Тази
закуска е един добър старт за деня и държи ситост до обяд.
Имам
вече публикувана подобна, приготвена с елда или булгур - Здравословна закуска с елда и плодове .
Предложеният
вариант е с киноа.
Продукти
1,5 – 2 ч
вода
щипка
сол
Допълнително
както при закуската с елда (булгур):
сухи
плодове
пресни сезонни
плодове
ядки
за
овкусяване – предпочитан подсладител;
канела;
ванилия; настъргана портокалова или лимонова кора или корички; кокосови
стърготини
Приготвяне
Специфичното
при киноата е, че трябва да се промие предварително в няколко води, за да се
отстранят сапонините, които съдържат семената и могат да придадат горчив вкус.
Пропорцията
за приготвянето на киноата е 1 част семена и 1,5 – 2 части вода.
Водата
се слага да заври, прибавя се отцедената киноа и солта. Като заври се оставя да
ври покрита около 15 минути на тих огън.
Когато е
готова, се добавят сушените плодове, съответния подсладител, разбърква се,
отстранява се от огъня и се оставя похлупена да поизстине. Прибавят се
нарязаните пресни плодове и другите желани съставки
При
сервирането се поръсва с едро нарязани ядки, кокосови стърготини.
В случая
използвах последното останало грозде - отбир от гроздобера, круша, орехови ядки, фурми,
стафиди, червени боровинки, смокини, сушени сини сливи.
Приятен
апетит!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Чудесна закуска Тили.По нашия край навремето я правеха с булгур, но може да се приготви и с други зърнени.Много вкусно и красиво предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Благодаря, Ели! Приготвям я и с булгур, както съм посочила. И с трите основни съставки става много вкусна, а пък разнообразието от сезонни плодове, сухи плодове и ядки винаги я прави различна.
ИзтриванеПоздрави!
Първата снимка е като картина, Тили! За закуската не се и съмнявам, че ще е един доста добър старт на деня. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се че ти харесва, Кате! А закуската е доста засищаща. :)
ИзтриванеПоздрави!
Изглежда доста вкусно, ще се пробра със сигурност
ОтговорИзтриване