Като
имаме в излишък моркови, търся подходящи рецепти за оползотворяването им, освен като добавка в супи, ястия и зимнина!
Правила
съм: Сладко от моркови ; Морковени бонбони; Салата от моркови и ябълки
Наред
е тази баница. Уверявам ви че е много вкусна, макар и малко необичайна!
Продукти
400
г кори за баница
около
500 г моркови
¾
ч. ч. олио
1
ч. ч. захар
1
ч. ч. орехови ядки
по
2 с. л. захар на кора
по 1 ч. л. галета на кора
1 ч. л. канела
1 ч. л. канела
(стафиди,
кокосови стърготини)
по
желание - пудра захар за поръсване
Приготвяне
Почистените
моркови се остъргват, изплакват и настъргват на едро ренде.
Готовите
кори се разпределят по две, като и двете се намазват с олио. Равномерно по цялата повърхност на кората се
поръсват моркови,
захар,
щипка канела, 1 ч. л. галета и едро нарязани орехови ядки. Имах останали малко кокосови стърготини и
стафиди, така че като „екстра” ръснах и от тях.
Корите
се навиват на руло и се нареждат в
намаслена тава.
/Предполагам и при
вас се получава този проблем с напукване и натрошаване на навитите кори.
Особено в краищата стават като наръфани и стърчат. Правих преди време баница
със сирене и реших да пробвам като намокрих с четка потопена във вода 2 от
навитите рула. Корите омекнаха и след изпичане рулата имаха доста по-добър вид.
От тогава този трик винаги го използвам. За тази баница използвах сок от останал
ми отворен компот, но същата работа ще свърши малко прясно мляко; водата от
киселото мляко; газирано; обикновена вода. На снимката личи разликата –
предните 3 рула са намокрени, далечното още не съм намокрила/.
Отгоре
се поръсват (намазват) с олио.
Баницата
се пече в предварително загрята фурна,
на около 180 С.
Гореща
леко
се напръсква с вода и покрива с
кърпа или вестник, за да се задуши и омекне.
По
желание, при сервиране се поръсва с пудра захар.
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Страхотна сладка баница,Инче.Ще се възползвам от предложението ти със сигурност,ще ми допадне на вкус.Хубав ден,Инче!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Танче! Надявам се да ти допадне.
ИзтриванеСлънчев ден!
Оооо няма как да не ми хареса1 Прекрасна баница, и аз като Таня ще се възползвам от идейката ти някой ден Тили! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеВили, затова я споделям, някой може да я хареса! :) Шегата настрана, но си заслужава направата!
ИзтриванеПриятен есенен ден!
Интересно предложение! Чудесно изглежда баницата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иване!
ИзтриванеХубава вечер!!
Правила съм торта от моркови и почти не се усеща какво има в нея, също като спаначената. Прекрасно изглежда тази баничка!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Тили и усмихната вечер!
Габи, каня се и аз на торта и кекс, но кога ли ще ги направя! :)
ИзтриванеПоздрави!
Тили, чудесна е баницата ти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Ако направиш и торта с моркови, ще останете очаровани:)
ОтговорИзтриванеТраяна, видях твоята и много ми хареса. Благодаря за насоката!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, аз май баница с моркови никога не съм яла. Виждала съм, но не съм опитвала.
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, пък щом е сладичка, сигурно ще ми допадне.
Трябва да пробвам някой път, твоята е станала чудесна!
Мария, все трябва да има първи път! :) Ако обичаш сладко, определено ще ти допадне!
ИзтриванеПоздрави!
Сигурно напомня тиквеник. Винаги съм казвала, че морковите в сладкиши според мен не се различават особено от тиквата. Еднакво вкусни са си. ;)
ОтговорИзтриванеЧудна е баничката ти, Тили! Опитай някога и солен вариант на баницата с моркови и ориз, пак е вкусно. :)
Поздрави сърдечни!
Гери, нещо подобно е.
ИзтриванеЗаинтригува ме с тази баница, но не можах да намеря никъде нещо подобно. Би ли ме насочила?
Слънчев неделен ден!
Знаеш ли защо не можеш, Тили... Защото си имрповизирах и беше моя измишльотина. Веднага обяснявам, извинявай... ;) Основата е по баницата с тиквички на Тики, ето я тук: http://cookingtiki.com/2013/09/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D1%81-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/ . Страхотна е с тивкички, ама точно така както си е постна. Облизвала съм си пръстите! А веднъж просто смених тиквичките с моркови, добавях подправки на вкус и се получи също много добре. Ще се радвам да опиташ и дано да ти хареса. Чакам да си кажеш експертното мнение на кулинар, Тили. ;) Прегръдки!
ИзтриванеП.П. Тъкмо и аз пак ще си спретна, подсети ме. ;)
Гери, видях я! С тиквички правя и аз, но с ориз никога не съм правила. Ще опитам . Благодаря ти!
ИзтриванеСпокойна вечер!
Вече имам опит със сладкишите с моркови, така че съм сигурна, че баницата е също така чудесна и на вкус, както и изглежда на вид!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Аз пък ще ползвам твоя опит със сладкиши!
ИзтриванеПоздрави!
Изглежда съвсем като тиквеник, но е морковник! Сигурно е много вкусно!
ОтговорИзтриванеХа! Ново име! Чудесно! И си пасва! Стана кръстница! :)
ИзтриванеМарта, наистина е много вкусен!
Поздрави!
По паднах та поста Ви случайно едва сега.Много интересна идея.Използвам кокосови те стърготини широко в сладкишите си Придава невероятен аромат и създава Добър вкус.В съчетание с морковите е неповторимо!
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Ваня!
ИзтриванеДобавянето на кокосовите стърготини стана случайно, но беше добро попадение! :) Радвам се че ви харесва идеята.
Поздрави!