вторник, 3 септември 2013 г.

Праскови – компот, конфитюр и конфитюр с гел фикс


Късно лято, ранна есен! При вас не зная как е, но когото да срещна напоследък,  разговорът се завърта около направата на зимнина – консервиране на зеленчуци и плодове, кой как ги приготвя, разменяме рецепти, съвети, мнения. И мен ме завъртя тази фурия – лютеници, домати, компоти и конфитюри! Докато се наканя да кача рецептите и снимките ще мине сезона!!! :)
И така ще карам подред. За днес -
Компот от праскови

Продукти
праскови – средно по около 400 – 500 г на компотен буркан (800 мл)
захар  - средно по 100 г на буркан / 1 пълна супена лъжица захар е равна на 15 г/
по желание – листо индрише; парче канела;

Приготвяне
Избират се добре узрели и здрави плодове. Почистват от мъха като се трият с парче плат или с длани. Измиват се добре, разрязват се на две половини  (ако са големи прасковите – на четвъртинки) и се отстранява костилката.
Може преди да се разрежат да се обелят, като за няколко минути се потопят във вряща вода и след това се облеят със студена вода. Но компотът от небелени плодове е по-ароматен.
Плодовете се нареждат с изпъкналата страна към стената на буркана. Бурканът се пълни с желаното количество плодове, като се има предвид, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си.
На всеки буркан може да се сложи по  парче от пръчка канела или листо индрише.
В зависимост от зрелостта и сладостта на плодовете и предпочитанията на домакинството се насипва захар . В случая съм сложила по 6 с л = на 90 г захар. Допълва се с вода (аз доливам гореща) до 1 см под ръба на буркана. Бурканите се затварят  херметически с капачки. Обръщат се няколко пъти, докато захарта напълно се разтопи.
Слагат се да се варят, като водата трябва да покрива 1 пръст над капачките.  Бурканите се стерилизират в продължение на 15 минути, след като водата заври.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу. След като напълно изстинат,  се обръщат и се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.





Конфитюр от праскови


Продукти
1 кг праскови
0.5 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина

Приготвяне
Избират се добре узрели и здрави плодове. Почистват от мъха като се трият с парче плат или с длани. Измиват се добре и се обелват, като за няколко минути се потопят във вряща вода и след това се потапят или обливат със студена вода. Разрязват се на две половини   и се отстранява костилката. Нарязват се на филийки, слагат се в тавата, в която ще се приготвя конфитюрът и се посипват със захарта.Престояват няколко часа или една нощ .
Първи вариант - поставят се на огъня, врат 10 – 15 минути, отстраняват се и се доваряват след  3 – 4 часа до необходимата гъстота.


Втори вариант – след като се поставят на огъня, врат до като се постигне необходимата гъстота – капка от сиропа, капната на наклонена чинийка, се задържа, без да потича надолу.
Няколко минути преди отстраняването от огъня се добавя лимонената киселина и сместа се разбърква добре.
Горещият конфитюр се насипва в предварително затоплените сухи бурканчета и се затварят с капачки. Обръщат се с капачките надолу и се оставят така докато изстинат напълно. Обръщат се и се прибират на тъмно и хладно място.


Конфитюр от праскови с гел фикс на Д-р Йоткер
Конфитюрът е приготвен съгласно упътването към пакетчето. Слагам само снимка.




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

12 коментара:

  1. Тили, колко неща си успяла да направиш! И какви красиви снимки в златисто! Наистина си събрала аромата на лятото в тези бурканчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Тази година наистина доста неща понаправих, черешата и сливите народиха доста плод, на пазара също има изобилие и на поносими цени.
      Поздрави и приятна нова седмица!

      Изтриване
  2. Избрах си конфитюра от праскови :) Не, че не обичам компот, но се надявам мама да направи :)) Благодаря за рецептите, Инче и дано намеря време, че много ми се иска да си направя. Хубав и ползотворен ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много са ароматни и двата вида, Снеже. Желая ти да намериш малко време. Поне този с гел фикса става за 30 минути.
      Хубав септемврийски ден и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесна зимнина! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  4. Точно по това време на годината се разнасят божествени аромати от домовете - на печени чушки, патладжани и всякакви варива. Напомнят ми за детството. Обичам праскови Тили и в момента си хапвам закуска с праскови. Усмивки и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да ти е сладко!
      Прекрасна седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Ах какви чудеса са съхранени в тези буркани! Зимата определено ще е много вкусна и уютна! Поздрави, Тили и прекрасен септември!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Да има от всичко по малко! :)
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Тили, прекрасно начало на зимнината! Много обичам прасковите, а всичките ти предложения са един много добър начин да си спомняме за този чуден плод, когато навън побелее.
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! С тази зимнина нямам време да видя какво сте сътворили и вие, но скоро ще свърши! :)
      Прегръдки!

      Изтриване