четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Картофени изваренки




До колкото имам спомен, това е еврейска рецепта и съм я записала преди доста години от списание. Името ѝ е „Картофени сиренки”, но  понеже се ползва извара,  я прекръстих.
По направата на тестото твърде много ми напомня за любимите кнедли, макар количеството на брашното да е по-малко. Не съм слагала кимион, защото направих  експеримент - в едно от топчетата сложих  за плънка конфитюр от дюли, че такъв имах отворен, в друго – извара и  конфитюр и си ги отбелязах с парченце орехче. Аз не съм толкова по сладките работи, но определено ми хареса със сладка плънка!
Продукти
1 кг картофи
100 г брашно
1-2 бр. яйца
300 г извара
100 мл олио
щипка кимион
сол
майонеза;  готварска сметана
Приготвяне
Ако се ползва безсолна извара, тя се овкусява.
Сваряват се добре измитите необелени картофи (най-добре на пара – използвам тенджера под налягане), обелват се още докато са горещи и се смачкват с преса за картофи. Посоляват се.
Добавят се яйцата и брашното и се разбърква. Добавя се щипка кимион, олиото и още веднъж се размесва добре.
Тестото се разбърква с лъжица.  Става много меко и лепкаво. След това с навлажнени ръце и лъжица се гребва, оформя се върху ръката малка питка, слага се от изварата и се загъва в топка.  Доколкото може се заглажда и се поставя в тава, застлана с хартия за печене.
 
Пекат  се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 градуса С.
Сервират се полети с майонеза или сметана.

* За по-бързо може да се смеси изварата с картофената смес и да се оформят топчета или кифлички.
* Интересно става и с плънка от извара и някакъв конфитюр – на снимката от дюли, или само конфитюр. В такъв случай кимион не се слага в тестото и не се поднасят с майонеза или сметана.





При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

18 коментара:

  1. Много ми допадат, Инче, особено със солената плънка! Нещо като картофени добруджанки са. :) Записвам рецептата. Хубава вечер и прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, вярно по форма приличат на добружанките! :)
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Чудни са! И със сладката и със солената плънка са прекрасни!
    Взимам си и от двете по едничко.
    Прекрасен завършек на работната седмица с много усмивки, предвещаващи хубаво настроение през почивните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Габи! И с двете плънки са вкусни.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  3. Инче,много съблазнителни са и трите варианта !Освен това коричката отгоре е с невероатен,златен тен!Хубава рецепта си записала,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, меки остават и като изстинат и престоят.
      Уютна неделна вечер!

      Изтриване
  4. Всички ми харесват, Инче :) Ще ми се да ги опитам, но май първия вариант ще се харчи у нас само :)
    Поздрави и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас този път всички варианта се харесаха!
      Поздрави и успешна нова седмица!

      Изтриване
  5. Ах, какви са сладки и ароматни! така ми се приядоха сега, а пък ти само изкушаваш, Тили! Изглежда ми лесна рецепта и със сигурност ще я опитам! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, лесна е, пък и продуктите са обикновено под ръка.
      Поздрави и приятна неделна вечер!

      Изтриване
  6. Харесва ми идеята, Инче! Много апетитно изглеждат тези изваренки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много интересни, не съм ги срещала досега. Чудесна рецепта, Тили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептата е от миналия век, от кога ѝ се каня!
      Прегръдка, Кате!

      Изтриване
  8. Много симпатично, ама много много :) Доядоха ми се такива изваренки. Май и аз бих смесила сладко и солено, както правя напоследък с домашната юфка за закуска... сиренце и захар.
    Запомням и непременно опитам. Благодаря за хубавата рецепта, Тили! Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас солено и сладко, кисело и сладко са комбинации които доста често се употребяват. Ще се радвам да ги опиташ!
      Спокойна вечер, Тики!

      Изтриване
  9. Хареса ми и в двата варианта, Тили!

    ОтговорИзтриване