петък, 20 декември 2013 г.

Сироп от храстовиден бъз /бъзак/
Продукти
зърна от храстовиден бъз /бъзак/
захар

Приготвяне
Бе­рат се добре узрели пло­дове. Тогава те са с характерен тъмен виолетов цвят. Не се допускат зелени и неузрели плодчета, защото са отровни.

Желателно е да се берат в  чист район. Имам късмета от двора на село да набера чист продукт. В зависимост от района се берат от края на август до началото на октомври. 
Набраните клонки  да не се притискат и плодчетата  да се оронят по най-бърз начин. Най-бързо и чисто ги оронвам  с вилица. Трябва да се има в предвид, че се отделя тъмен, силно оцветяващ сок, така че може да се ползват и гумени ръкавици при работа.
В буркан нареждам ред плод, ред захар. Завършвам с по-дебел пласт захар.
Отгоре захлупвам с стара капачка, но не плътно, до толкова, до колкото да не попада прах , или с марля в няколко слоя.

Бурканите държах вътре, в кухнята, около 40 – 45 дни. На дъното имаше останала малко неразтворена захар, така че през последните дни 2 – 3 пъти разбърках с чиста и суха лъжица, за да се разтопи. След това прецедих през четворно сгъната марля.
Готовия сироп налях в малки бутилки. 

Съхранявам го в хладилника. 
Взи­ма се по ед­на чае­на лъ­жич­ка сут­рин на глад­но, 10 ми­ну­ти пре­ди хра­не­не. 


При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

8 коментара:

 1. Тили, само чета за този сироп!
  Прекрасно е, че има откъде да си набереш плода :)
  Топла прегръдка от мен!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Така е. Живея накрая на града и наблизо има много бъз, но от двете страни има шосета, така че не мога да си набера. На село част от двора нямаме възможност да обработваме, та от там пролетта си берем коприва в изобилие, а есента - бъз! :)

   Изтриване
 2. Направила съм два буркана,които все още не съм прецедилаСъхранявам на хладно в маза.Мога ли да прецедя и използвам сега?

  ОтговорИзтриване
 3. Разбира се. Щом се прецеди, веднага може да се ползва.
  Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте, направих 5 буркана по 1л дето са от тях бъз сега трябва да се ферментира ли някои са писали че слагт лимонена кис. може ли помощ

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен, не трябва да ферментира! Ако ферментира, значи нещо не е наред - или е малко захарта между пластовете; или захарта не е добра!
   С времето захарта се стопява и се смесва със сока, който пускат зърната бъз. Така се образува сиропа и след това той се прецежда. Не съм чела никъде да се добавя лимонена киселина! За какво?
   Ще се радвам да пишете какво е станало!
   Поздрави!

   Изтриване
 5. Роза.
  Моят бъз ферментира. Мога ли да го пия ?

  ОтговорИзтриване