четвъртък, 21 март 2013 г.

Пържена сурова туршия



Понякога се опитвам да се сетя, какво се готвеше у дома преди много, много години, когато бях малка ?!:)
Повечето се ядяха постни гозби, но какви – не си спомням . Месо се ядеше обикновено в неделя и по празници.
По този повод скоро се сетих за тази рецепта, с която ме гости свекърва ми, като млада булка :) Като всяко ново и непознато нещо, приех я с недоверие - как така ще се пържи сурова туршия, но се оказа  бързо и вкусно ястие, особено ако има някоя люта чушка!
Въобще в селата има запазени много такива рецепти – простички, вкусни, плод на фантазията на домакинята от оскъдното  да успее да нахрани  домочадието!


Продукти
3 - 4 глави кромид лук /или праз лук/
0,5  ч.ч. олио
сурова туршия - зеле, чушки, зелени домати, моркови, карфиол

Приготвяне
Едро нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио.
Прибавят се нарязаните зеленчуци, малко вода и се пържи до готовност. Това е!



При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

16 коментара:

  1. Тили,наистина има много простички ястия,които са много вкусни!Съжалявам, че голяма част от рецептите на нашите баби са забравени!Благодаря за това предложение!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Натали! Но доколкото можем да си ги спомним трябва да ги споделяме!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Първо Пепи ме изненада с пълнени мариновани чушки, сега и ти, Тили, с тази пържена туршия. Много интересни предложения. Никога не съм опитвала, но много обичам туршия (кой ли не обича) и предполагам ще ми хареса това ястие.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, предложението на Пепа и на мен ми допадна и ще го направя.
      Ще се радвам да опиташ и моето и да споделиш мнението си!
      Поздрави и спокойна вечер!

      Изтриване
  3. Ей това е! Просто и вкусно, а домочадието сигурно с кеф олизва чинийката! Браео, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия! Вкусно ли е, чинията винаги се облизва!
      Спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Не ми е познато, но много ми харесва това предложение, Тилия -
    изглежда изкушаващо апетитно и вкусно.
    Поздрави, слънчева и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! От обикновените, простички ястия е, но наистина е вкусно, за който обича и може да яде пържено :)
      Хубава неделя!

      Изтриване
  5. Тили, никога не съм яла пържена туршия, но е страхотна идея.Подобно на киселото зеле, мисля, че ще ми хареса!
    хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Надявам се да ти допадне!
      Приятна неделя!

      Изтриване
  6. Тази рецепта е на почит в нашето семейство,но аз я правя с пържено свинско не много тлъсто месо-най-удачно е от плешката.Първо се пържи месото,после праз лук и накрая се добавя туршията.Много върви с домашно червено вино!
    Наздраве и добър апетит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се че върви и със свинско месо! Аз предлагам варианта за постно ястие. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Ако към това чудесно ястие се прибави половин чаена чаша ориз / или булгур/, се получва нещо изненадващо вкусно! Опитайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така е, но е вече друга рецепта. Някак се като че ли поемат от киселината на туршията и наистина става много вкусно. Ползвала съм и кафяв ориз, но с булгур най-много ми харесва.

      Изтриване
    2. ЯКО Е !ЖИВА И ЗДРАВА ЧЕ СИ СЕ СЕТИЛА ЗА ТАЗИ ВКУСОТИЯ!УСПЕХ!

      Изтриване