Тази
торта съм я записала още 2009 г като „Лятна ябълкова торта с бисквити” на Карла
Рахал. Същата е като нашумялата в последно време торта на Тереза Маринова в
предаването „Черешката на тортата”.
Продукти
4
– 5 броя ябълки (700 – 800 г)
400
г заквасена сметана
20
г масло за
намазване на формата
250-300
г какаови бисквити
1
ч.ч. захар – 200 г (или на вкус)
1
ч.л. канела
Приготвяне
Заквасената
сметана се сипва в купа и се разбърква с половината количество захар. Оставя се в
хладилника.
Дъното
на форма за торта се намазва с маслото и се покрива с пласт бисквити. Ако има празни
места, се поръсват с натрошени бисквити така, че дъното да бъде плътно покрито.
Ябълките
се обелват, почистват и настъргват на едро ренде. Поръсват се с канелата и
половина от захарта и се разбъркват добре. По желание може да се добавят едро
нарязани орехови ядки.
Върху
бисквитите се нанася плътен пласт от половината ябълките. Върху него – пласт от
половината сметана. Отново се редят по един пласт бисквити, настъргани ябълки и
сметана.
Повърхността
се заглажда и тортата се оставя да престои в хладилник 24 часа.
Украсата
– плод на фантазията на кулинара и налични продукти. :)
-
В зависимост в каква форма е направена тортата, се реже на триъгълни или
правоъгълни парчета;
- Продуктите са за кръгла форма с d 24 см или както аз
съм използвала последния път – правоъгълна форма с размери 27/16/4,5 см. и
правоъгълни бисквити.
- Не е задължително бисквитите да са какаови; използвала съм и бели.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Много сочна е тази торта, Ина! И страхотно парче :) Дръпвам си чинийката, докато друг не е минал от тук.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Дръпвай без да се притесняваш! :)
ИзтриванеТака е, Пепа - сочна и много спорна. Внукът я нападна още преди да я снимам, едва успях да отрежа 1 парче! :) :) :)
Спорна да е новата седмица и на теб!
Чудесна тортичка, Инче!
ОтговорИзтриванеИ лесна за приготвяне!
ИзтриванеХубав ден, Ил!
Тили,
ОтговорИзтриванеда , тази торта като че ли е същата като тортата на Тереза Маринова.Но е много красива и сочна.Великолепен , лесен и бърз десерт.
Поздрави !
Елена, затова се е и запазила тази рецепта, защото е лесна за приготвяне, с възможност за импровизации и в резултат - вкусен десерт!
ИзтриванеСпорен нов ден!
Изглежда много вкусно и комбинацията на продукти е добра. Поздрави, Тили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Комбинацията наистина е подходяща за една свежа тортичка! :)
ИзтриванеПоздрави!