Вместо
булгур може да се ползва ориз, арпа фиде, елда. Всеки от тези продукти, съчетан
с различните видове зеленчуци, както и начина на приготвяне, ще придаде по-друг вкус на ястието и ще внесе разнообразие
в менюто.
Продукти за 2 порции
около
300 г пилешко месо
0,5
ч. ч. булгур
1,5
ч. ч. пилешки бульон
1
глава кромид лук; пресен лук или праз
2
с. л. олио
200
г микс зеленчуци по избор ( пресни или замразени)
– грах; царевица; моркови; тиквички; чушки; броколи; карфиол; целина; прясно
зеле и пр.
сол
магданоз;
джоджен;
Приготвяне
Булгурът
се изплаква и прецежда.
Месото
се сварява в подсолена вода.
Лукът
се задушава в олиото.
-
ако се използват пресни зеленчуци, те се добавят в ред според твърдостта им и
се задушават под капак да поомекнат, след което се прибавят булгурът и месото.
-
ако се ползва микс от замразени зеленчуци, те се прибавят заедно с булгура и
месото.
През
пролетта добавям някое листо ситно нарязан лапад, лобода или коприва.
Залива
се с бульона и след като кипне се посолява и оставя на тих огън булгурът да
поеме течността.
При
сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз или джоджен.
Вариант
1
Вместо
да се вари, овкусената смес се прехвърля в тавичка и се пече първоначално на
силна температура – 200-220 градуса С, докато
течността заври, след това температурата се намалява на 180 градуса. Запича се докато
булгурът набъбне и се образува златиста коричка .
Вариант
2
Лукът
се задушава в олиото. Прибавят се булгура, микса от зеленчуци и бульона (ако
няма – топла вода). Като кипне сместа се посолява и прибавя суровото
месо. Всичко се прехвърля в тавичка
или плик за печене
и се пече първоначално
на силна температура – 200-220 градуса С,
докато течността заври, след което температурата се намалява на 180
градуса.
Запича
се до готовност на месото и булгура.
1 ч. ч. = 200 мл
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Тили,
ОтговорИзтриванечудесно ястие се е получило.Булгурът е много вкусен, а в комбинация със зеленчуците се е получило разкошно ястие.
Поздрави !
Благодаря, Елена! В интерес на истината по-често използвам комбинацията булгур и зеленчуци, без месо, така че сега, по време на постите,това е едно чудесно засищащо ястие. :)
ИзтриванеХубав ден!