четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Баница с моркови




Като имаме в излишък моркови, търся подходящи рецепти за оползотворяването им, освен като добавка в супи, ястия и зимнина!
Наред е тази баница. Уверявам ви че е много вкусна, макар и малко необичайна!


Продукти
400 г кори за баница
около 500 г моркови
¾ ч. ч. олио
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. орехови ядки
по 2 с. л. захар на кора
по 1 ч. л. галета на кора
1 ч. л. канела
(стафиди, кокосови стърготини)
по желание  - пудра захар за поръсване

Приготвяне
Почистените моркови се остъргват, изплакват  и  настъргват на едро ренде.
Готовите кори се разпределят по две, като и двете се намазват с олио.  Равномерно по цялата повърхност на кората се поръсват моркови,
захар, щипка канела, 1 ч. л. галета и едро нарязани орехови ядки.  Имах останали малко кокосови стърготини и стафиди, така че като „екстра” ръснах и от тях.


Корите се навиват  на руло и се нареждат в намаслена тава.
/Предполагам  и  при вас се получава този проблем с напукване и натрошаване на навитите кори. Особено в краищата стават като наръфани и стърчат. Правих преди време баница със сирене и реших да пробвам като намокрих с четка потопена във вода 2 от навитите рула. Корите омекнаха и след изпичане рулата имаха доста по-добър вид. От тогава този трик винаги го използвам. За тази баница използвах сок от останал ми отворен компот, но същата работа ще свърши малко прясно мляко; водата от киселото мляко; газирано; обикновена вода. На снимката личи разликата – предните 3 рула са намокрени, далечното още не съм намокрила/.

Отгоре се поръсват (намазват)  с олио.
Баницата  се пече в предварително загрята фурна, на около 180 С.

Гореща  леко  се  напръсква с вода и покрива с кърпа или вестник, за да се задуши и омекне.
По желание,  при сервиране  се поръсва с пудра захар.
 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

24 коментара:

  1. Страхотна сладка баница,Инче.Ще се възползвам от предложението ти със сигурност,ще ми допадне на вкус.Хубав ден,Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Надявам се да ти допадне.
      Слънчев ден!

      Изтриване
  2. Оооо няма как да не ми хареса1 Прекрасна баница, и аз като Таня ще се възползвам от идейката ти някой ден Тили! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, затова я споделям, някой може да я хареса! :) Шегата настрана, но си заслужава направата!
      Приятен есенен ден!

      Изтриване
  3. Интересно предложение! Чудесно изглежда баницата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Правила съм торта от моркови и почти не се усеща какво има в нея, също като спаначената. Прекрасно изглежда тази баничка!
    Поздрави, Тили и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, каня се и аз на торта и кекс, но кога ли ще ги направя! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Тили, чудесна е баницата ти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Ако направиш и торта с моркови, ще останете очаровани:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траяна, видях твоята и много ми хареса. Благодаря за насоката!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Тили, аз май баница с моркови никога не съм яла. Виждала съм, но не съм опитвала.
    Много добре изглежда, пък щом е сладичка, сигурно ще ми допадне.
    Трябва да пробвам някой път, твоята е станала чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, все трябва да има първи път! :) Ако обичаш сладко, определено ще ти допадне!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Сигурно напомня тиквеник. Винаги съм казвала, че морковите в сладкиши според мен не се различават особено от тиквата. Еднакво вкусни са си. ;)
    Чудна е баничката ти, Тили! Опитай някога и солен вариант на баницата с моркови и ориз, пак е вкусно. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, нещо подобно е.
      Заинтригува ме с тази баница, но не можах да намеря никъде нещо подобно. Би ли ме насочила?
      Слънчев неделен ден!

      Изтриване
    2. Знаеш ли защо не можеш, Тили... Защото си имрповизирах и беше моя измишльотина. Веднага обяснявам, извинявай... ;) Основата е по баницата с тиквички на Тики, ето я тук: http://cookingtiki.com/2013/09/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/ . Страхотна е с тивкички, ама точно така както си е постна. Облизвала съм си пръстите! А веднъж просто смених тиквичките с моркови, добавях подправки на вкус и се получи също много добре. Ще се радвам да опиташ и дано да ти хареса. Чакам да си кажеш експертното мнение на кулинар, Тили. ;) Прегръдки!
      П.П. Тъкмо и аз пак ще си спретна, подсети ме. ;)

      Изтриване
    3. Гери, видях я! С тиквички правя и аз, но с ориз никога не съм правила. Ще опитам . Благодаря ти!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  9. Вече имам опит със сладкишите с моркови, така че съм сигурна, че баницата е също така чудесна и на вкус, както и изглежда на вид!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Аз пък ще ползвам твоя опит със сладкиши!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Изглежда съвсем като тиквеник, но е морковник! Сигурно е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха! Ново име! Чудесно! И си пасва! Стана кръстница! :)
      Марта, наистина е много вкусен!
      Поздрави!

      Изтриване
  11. По паднах та поста Ви случайно едва сега.Много интересна идея.Използвам кокосови те стърготини широко в сладкишите си Придава невероятен аромат и създава Добър вкус.В съчетание с морковите е неповторимо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Ваня!
      Добавянето на кокосовите стърготини стана случайно, но беше добро попадение! :) Радвам се че ви харесва идеята.
      Поздрави!

      Изтриване