С
благодарност за отправената ми от Мария покана, за гласуваното
доверие и чест да участвам в първия брой на едно красиво и стилно списание - електронното
кулинарно блогосписание SOintoFOOD,
с тематично подбрани рецепти за едни от
най-светлите празници - Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
Едва
когато разлистих страниците на списанието, осъзнах каква тежест и отговорност
е поела Мария , за да осъществи идеята си, колко желание, труд,
всеотдайност, любов са вложени от нея
и Гери,
като негов редактор!
Поздравления
за прекрасната реализация на идеята! Вълнуващо и успешно начало !
Успех,
момичета! И още мнооого издания, много участници и много читатели! :)
И
моето предложение за Бъдни вечер -
Пълнени сухи чушки с нахут и кисело
зеле
Продукти
400
г нахут
0,5
кг кисело зеле
8
– 10 сухи червени чушки
2
– 3 глави кромид лук или 2 стръка праз лук
3/4
ч. ч. олио
сол
джоджен;
чубрица; копър;
Приготвяне
Нахутът
се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, налива се нова
студена вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. Измива се. След
това се сварява, отцежда и се смачква (с вилица или най-лесно с решетъчния
пасатор от кухненските прибори) .
Сухите
чушки се измиват и предварително се накисват в топла вода да
омекнат. (С дебела игла или с острия връх на ножче
правя дупки около дръжката на чушката. Така по-лесно навлиза от водата в чушката
и тя омеква по-бързо).
След
това внимателно се почистват от семето,
за да не се разкъсат.
Киселото
зеле се отцежда много добре и се нарязва на ситно.
Лукът
също се нарязва на ситно и се задушава в
3 – 4 с. л. олио. Прибавя се зелето и под капак се задушават около 15 минути, за да омекне зелето.
Добавя
се намачкания нахут и желаната подправка. Разбърква се добре, захлупва се и на
много слаб огън се оставя да ври поне 10 минути, за да може нахутът да поеме от
солеността на зелето. Сместа е гъста, затова от време на време се разбърква, за
да не загори. Пробва се на сол и ако е необходимо се досолява. Оставя се настрани,
за да поизстине малко.
С
тази смес се пълнят плътно чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се
запечата.
Редят
се в тава. Ако остане от сместа,
тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша течност – смес от зелев сок и
вода, съотношение на вкус, поливат се с
тънка струйка олио и се пекат в умерена фурна – 180
градуса С, докато чушките леко се запекат.
Поднасят
се изстинали.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванепрекрасно е предложението специално за Бъдни вечер.Чудесни са пълнените сухи пиперки.Нахутът е много вкусен.Оригинално и интересно постно ястие.На добър час на новото списание !
Весели празници !
Благодаря, Елена! Вместо нахут може да се използва зрял боб.
ИзтриванеВесели празници и на теб!
Инче, едно от най-вкусните ти предложения. Супер! Много се радвам,че бяхме заедно в този първи брой. Прекрасно начало!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Благодаря, Аля! Началото е обещаващо, пожелавам на момичетата попътен вятър!
ИзтриванеПрегръдки!
Тили, поздравления за чудесната рецепта и твоето участие!
ОтговорИзтриванеМного интересни и вкусни чушки!
Прегръдка от мен!
Благодаря, Дани! Вкусната комбинацията от нахут и кисело зеле в други рецепти от блога ме накара да пробвам и с пълнени чушки.
ИзтриванеПрегръдки!
Представила си се блестящо,Инче,твоите рецепти са винаги толкова автентични и сякаш точно от трапезата на баба!Много апетитни чушки,убедена съм и вкусни,поздравления!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря за оценката! :)
ИзтриванеВесели празници!
Чудесно предложение за трапезата на Бъдни вечер, Инче! И много различно от традиционните чушки с боб. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни празници от мен!
Благодаря, Светле! Бобът във всички рецепти може сполучливо да се замести с нахут.
ИзтриванеХубави празници!
Тили, много интересно е предложението ти, не съм опитвала така!
ОтговорИзтриванеИ списанието нямаше да е завършено без твоето участие в първия брой, много ти се радвам!
Благодаря ти, Веси! Много си мила!
ИзтриванеВесел празник!
Много вкусни чушки, тази вечер ги направих! Определено комбинацията нахут с кисело зеле много ми хареса и скоро ще сготвя пак.
ОтговорИзтриванеГаля, много се радвам че тази комбинация ви е допаднала!
ИзтриванеПоздрави!