събота, 15 декември 2012 г.

Содена питка





За пръв път видях тази питка  при  Гоголина - "Слънце и слънчоглед" .
Първо ме грабна с прекрасното  оформяне, което е направила, след това с рецептата на Ева Тонева .


Днес я направих и съм много доволна. Мека и вкусна питка! Брашното ми не е много бяло, някаква смес, но това не оказа никакво влияние нито на вкуса, нито на вида !.

  
Продукти:
500-550 г брашно
300 – 350  мл  газирана вода
5 с. л. растителна мазнина /олио/
3 с. л. лимонов сок
1,5 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат

Приготвяне:
Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч. ч. от 200 мл)  и солта.
Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта.
В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето.
Постепенно се прибавя 300 мл  леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто . Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. При мен 300 мл бяха достатъчни. Поставя се върху леко набрашнен плот.  Омесва  гладко и меко тесто и се оформя на топка.
Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Оформя се по желание. При мен беше традиционното при украса на содена питка – с вилица :)


Пече се в предварително загрята фурна, на 170 – 180 градуса С.
Изпечената питка , гореща, отново се намазва с мазнина (ползвах зехтин). Покрива се с кърпа и се оставя да поизстине върху решетка.

Питката от долната страна












При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

30 коментара:

  1. Много обичам содени хлябове - бързи и много пръхкави се получават. Твоя изглежда великолепно и ми се иска да си отчупя едно парченце веднага!
    Сърдечен поздрав и чудесна предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Права си, че содените питки са бързи и спасяват положението при определени ситуации :)
      Чупни си колкото искаш !
      Приятен неделен ден!

      Изтриване
  2. Супер питка Тили много ми хареса.И аз се нареждам след Лети за парченце :)
    Поздрави Тили и ти желая хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е станала питката, Тили!Една такава лъскава и мекичка:)!Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, радвам се че ти харесва!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Тили,страхотна ти е питката!!!
    Веднага си я слагам в отметките за бъдни вечер!
    Благодаря за рецептата и прегръдки
    хубава неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, за рецептата трябва да благодарим на Ева Тонева. Радвам се че ти допада и на теб!
      Прегръдки и приятен ден!

      Изтриване
  5. Тили, генералната репетиция за Коледа е повече от успешна.Да си призная не съм правила содено тесто без кисело мляко.
    Поздрави и вълнуваща нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря ти! Наистина репетицията е много успешна :)А питката си заслужава да се направи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Тили, страхотна е питката правила съм я и вкуса и наистина е страхотен.
    Ти така хубаво си я направила че ми се прияде така като твоята не с бяло брашно.
    Прегръщам те мила и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче, радвам се че сме на едно мнение за питката!
      Благодаря ти, сърдечни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  7. Много обичам содени питки, но досега само съм на хапване наготово :))
    Твоята е чудесна, идеално върви със сиренце... ммм и да си чупя с ръчички :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, време е да пробваш! Лесно се прави!
      Благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  8. Тилия, прекрасна е! И отдолу и отгоре, а отвътре е разкош!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за сърдечните думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Онази на Ева съм я замислила за Бъдни вечер;) Гледам и на теб много добре ти се получава! Поздравления, Тилия!

    ОтговорИзтриване
  10. Марта, добре си се насочила! Тъкмо е за Бъдни вечер!
    Прегръдки и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Тили, страхотна содена питка си направила! У нас тенденцията е да няма много мекичко а колкото между горната и долна коричка да се вкара масълце и сиренце...Сега ме провокира да замеся една, толкова много ми се прияде!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря! Радвам се че мога да те провокирам! Заслужава си да я направиш!
      Приятна вечер и успешна предколедна седмица!

      Изтриване
  12. Тили, възхитителна е питката, поздравявам те и ти пожелавам прекрасно настроение и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иглика! Радвам се че си надникнала в блога ми!
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  13. Разкошна питка, Тили! Правиш изключително вкусни и красиви неща! Прегръдки! Сърдечни поздрави! :) Хубава и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дани! Както винаги си много мила!
      Сърдечни прегръдки и успешна предколедна седмица!

      Изтриване
  14. Брашното ти е добре. Този странен цвят се получава от содата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До някъде е така. Содата придава леко жълтеникав цвят. Но брашното наистина не беше чисто бяло. Както и да е, питката стана мека, и вкусна :)

      Изтриване
  15. Весела Коледа,Тили!
    питката много се хареса на всички!
    Бъдете много здрави и щастливи
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, много се радвам че си направила питката и ви е харесала!
      Къде ти изчезна блога?
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
    2. Тили,тука съм
      http://kitchen-miriams28.blogspot.com/2012/12/blog-post_27.html
      но нали баба почина и нещо не ми се пише и имах доста ангажименти
      весело посрещане на 2013 мила

      Изтриване