Преди
години имах проблеми със стомаха и се научих да готвя, доколкото е възможно,
без пържене. От тогава мусаката я правя по този начин.
Продукти
500
г кайма
500
г картофи
1
- 2 глави лук
200
- 250 г домати
1
ч. л. доматено пюре
По
желание: 1 морков, стръкче /или парче/ целина
1
– 2 с. л. олио
подправки
– по желание
Заливка
1
пълна с. л. препечено брашно
3
– 4 с. л кисело мляко и 3 – 4 с. л. прясно мляко
1
– 2 яйца
щипка
сол
Приготвяне
За
заливката разбивам с телена бъркалка
киселото и прясното мляко. Може да се
ползва само кисело мляко или само прясно. Прибавям щипка сол, препеченото брашно
и яйцето. Разбивам отново, за да стане гладка смес.
Каймата
размесвам с малко студена вода, за да не стане на гранули.
Прибавям
ситно нарязания лук, рендосания на ситно ренде морков и целина (те са по
желание), доматеното пюре, рендосаните домати и подправки по желание и на вкус. Обикновено слагам по
щипка риган, мащерка, чубрица, но може черен пипер, индийско орехче, или кимион
– който каквото обича!
Смесвам
добре, за да се овкуси добре каймата и прибавям нарязаните на кубчета картофи.
Прибавям гореща вода, сол и прехвърлям сместа в тавичка. Отгоре поръсвам с
малко олио, в зависимост от това доколко мазнина има в каймата.
Пека
първоначално в силна фурна и като
започне течността да ври и мусаката да се зачервява, намалявам на 180 градуса. Когато
вече е готова, заливам със заливката и връщам отново тавичката във фурната за
десетина минута, за да се сгъсти и запече и заливката.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Звучи и изглежда чудесно! Направо като за вечеря! А защо слагаш препечено брашно?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия!
ИзтриванеВинаги имам препечено брашно под ръка и ако в ястието трябва да се прибави брашно, щом по рецепта не се пържи, го прибавям. Иначе ми мирише на сурово брашно. Така сгъстявам и супи, ако не правя застройка. Когато спазвах строга диета, каша съм правила с препечено брашно, за да избегна пърженето. В случая с мусаката, заливката наистина се пече, но така съм свикнала, че вкусът е по-друг.
Поздрави и приятна вечер!
У нас никога не се е пържела мусаката, но в дома на любимия (което си е друг географски край :)) майка му я запържва. Въпрос на вкус явно. Смея да твърдя, че и без пърженето е също толкова вкусна - каквато е и твоята, Тили. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и спокойна вечер!
Гери, в кулинарните книги пише, че трябва да се запържи лукът, каймата, отделно картофите и след това да се редят на пластове. И така сме го готвили.
ИзтриванеНякои казват, че приготвена по предложения от мен начин е "варена" и не е вкусна. Но това не е така и се радвам че и ти го потвърждаваш!
Поздрави и приятна вечер!
mnogo e hubavo taq mosaka
ИзтриванеРадвам се че ви харесва!
ИзтриванеНе мисля ,че суровата е вкуснаа
ИзтриванеА, майка ми прави този вариант, но без брашно, а аз и двата вида- понякога със задушен лук и чушки и бързо превъртяна кайма, но вкусът си е винаги добър! Лека нощ, Инче!
ОтговорИзтриванеВариантите са на който както му е вкусно. Затова са и варианти - всеки да си избира :)
ИзтриванеИгличе, приятна петъчна вечер!
За нас я правя винаги пържена, но и аз понякога имам проблеми с корема. За децата, когато бяха малки я правех варена. Но така не съм пробвала и наистина ми изглежда много добре като вариант. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай, Катенце! Надявам се да ти допадне!
ИзтриванеПриятна вечер и хубави почивни дни!
Това е мусаката на баба,мама и моя милост....:))))в,вече ще казвам и на Тили!!!!!
ОтговорИзтриванеПрегръщам те мило момиче:)и лека нощ!
Благодаря за "момичето" ! :) Още веднъж си доказваме еднаквите вкусове! :)
ИзтриванеПрегръдки и слънчеви почивни дни!
Охааа, това е нещо, което съм пропуснала. Скоро ще го пробвам.
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно Тили! Ще докладвам за резултата.
Прегръдки и хубав ден!
Катеринка, ще се радвам, ако ти хареса. Пък и става по-бързо.
ИзтриванеПрегръдки и топли почивни дни!
И моята мусака е без пържене и доста се приближава до твоята рецепта :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна е, Тили. Не съм правила скоро. Може би е време :)
Илианче, нали затова са тези блогове, хем да споделяме нови рецепти, хем да се подсещаме за старите!
ИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Май повечето от нас избягват пърженето в мусаката :) по една или друга причина. При мен е другата. Ама все е вкусно, въпрос на навик става.
ОтговорИзтриванеМного е апетитна твоята, Ина!
Позздрави и хубави събота и неделя!
Благодаря, Пепа! Права си, че е въпрос на навик. Дъщерята не признаваше този вариант, пък сега само така я прави! :)
ИзтриванеПоздрави и успешни почивни дни!
Ина, и аз само така я правя от няколко години и съм много доволна :) а и време спестява :)
ОтговорИзтриванеТака е, Зори - вкусна и бърза!
ИзтриванеПриятна вечер и слънчеви почивни дни!
Здравейте, и аз я правя по този начин,по здравословни причини. Единствената разлика е, че я заливам със сос Бешамел. Когато искам да е още по-празнична настъргвам и малко кашкавал.
ОтговорИзтриванеАз също по здравословни причини започнах да я приготвям по този начин.
ОтговорИзтриванеА заливката с бешамелов сос и кашкавала е много добра идея! Ще се възползвам!
Благодаря!
:)
ОтговорИзтриване