събота, 3 август 2013 г.

Печени пълнени чушки с кайма и ориз, залети с доматен сос



Пълнените чушки с кайма и ориз са традиционно ястие от българската национална кухня. Но най-често се срещат със  заливка от млечен сос.
Предлагам ви залети с доматен сос. Уверявам ви -  не са по-малко вкусни! :)

Продукти   1 ч. ч. = 200 мл.
12 – 16 чушки
500 г кайма
1/2  - ¾  ч. ч. ориз
1 – 2 глави лук
2 – 3 скилидки чесън /по желание/
1 морков
млян черен пипер,кимион, индийско орехче – по щипка
1 равна ч. л. чубрица
олио
сол

За соса
4 – 5  домати
сол
1 равна ч. л.  захар
олио
магданоз (босилек)

Приготвяне
И тук имам два варианта на приготвяне.
Първи вариант
В  2 – 3 с. л. сгорещено олио  се задушава ситно нарязания лук и настъргания на ситно ренде морков. Като омекнат  се прибавя ситно нарязания или пасиран чесън.  След  1 минута сместа се отстранява от огъня, прибавя се  каймата и 1 ч. ч. вода. С вилица  се размесва, за да не стане каймата на гранули. Връща се на огъня и след 2 – 3 минути  се прибавя оризът и предпочитаните подправки. Похлупва се с капак и като заври,  се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността.
Чушките се избушват, измиват и леко посоляват. С помощта на малка лъжичка се пълнят  с поизстиналата смес. Отвора се потопява в брашно. Нареждат се в тава.

Доматите се разрязват  и настъргват на едро ренде, за да се отстрани ципата. Овкусява се със сол и захар. Заливат се чушките и отгоре се поръсва с малко олио. Доматеният сос трябва да е около половината на чушките.

Пече се  първоначално в силна фурна и като сместа заври, се намалява на умерена температура.
По време на печенето чушките се обръщат, за да се изпекат  и от долната страна.

При сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз или босилек.

Втори вариант
Смесват се много добре каймата, подправките, ориза и нарязаните или рендосани лук, морков и чесън. С тази смес се пълнят  чушките. Заливат се с овкусения  доматен сос и 1 ч. ч. вода. Течността трябва  да покрие  около 2/3 от чушките. И се продължава печенето по горния вариант.


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

21 коментара:

  1. Пълнените чушки с ориз са едно от любимите ми ястия, просто си умирам за тях...
    Чудесни са, Тили! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам я тази рецепта, Инче, но вярно, все с млечен сос или млечна заливка. Снимките са страхотни и ще опитам следващия път по твоя начин.
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни! Не съм правила пълнени с кайма и с този сос, но изглежда много вкусно. Страхотна идея за разнообразяване на ястието. Прекрасна неделя, Тили!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна гозба!Този вариант не съм го правила,но ще се поправя!Много ми хареса тази идея за разнообразяване..Прегръдки,Тили:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Гери, Снеже, Кате, Миленка!
    Пълнените чушки ги обичат доста хора. А този сос е особено подходящ сега, когато е така горещо, защото е по-лек и леко киселия му вкус много добре допълва ястието.
    Надявам се да ви допадне!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Много любими са ни вкъщи и именно с доматен сос ги правим най-често. Много са вкусни! :)
    Снимките са прекрасни, Инче! :)
    Усмихната и приятна да е новата седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Тили,
    в кулата те очаква едно предизвикателство. Ще ми е приятно да участваш в играта и да копираш своите отговори като коментар след публикацията.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. У дома пълнените зеленчуци са в топ-листата,обаче до сега с доматен сос съм правила само постни.Супер апетитни са,Ина!Умееш да грабнеш окото,снимките винаги са много наситени на цвят!Хубава лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и аз правя по-често постни, с ориз или булгур.
      Благодаря за оценката!
      Поздрави и успешна седмица!

      Изтриване
  9. Вкусотия! Ще пробвам и с доматен сос!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, наистина са вкусни! Ще се радвам ако ви допаднат!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Много обичам пълнени чушчици, не бих отказала да хапна няколко и с доматен сос, не се съмнявам, че и с него са много, много вкусни :)

    Усмихнат следобед, Ин :)

    ОтговорИзтриване
  11. Точно така ги правеше майка ми, Ина. Аз пък въведох у дома млечният сос с индийско орехче и се знаеше - при мама с домати, при мен с бял сос. :)
    Неустоимо вкусни чушки си приготвила, и сита да бях, бих посегнала за една! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, и двата варианта са много вкусни! Не съм добавяла индийско орехче в млечния сос и ще опитам.
      Благодаря ти - радвам се че ти харесват!
      Сърдечни поздрави

      Изтриване
  12. хаха точно си помислих, че съм измислил нова рецепта и бам - ето я :D

    ОтговорИзтриване
  13. Обичам всякакви варианти на чушки.По този начин не бях опитвала ,но сега мога да заявя, че този вариант на пълнени чушки ми е фаворит. Опитайте няма да съжалявате. С печени чушки също става и там вкуса е божествен.Благодаря за рецептата и добър апетит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е допаднала и сте разнообразили менюто си!
      Поздрави!

      Изтриване