събота, 22 февруари 2014 г.

Капама - сарма




  
Коледа декември 2015 г

Харесваме  богатият вкус на капамата и възможността за импровизации.
За съжаление единият ми внук не обича зеле. Това ме провокира да търся някакъв начин с по-малко зеле да приготвя вариант на ястието. Така се появи и тази рецепта. Беше "одобрена" от него, като разбира се, се отстраниха и малкото зелеви листа! :)

Продукти
няколко по-големи листа от кисела зелка
250 г свинско месо
250 г телешко месо
4 бр. пилешки бутчета  /обезкостяват се/
250 г кайма
200-250 г кървавица (наденица, кренвирш)
пушени гърди, сланина,  топено сирене, гъби - по желание
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
4 с.л. ориз
смлян черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица
1 дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър
3-4 с.л. олио (мас)
1/2 ч.ч. вино
зелев сок
сол

Приготвяне
Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне един час в покрит съд.
Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза.
Съединяват се двете смеси, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките.
На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка.
  Отгоре се поставят дафиновия лист, бахара, копъра или се слагат по -късно, върху наденицата. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието.


Пълни се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата).


Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. 

Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на около 200 С.
При сервирането  се реже на триъгълни парчета, като торта.
Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране.
С готовата плънка  може да се навият сарми. Поставят се в гювеч или тава и се процедира по горния начин.


Коледа 2015 г
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

37 коментара:

  1. Как обичам капама, Инче! Дядо каква я правеше!!! Много ми допада и твоята версия :) Само мога да съжалявам, че нямам кисело зеле, за да си направя подобен български и вкусен пир.
    Прегръдка от мен и спокойна нощ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, предполагам колко вкусна е била капамата на дядо ти!
      Аз пролетно време консервирам останалото кисело зеле - ситно нарязано или по-хубавите и здрави листа - за сарми.
      Приятна неделна вечер!

      Изтриване
  2. Ох ... как ми се дояде такава вкусотия по никое време :)
    Ама какви апетитни снимки само!
    Истината е обаче ... че това ястие нито съм го правила, нито опитвала :( Този пропуск трябва да се поправи!
    Поздрави Инче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, пропуска лесно може да се поправи! А капамата е нещо наистина много вкусно, особено направена по "правилата"! :) Моята е импровизация, но се съобразявам с капризи! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Мммм, изглежда вкусно, Инче. Бих хапнала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Креми! Наистина с удоволствие се хапва!
      Спокойна вечер!

      Изтриване
  4. Чудесна капама, Тили!
    Богата на вкусове и аромати.
    Хубава неделя от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно предложение! Как апетитно ми намига само от монитора....

    ОтговорИзтриване
  6. ехааа, каква капама само! Много богата, наслада за окото и небцето е , Ина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепа! Радвам се на оценката от такъв майстор като теб!
      Усмихната и уютна вечер!

      Изтриване
  7. Еха, супер е, Ина! А зеле ли е, каквото и да се сложи вътре, обожавам го....а това листо тук е фантазе!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! И аз харесвам зелето, независимо постно или с месо, но трябва да се съобразявам с тези, които не го долюбват! :)
      Поздрави и пожелания за хубава неделна вечер!

      Изтриване
  8. Тили, и аз обичам вкуса на капамата. Много ми хареса твоя вариант!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна си, Тилия! И идеята много си я бива!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошно ястие, Тили, разкошно! Много ми хареса идеята и рецептата! Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Много оригинално, бих казала, едно празнично предложение, Тили -
    изглежда ефектно, различно и гарантирано вкусно...Благодаря за хубавата идея,
    сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана! Радвам се че ти допада идеята!
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  12. Чудесна идея, Тили! Чудесна! Някой ден ще я осъществя за домашните!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Надявам се да ви допадне!
      Хубав ден!

      Изтриване
  13. Никак няма да махна зелето:) Много апетитна и вкусна изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така! С удоволствие от каймата и ориза бих свила сармички, вместо да ги смесвам с месото, но ...!
      Спокоен ден, Траянче!

      Изтриване
  14. Както би казал моят мъж: "Това е една великанска вкусотия!" :) Виж, Тили, децата как ни провокират за нови интерпретации на познати стандарти :) Със сигурност ще се възползвам от твоето предложение!
    Искрени поздравления! Хубава и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, много ще се радвам да ви хареса!
      Такива провокации ни карат да измисляме нови неща!
      Благодаря ти и хубава вечер!

      Изтриване
  15. Мммм разкошна е, Тили! Богата, вкусна, модерна:)... страхотна капама, браво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Ах, как съм изпуснала аз тази вкусотия!
    Изглежда адски апетитна капама, Ина! Вярвам и във вкусът й, а и идеята е много оригинална - така да се запече в индивидуални съдове за всеки е много удобно, както и за сервиране, особено на гости. Поздравления, мила!
    Поздрави и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, всичко не може да се огледа, при толкова много предложения! И аз като не влизам всеки ден, пропускам.
      Радвам се че идеята ти харесва!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  17. Инче,всякак бих уважила това ястие,и на по-малки сармички,и на една голяма!Ама тя пък каква е златокоса,чуден тен има!Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Заслужава си да се пробва!
      Прегръдка и спорен ден!

      Изтриване
  18. Искам да попитам колко време се пече

    ОтговорИзтриване