петък, 30 март 2012 г.

СОЛЕНКИ С ЛОБОДА

Много харесвам лободата, особено по-светлата! Предпочитам я пред всички други зеленийки – спанак, коприва, лапад. Използвам я за  супи, салати, сарми, ястия без месо или с месо. И когато попаднах на тази рецепта, веднага я направих. Соленките стават много крехки, като приготвени с бутер тесто!


Продукти
1 ч. ч = 200 мл
За тестото:
500 г брашно (4 ч.ч.)
7 г суха мая (1 пакетче)
1 ч.л. сол
150 мл олио (12-13 с.л.)
1/2 ч.л. захар
1 ч.ч. кисело мляко
белтъка на яйцето
разтопено масло за намазване
За плънката:
300-400 г лобода
2-3 стръка пресен лук
150-200 г сирене
сол и черен пипер
олио
пресен копър
За намазване:
1 бр. жълтък
1 ч.л. прясно мляко или няколко капки олио
семена за поръсване (ленено семе, мак, слънчоглед, сусам и пр.)
Приготвяне
В пресятото брашно направете кладенче, в което сложете сухата мая, солта, захарта, олиото, киселото мляко и месете около 10-15 минути (за да се получи добър резултат, тестото трябва да се меси много добре), докато не получите тесто, което няма да лепне по ръцете. Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса.
Ситно нарязаният лук задушете в малко олио. След това се добавете нарязаната (предварително изчистена и измита) лобода и дозадушете, докато леко омекне. Отстранете от огъня. Като поизстине добавете размачканото сирене, ситно нарязания копър, разбъркайте и ако е необходимо, овкусете със сол и черен пипер.
Изсипете тестото върху набрашнен плот. Навийте на руло и нарежете на 12 (16) парчета. 



Всяко парче разточете на дълъг правоъгълен лист и намажете с разтопено масло (ширината на разточения лист трябва да се нанесе 3 пъти на дължината му). В единия край сложете 1 ч.л. от сместа. Първата третина на листа прегънете по диагонал, така че да се получи триъгълник. Притиснете отворените крайща, за да не излезе плънката. Продължавайте да прегъвате листа на триъгълници. Прегъва се общо 5 пъти. 

Поставете ги в тава постлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Оставете ги да втасат. Намажете с разбития с прясно мляко (олио) жълтък. Като позасъхне, повторете намазването. Поръсете ги със семената, а след това ги печете в предварително загрята фурна за 30-35 минути, на умерена температура, докато приятно се зачервят.
Могат да се консумират както топли, така и студени. Запазват се 2-3 дни в найлонов плик.

* Дозата е за 1 квадратна тава от ел. печка.
* От опита - за да определя дължината на разточения лист, при приготвянето на 12 соленки, ширината се получи около 5 пръста (ширината на дланта). Това ми беше ориентир, дължината да бъде 15 пръста (3 пъти дланта).
* С това тесто може да се ползва и друга плънка – солена или сладка.
* Тестото може да се разточи на кръг, да се намаже с разтопено масло, да се раздели на 12 /16/ сектора, да се постави плънката на широката страна на триъгълника и да се навият кифлички.
* Трикът с повторно намазване с жълтък научих от някъде - Интернет или телевизионно кулинарно предаване, не помня точно. Така се получава по-голяма лъскавина на тестеното изделие – кифлички, соленки, питки и пр.


Източник
 
При използване на  материали от блога,  моля посочете  линк към съответната публикация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар