неделя, 7 октомври 2012 г.

Паниран зелен фасул



В къщи , с изключение на моя милост, :) недолюбват  зеления фасул, но приготвен по този начин радушно  се приема!
Рецептата преди години ми сподели приятелка. Скоро след това случайно я открих в една от готварските книги на майка ми, от 1925 година! Оказа се  - нищо ново , само позабравено!




Продукти
500 – 600 г зелен фасул /може да се ползва и консервиран, като много добре се изцеди в гевгир/     
2-3  яйца
брашно за паниране /или друга суха съставка за панировка/
1 ч.ч. олио
сол

Приготвяне
Зеленият фасул са сварява в подсолена вода (аз използвам тенджера под налягане и го варя на пара за 3 – 4  минути и след това го посолявам).
Като изстине  всяка шушулка се овалва в брашно, разбитите яйца и се пържи в сгорещеното олио до златисто кафяво . Отцежда се върху кухненска хартия.


Панировката може да е най-различна:   брашно; пшенично и царевично брашно; смес от пшеничено, царевично брашно, овесени трици; галета; смес от брашно и галета; добавка на сусамено семе и т. н.
Сега ползвах панировка тип „Патафри” – 150 г брашно, 150 мл бира, 2 яйца, 1 с. л. олио, щипка сол. Отделих белтъците и ги разбих на сняг. Жълтъците разбих, прибавих солта, част от бирата, част от брашното и така докато се смесят всички съставки. Накрая прибавих с внимателно разбъркване белтъците. В тази смес  потопих шушулките и  изпържих  в сгорещено олио  до златисто.
Поднесах с млечно-чеснов сос.


Може да се поднесе с прясна салата; туршия; или с най-различни сосове: сос от майонеза и горчица; майонеза и кисело мляко; кетчуп и пр. , или с класическото – оцет и пасиран чесън.
Ако се ползва кръгъл зелен фасул, понеже е по-малък и по-неудобен за паниране, се нанизват по няколко шушулки на дървено шишче и така се пържат. След това шишчетата внимателно се изваждат.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

22 коментара:

  1. Много апетитно изглежда панирания зелен фасул!Никога не съм го приготвяла по този начин.
    Ще пробвам.
    Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Отлично предложение, Тили! Много ми харесва идеята, а и обичам зелен фасул, както и панирани нещица. Книгата е впечатляващо стара, наближава стотака и ще трябва юбелей :))

    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда супер апетитно, tillia! С това сосче и тази златиста коричка...мммм. Много ме впечатли и книгата!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Тили, много интересна идея! Не съм се замисляла, че фасулът може да бъде направен по този начин. Книгата много ми хареса! Това е истинско съкровище. Слънчев неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тили, много апетитно Звучи и изглежда!
    Страхотна идея!
    В къщи много обичаме зелен фасул, така че ще се пробва!
    Книжката е уникат!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Панирайки днес разни бюречета от тиквички, патладжани и домати, дали да не позлатя и няколко бобени шушулки.Само за мен!Представила си ги толкова съблазнително.
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. У дома също се оказа, че така се яде:) Много го обичам, твоят е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  8. И това е съвсем нов за мен начин за приготвяне на зелен фасул.
    Много добра идея!
    Книжката е истинско съкровище. Аз имам особен сантимент към всички такива ценни неща, които се предават от поколение на поколение.
    Поздрави и пожелания за хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Като изключим, че ми седи връткаво, останалата част от рецептата е чудесна. Аз обичам зелен фасул, но май само аз, на другите го маскирам в храната;) Ще опитам така да го пробутам;) Чудесне е,Тилия!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Момичета, сърдечно ви благодаря за положителните коментари! Ще се радвам, ако приготвите паниран фасул и ви допадне :) Няма значение с каква панировка и как ще се поднесе - със салата или сос - но наистина е вкусно!
    А книжката е най-старата кулинарна книга у дома :)Попрехвърлих я отново, някои думи в нея предизвикват усмивка, някои са ми непознати:мушкатово орехче /индустанъ дживизи/= индийско орехче; дървено масло = зехтин; цедакъ - сито, гевгир; подстройка = застройка; чукана захаръ = пудра захар; селина = целина; буйонъ = бульон; пълненка = плънка; кокички = костилки; карнабитъ = карфиол /цветно зеле/ и други подобни.
    Открих картофените кнедли, на които имам рецепта в блога с наименование "Картофени мекички съ сливи" !:)
    А с някои думи направо се затрудних: бизелъ = бакла; жамбон = шунка, прошуто и пр. А за "манна" така и не можах да разбера за какво става дума! Първоначално помислих за грис, но има рецепти и си пише грис. В някои рецепти намерих "манна или булгур от манна", което ме навежда на мисълта , че това е някаква зърнена култура.
    Открих и доста простички, но интересни рецепти и живот и здраве ще изпълня някои от тях :)
    Спокойна неделна нощ и прекрасна нова седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бизелъ всъщност не е бакла , а зелен грах, малко по- различен от обикновения грах за консерви. Наподобява по форма зеления боб, но с много по- нежни шушулки и се бере преди да образува зърна.Приготвя се със зелени сливи./
      Ако проявяваш интерес , мога да ти изпратя семена за догодина /

      Изтриване
    2. Разбира се, защо не!

      Изтриване
  11. ехее страхотна книжка,винаги можеш да намериш нещо интересно!!!
    много интересна рецепта,апетитно изглежда и е поднесено страхотно!!!
    хубава седмица
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! До сега не съм обърнала особено внимание на книжката, сега се задълбочих и наистина откривам интересни рецепти .
      Приятен ден!

      Изтриване
  12. Имаш уникална книга!!! Зеленият фасул изглежда толкова апетитно!!! Впечатли ме с поднасянето! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, наистина е уникална!Благодаря ти за добрите думи :)
      Прекрасна седмица и много усмивки!

      Изтриване
    2. Тили, минавам на отчет:), направих го, голяма вкусотия е! Благодаря ти за рецептата!

      Изтриване
    3. Кате, много се радвам че ти харесва! Надявам се в най-скоро време да видя твоят вариант и снимки в блога ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Като спомена 1925 г. си спомних за една рецепта за Беницианери на Дари/Кокона от още по-рано,та както сама казваш нищо ново под слънцето и кулинарията просто става по-разнообразна,но в основата си е отдавна позната.
    Този зелен боб не съм го приготвяла,нито опитвала,но често го срещам и ето и сега толкова вкусен ми изглежда и при теб,Тили!
    Прекрасен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитах да намеря рецептата в "Кокона", но за сега без успех - може името да е по-друго, но не се отказвам, интересно ми е :)
      А е нормално да се позабравят някои рецепти при наличието на толкова много нови, пък и чрез интернет може да се намерят най-разнообразни интересни рецепти от цял свят.
      Роси, приятен ден и ти благодаря за коментара!

      Изтриване
  14. С тази рецепта "изби рибата"! Моят син не понася зелен фасул, но за сметка на това, ако може, всичко на тази земя да е пържено или панирано. Ще я сготвя, да видим дали ще яде. Голяма изненада ще бъде! Благодаря ти!!

    ОтговорИзтриване
  15. Мира, много ще се радвам ако с тази рецепта помогна! :) Моят по-малък внук също само така може да яде зелен фасул, иначе не се "замърсва" ! :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване