Лято е, горещо е и
все търсим ястие, което да се приготви по-бързо, но и да засища. Точно
такова е и това предложение.
Оригиналната рецепта е с пресен лук, но по това време
няма такъв и замених със стар. Нищо не пречи да се ползва водняк или през
другите сезони – праз лук. Също и
консервата да се замени с пресни домати,
настъргани на едро ренде или обелени и нарязани на парченца. Увеличих
количеството на доматите, защото се получава много вкусен сос.
Продукти
1
връзка пресен лук (стар лук, водняк или праз )
2
– 3 с. л. зехтин (олио)
по
желание – 1 стрък пресен чесън или 1 – 2 скилидки стар
100
мл гореща вода
600
г консервирани домати
½ ч.
л. риган
½ ч.
л. пушен или обикновен червен пипер
щипка
захар
сол
и черен пипер на вкус
4
яйца
за
гарниране
сирене
маслини
зелен
лук
зелени
подправки
Начин на приготвяне
Зехтинът
(олиото) се загрява и в него се слага да се задуши ситно нарязания лук (ако е
стар може нарязан на полумесеци) и накрая нарязания на ситно чесън.
Прибавят
се доматите и водата. Подправя се със сол, захар, риган, черен и червен пипер. Аз прибавих и по
щипка къри и джинджифил.
След
като сосът покъкри 5-6 мин., в него внимателно и от ниско се чукват яйцата и съдът се затваря
с капак. Оставя се на много тих огън за 4-5 мин. или докато яйцата се забулят –
на вкус – по-рохки или по-твърди.
Поръсват
се със ситно нарязани пресни подправки
по избор.
Може
да се поднесат с маслини или сирене.
Адаптирано от източник
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванемного интересно леко ястие.Бързо и много лесно.
Поздрави !
Точно като за горещините!
ИзтриванеХубав ден, Елена!
Чудесно ястие, Тили! Лятото наистина е сезон, в който гледаме набързо да сготвим, но пък искаме и да е вкусно:). Така, че тази манджичка е идеална за целта. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, не ни се готви много в горещините, но няма начин. Така че търсим нещо по-лесно. :)
ИзтриванеПрегръдка!
Едно от любимите ми летни ястия е това, Инче, осебено, когато е с добре узрели пресни домати, става прекрасно ястие и е много бързо за приготвяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така е, Светле - с пресни продукти всяко ястие е още по-вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Супер, каквото почна по рецептите всичко става. Преди малко сготвих яйцата с домати. Продължавай все така Тили. Фен съм ти. Поздрави от мен Венцеслав. :)))))))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Венцеслав! Думите ви много ме радват, удовлетворяват и окуражават!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, харесвам много това лятно ястие.
ОтговорИзтриванеВесе, нали сме си по лесните, бързите, но и вкусни ястия! :)
Изтриване