сряда, 20 август 2014 г.

Капоната


 


Това ястие за първи път видях във ФБ, при  Веси Казакова .
 Привлече ми вниманието, защото обичам такива вкусни постни летни ястия. Правила съм ястие (произволна комбинация) с патладжан, тиквичка, чушки, домати и пр. , но тук има добавка на маслини, чесън, босилек, евентуално оцет. Като се поразрових за още данни, много ми допадна предложението на Ани /Вкуснотека/ патладжаните да се изпекат, вместо да се пържат. Така чувствително се намалява мазнината.

Продукти
2 патладжана
1 тиквичка
3 – 4 чушки
1 глава кромид лук
(1 малък морков)
3 домата
4 скилидки чесън
10 – 15 черни или зелени маслини без костилки
щипка захар
сол
3 – 4 с. олио /зехтин/
оцет на вкус - по желание
босилек (риган, мащерка или розмарин)


Приготвяне
Ако се ползва син патладжан, той се обелва, нарязва на кубчета, посолява и оставя за около 30 минути да пусне горчивината си. След това се измива обилно. Аз ползвах единия път бял патладжан, втория път – виолетов. При тях това не е необходимо.
Тиквичката се обелва и също нарязва на кубчета.
Двата нарязани и леко посолени зеленчука  се смесват с малко – 1 с. л. олио /зехтин/ и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене. Пекат се до омекване около 20 минути в предварително загрята фурна, на около 200 – 220 градуса.
Лукът се нарязва на полумесеци, чушките на кръгчета или ивички, чесънът на ситно. 
Доматите се обелват и се премахва семето и сокът им. Нарязват се на кубчета. Маслините са нарязват на кръгчета.
В останалата мазнина се задушават лука и чушките до като омекнат /вторият път прибавих и малко настърган на едро ренде морков).
Прибавят се доматите, чесъна, захарта, сол на вкус. Когато сместа заври, се добавят изпечените патладжан и тиквичка, маслините  и се оставя на тих огън да къкри още няколко минути,  колкото всичко да се овкуси.
По желание накрая може да се прибави оцет на вкус.
При поднасяне се поръсва със ситно нарязан босилек .
Най-вкусна е поднесена леко охладена, на стайна температура.
Може да се добави сирене и


естествено – домашен хляб! 




При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

28 коментара:

  1. Правила съм си нещо подобно, но без патладжан (нямах просто тогава) и е уникално! Маслините придават чудесен вкус. Тили, изглежда тооолкова апетитно! :) Добре че вече съм вечеряла...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, с патладжани е супер! Иначе, както и съм писала, такива гозбици със всякакви зеленчуци, които ми попаднат под ръката и аз си правя, особено през лятото!
      На моята порция пробвах и си добавих няколко капки домашен оцет. Никак не беше зле! :)
      Поздрави и приятен ден!

      Изтриване
  2. Супер! А ако прибавиш и запечени кедрови ядки става сицилианска капоната :)!
    И в къщи обичаме такова ядене! При теб, Тили е много цветно и лятно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ив! Тук не знам дали мога да намеря кедрови ядки, евентуално ако има в Кауфланд но ми е много далеч. Попаднат ли ми обезателно ще пробвам!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ха, тъкмо се чудех вече какво да правя с толкова патладжани, дето ми пращат от село тази година. Момчетата вече не искат да ги погледнат, но на мен никога не могат да ми омръзнат. Та, ето това ще има утре у нас - много съблазнителна порцийка, Ина! Само да видя дали ще намеря пресен босилек, че моят за втора година не иска да вирее за повече от месец-два. По идея на Ивана и ядки ще добавя, та да е удоволствието по-голямо. :))
    Благодаря за идеята и подстрекателството, Ина!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, радвам се че ти подсказвам идея за оползотворяване на патладжана!
      Аз с босилека нямам проблем. Даже като започне да цъфти му отрязвам стъблото, като оставям най-отдолу 1 - 2 малки израстъка и той бухва отново. Така имам 2 - 3 реколти :) :) :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Много, ама много обичам Капоната, но никога не съм правила в къщи. Твоята изглежда божествено и ще пробвам и аз тия дни!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много е лесна, особено ако патладжана се изпече. Много ще се радвам ако пробваш, щом я обичаш, естествено във вариант, който на теб ти харесва!
      Приятен летен ден!

      Изтриване
  5. Тили, не съм нито приготвяла, нито хапвала това, но ти ме заинтригува!

    ОтговорИзтриване
  6. Тили, много апетитно изглежда, и аз досега не съм правила, трябва да поправя грешката си. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях срещала тази рецепта, но този ФБ много ни провокира! Заслужава си направата!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Оооо,Тили ,и аз ще го приготвя-и при мен много патладжани,та ще влезнат в употреба.Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, тъкмо ще обогатиш менюто от патладжани!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Чудесна е станала! И аз правих вчера, омете се:)

    ОтговорИзтриване
  9. Още довечера ща направя, имам всички продукти и нямам търпение, огладнях от сега! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да си го направила вече, докато аз намеря време да ти отговоря! :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. И аз се нареждам сред опашката на правещите го скоро. Поздрави, Тилия!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно вкусно е отново при теб,Инче,чудна лятна гозба!И на мен ми допада патладжана да е печен,пържен никога не правя.За първи път я видях приготвена от Лидия по Фиеста ТВ.С пожелание за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Поне така, както го срещнах на много места - всеки зеленчук да се пържи отделно - на мен не ми допада. Ще стане много мазно. А с печен патладжан е перфектно!
      Поздрави)

      Изтриване
  12. Обожавам Капоната и много се радвам да видя твоето предложение, тъй така и не съм я приготвяла съвсем сама у дома - явно му е дошло времето! Благодаря ти за рецептата, Тили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, за всяко нещо си има определеното време!
      Радвам се, ако с нещо съм помогнала!
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Много вкусно изглежда, а и с този букет от зеленчуци, маслините и подправките, как няма да е! Ще я опитам непременно, Инче! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, определено е с богат вкус!
      Приятна вечер!

      Изтриване
  14. Завчера правих тази вкусотия и си облизоха пръстите :) :)

    ОтговорИзтриване