще е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и аз слагам халва в козунак. На нас също много ни допада.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много вкусни и златисти са станали, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване