Това
ястие за първи път видях във ФБ, при Веси Казакова .
Привлече ми вниманието, защото обичам такива вкусни
постни летни ястия. Правила съм ястие (произволна комбинация) с патладжан, тиквичка, чушки, домати и пр. , но
тук има добавка на маслини, чесън, босилек, евентуално оцет. Като се поразрових
за още данни, много ми допадна предложението на Ани /Вкуснотека/ патладжаните да се изпекат, вместо да се
пържат. Така чувствително се намалява мазнината.
Продукти
2
патладжана
1
тиквичка
3
– 4 чушки
1
глава кромид лук
(1
малък морков)
3
домата
4
скилидки чесън
10
– 15 черни или зелени маслини без костилки
щипка
захар
сол
3
– 4 с. олио /зехтин/
оцет
на вкус - по желание
босилек
(риган,
мащерка или розмарин)
Приготвяне
Ако
се ползва син патладжан, той се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя
за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно. Аз
ползвах единия път бял патладжан, втория път – виолетов. При тях това не е
необходимо.
Тиквичката
се обелва и също нарязва на кубчета.
Двата
нарязани и леко посолени зеленчука се
смесват с малко – 1 с. л. олио /зехтин/ и се поставят в тавичка, застлана с
хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята
фурна, на около 200 – 220 градуса.
Лукът
се нарязва на полумесеци, чушките на кръгчета или ивички, чесънът на ситно.
Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета.
Маслините са нарязват на кръгчета.
В
останалата мазнина се задушават лука и чушките до като омекнат /вторият път
прибавих и малко настърган на едро ренде морков).
Прибавят
се доматите, чесъна, захарта, сол на вкус. Когато сместа заври, се добавят
изпечените патладжан и тиквичка, маслините и се оставя на тих огън да къкри още няколко
минути, колкото всичко да се овкуси.
По
желание накрая може да се прибави оцет на вкус.
При
поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек .
Най-вкусна
е поднесена леко охладена, на стайна температура.
Може
да се добави сирене и
естествено
– домашен хляб!
При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!
Правила съм си нещо подобно, но без патладжан (нямах просто тогава) и е уникално! Маслините придават чудесен вкус. Тили, изглежда тооолкова апетитно! :) Добре че вече съм вечеряла...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, с патладжани е супер! Иначе, както и съм писала, такива гозбици със всякакви зеленчуци, които ми попаднат под ръката и аз си правя, особено през лятото!
ИзтриванеНа моята порция пробвах и си добавих няколко капки домашен оцет. Никак не беше зле! :)
Поздрави и приятен ден!
Супер! А ако прибавиш и запечени кедрови ядки става сицилианска капоната :)!
ОтговорИзтриванеИ в къщи обичаме такова ядене! При теб, Тили е много цветно и лятно!
Поздрави!
Благодаря, Ив! Тук не знам дали мога да намеря кедрови ядки, евентуално ако има в Кауфланд но ми е много далеч. Попаднат ли ми обезателно ще пробвам!
ИзтриванеПоздрави!
Ха, тъкмо се чудех вече какво да правя с толкова патладжани, дето ми пращат от село тази година. Момчетата вече не искат да ги погледнат, но на мен никога не могат да ми омръзнат. Та, ето това ще има утре у нас - много съблазнителна порцийка, Ина! Само да видя дали ще намеря пресен босилек, че моят за втора година не иска да вирее за повече от месец-два. По идея на Ивана и ядки ще добавя, та да е удоволствието по-голямо. :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и подстрекателството, Ина!
Прегръдка!
Ирма, радвам се че ти подсказвам идея за оползотворяване на патладжана!
ИзтриванеАз с босилека нямам проблем. Даже като започне да цъфти му отрязвам стъблото, като оставям най-отдолу 1 - 2 малки израстъка и той бухва отново. Така имам 2 - 3 реколти :) :) :)
Прегръдка!
Много, ама много обичам Капоната, но никога не съм правила в къщи. Твоята изглежда божествено и ще пробвам и аз тия дни!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Мария, много е лесна, особено ако патладжана се изпече. Много ще се радвам ако пробваш, щом я обичаш, естествено във вариант, който на теб ти харесва!
ИзтриванеПриятен летен ден!
Тили, не съм нито приготвяла, нито хапвала това, но ти ме заинтригува!
ОтговорИзтриванеВеси, нищо сложно, но е вкусно!
ИзтриванеПоздрави!
Тили, много апетитно изглежда, и аз досега не съм правила, трябва да поправя грешката си. Прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеИ аз не бях срещала тази рецепта, но този ФБ много ни провокира! Заслужава си направата!
ИзтриванеПоздрави!
Оооо,Тили ,и аз ще го приготвя-и при мен много патладжани,та ще влезнат в употреба.Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеЖиве, тъкмо ще обогатиш менюто от патладжани!
ИзтриванеПоздрави!
Чудесна е станала! И аз правих вчера, омете се:)
ОтговорИзтриванеТраяна, "омитането" е най-добрия отзив! :)
ИзтриванеОще довечера ща направя, имам всички продукти и нямам търпение, огладнях от сега! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеНадявам се да си го направила вече, докато аз намеря време да ти отговоря! :)
ИзтриванеПрегръдка!
И аз се нареждам сред опашката на правещите го скоро. Поздрави, Тилия!
ОтговорИзтриванеМарте, ще чакам отзивите!
ИзтриванеПоздрави!
Страхотно вкусно е отново при теб,Инче,чудна лятна гозба!И на мен ми допада патладжана да е печен,пържен никога не правя.За първи път я видях приготвена от Лидия по Фиеста ТВ.С пожелание за хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Поне така, както го срещнах на много места - всеки зеленчук да се пържи отделно - на мен не ми допада. Ще стане много мазно. А с печен патладжан е перфектно!
ИзтриванеПоздрави)
Обожавам Капоната и много се радвам да видя твоето предложение, тъй така и не съм я приготвяла съвсем сама у дома - явно му е дошло времето! Благодаря ти за рецептата, Тили!
ОтговорИзтриванеЛюси, за всяко нещо си има определеното време!
ИзтриванеРадвам се, ако с нещо съм помогнала!
Поздрави!
Много вкусно изглежда, а и с този букет от зеленчуци, маслините и подправките, как няма да е! Ще я опитам непременно, Инче! Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеКреми, определено е с богат вкус!
ИзтриванеПриятна вечер!
Завчера правих тази вкусотия и си облизоха пръстите :) :)
ОтговорИзтриванеДани, много се радвам!
ИзтриванеПрегръдка!